Er det sundt at indtage væsken i dåsemad?

Mange undrer sig over, om det er sundt at indtage væsken i dåsemad eller ej. For at sætte en stopper for en hver tvivl, vil vi i denne artikel beskrive, hvornår man bør anvende det og hvornår det er bedst at smide det ud. Find ud af det her!
Er det sundt at indtage væsken i dåsemad?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kan man spise væsken i dåsemad? Konsevering ved hjælp af dåser er en effektiv strategi, som giver folk mulighed for at nyde bestemte fødevarer gennem hele året, som normalt kun kan nydes en bestemt sæson. På den måde, sikrer man deres ernæringsmæssige kvalitet og korrekt fødevarehygiejne.

På den anden side, giver det mulighed for at opbevare et lager derhjemme og undgå forrådnelse af bestemte produkter. Men hvad med væsken i dåsemad? Er det sundt?

Nogle gange, indeholder den væske en god mængde nyttige mikronæringsstoffer. Andre gange, består det dog af tilsætningsstoffer eller meget natrium, som det er bedst, at man undgår. I denne artikel, vil vi fortælle dig, i hvilke situationer man bør indtage denne væske.

Fisk på dåse

Med hensyn til denne type fødevare, er den væske, som producenter typisk anvender til at garantere god konservering af produkterne, som regel olie. Af den grund, og eftersom fedtopløselige vitaminer bliver opløst i dette substans, rådes der til at drage nytte af væsken for at undgå tab af næringsstoffer.

Underskud af D-vitamin er endemisk i befolkningen. Lave værdier af dette substans er forbundet med en øget risiko for hjertekarsygdomme, ifølge en videnskabelig artikel udgivet i 2016.

Fed fisk, såsom tun, hvilket som regel bliver spist fra dåse, er en af de få fødevarer, som giver betydelige mængder af dette vitamin. Hvis man smider olien fra dåsen ud, kan det derfor betyde et betydeligt fald i tilskudet af dette nødvendige næringsstof.

I andre tilfælde, består væsken i fisk på dåse af saltlager. I denne form for situation, er indtaget af det måske ikke lige så gavnligt, eftersom det kan øge niveauet af natrium betydeligt.

Stort indtag af natrium er forbundet med en øget risiko for forhøjet blodtryk,  ifølge en artikel udgivet i journalenNutrients. Man skal derfor tage dette med i overvejelserne, når man beslutter, om man vil anvende væsken i dåsemad eller ej.

Denne artikel vil måske interessere dig: Sunde opskrifter på tunbøffer

Kvinde spiser tun og væsken i dåsemad

Væsken i dåsemad: Grøntsager

De fleste grøntsager på dåse indeholder en væske, som består af vand, ascorbinsyre og, nogle gange, salt. Af den grund, er indtaget af det praktisk talt harmløst, med mindre man skal regulere sit daglige indtag af natrium.

I mange tilfælde, smider folk denne væske ud, fordi det kan påvirke den organoleptiske kvalitet af produktet, men ikke fordi det er skadeligt for helbredet.

Der rådes dog til at se på fødevareetiketterne for at identificere mulige tilsætningsstoffer, der er til stede i produktet. Hvis man identificerer tilstedeværelsen af tilsætningsstoffer foruden ascorbinsyre, anbefales det kun at indtage denne væske i moderate mængder.

På trods af alt det, vasker nogle personer nogle typer af grøntsager på dåse, såsom bælgfrugter, før de anvender dem i retter, fordi væsken ændrer deres smag.

Det mindsker dog tabet af vandopløselige vitaminer, såsom B-vitaminer, hvis man indtager væsken i dåsemad, når der er tale om grøntsager på dåse. Det skyldes, at de kan trænge ind i denne væske under konserveringen og varmebehandlingsprocessen.

Grøntsager på glas

Grøntsager på dåse er anbefalede fødevarer

Selvom eksperter prioriterer indtaget af friske fødevarer frem for forarbejdede eller færdigpakkede fødevarer, må man ikke glemme, at grøntsager på dåse er en anbefalet fødevare. De har næsten de samme næringsmæssige egenskaber som den friske variant, og den organoleptiske kvalitet er meget acceptabel.

Derudover, giver de dig mulighed for at spise fødevarer, der ikke er i sæson. De giver dig også mulighed for at have et stort nok lager af produkter til regelmæssigt indtag uden at skulle tage i supermarkedet for ofte. Derudover, er prisen som regel meget retfærdig.

Dette bør du huske omkring væsken i dåsemad

Eksperter anbefaler indtaget af fødevarer på dåse som en del af en sund kost. Generelt, kan man spise væsken i dåsemad, eftersom det er harmløst.

Alligevel, er det vigtigt at analysere fødevareetiketten. Hvis man opdager mange tilsætningsstoffer, foruden natrium eller ascorbinsyre, skal man begrænse sit indtag af væsken.

Det er dog usædvanligt, og det er gængst for producenter at pakke fødevarer på dåse i saltlager, og det ville kun være skadeligt for patienter med forhøjet blodtryk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., Parati G., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.