Essentiel tremor: Symptomer, årsager og behandlinger

Rystelser i øvre og nedre lemmer er et symptom på forskellige sygdomme. En af dem er essentiel tremor. I denne artikel fortæller vi dig alt om det!
Essentiel tremor: Symptomer, årsager og behandlinger

Sidste ændring: 01 oktober, 2020

Essentiel tremor er almindeligt i den generelle befolkning. Faktisk er det den mest almindelige bevægelsesforstyrrelse, meget mere udbredt end Parkinsons sygdom. Statistisk set er det tyve gange mere udbredt end Parkinsons blandt voksne.

Samlet set er den mest berørte aldersgruppe mennesker over femogtres. Imidlertid mener eksperter, at den mest almindelige alder for begyndelse af de første symptomer er mellem fyrre og tres år. Der har dog også været tilfælde af spædbørn med disse rystelser.

Essentiel tremor er kendetegnet ved ufrivillige bevægelser, der manifesterer sig som vedvarende rysten. Rystelser forekommer hovedsageligt i de øvre lemmer: Hænder og arme. Episoderne forekommer normalt symmetrisk og med pauser.

Det er en kronisk situation, der fortsætter over tid. Dog manifesteres det ikke hele dagen, og undertiden manifesteres det ikke engang hver dag.

Essentiel tremor er ikke livstruende og er ikke forbundet med kognitiv svækkelse eller degeneration af nervesystemet. Selvom det er kategoriseret som godartet, er det imidlertid meget generende.

Når alt kommer til alt, påvirker denne lidelse også patientens evne til at udføre mange aktiviteter i hverdagen. Dette inkluderer at skrive, drikke en kop te eller binde sine snørebånd.

Læs også: Hvad er aldersrelateret makuladegeneration

Årsager til essentiel tremor

Der er ikke nok videnskabelige undersøgelser af lidelsen til at være i stand til at bestemme årsagen til sygdommen. Dette skyldes, at det er en godartet tilstand, der skrider langsomt frem.

Man ved imidlertid, at essentiel tremor er en ændring i nervesystemets forbindelser i bevægelseskernen. Thalamus, den nigrostriatale bane og lillehjernen er dele af nervesystemet, der er ansvarlige for at regulere kropslige bevægelser.

Den videnskabelige hypotese er, at essentiel tremor gør, at nogle af disse regioner gennemgår en unormal ændring, der i sidste ende producerer ufrivillige bevægelser.

Essentiel tremor illustreres med lys i menneskekrop

Eksistensen af ​​tilfælde i familien, hvor forældre og børn lider af essentiel tremor, bekræfter primært en genetisk komponent i forstyrrelsen. Faktisk kender folk også denne tilstand som “familie tremor”.

Symptomer på essentiel tremor

For det første er det vigtigt at skelne denne tilstand fra Parkinsons. Det centrale kendetegn ved denne tilstand er, at de ufrivillige bevægelser sker, når personen udfører en bestemt bevægelse eller forsøger at opretholde en bestemt kropsholdning. I Parkinsons forekommer de ufrivillige bevægelser ved hvile.

Ud over dette nøgletegn, som er tremorer i de øvre lemmer, er her de andre symptomer på tilstanden:

 • Ændring af stemme. Essentiel tremor kan påvirke strubehovedet og ændre skabelsen af stemmer i stemmebåndene.
 • Hovedbevægelser. Dette er, som om personen sagde “ja” eller “nej” med hovedet. Det er dog ufrivilligt.
 • Vanskeligheder med at udføre aktiviteter i hverdagen. Nogle gange er personen klar over, at de har svært ved at gribe noget, bruge et værktøj eller bare skrive, selvom rystelserne ikke er tilstrækkeligt tydelige.

Hvis symptomerne ikke behandles, har de en tendens til at forværres med alderen. Faktisk er det vist, at symptomerne forværres og bliver mere gentagende, når en person indtager meget koffein. Dette sker også i stressede situationer eller efter en dårlig nattesøvn.

Kvinde siger nej til kaffe for at undgå essentiel tremor

Behandlingsmuligheder

Først og fremmest skal vi slå fast, at der ikke er nogen kur mod essentiel tremor. Typisk er de kostråd, som lægerne anbefaler, at holde op med at indtage koffein. Medicinske fagfolk anbefaler også forskellige handlingsforløb for stress, såsom psykoterapi eller sovepiller.

Læs også: Sådan får du mindre koffein i din hverdag

Desuden drager nogle patienter fordel af fysioterapi og kinesioterapisessioner, der sigter mod at forbedre muskelkontrol, koordination og balance.

Med hensyn til brugen af ​​lægemiddelbehandling er følgende lægemidler de mest anvendte og har de mest videnskabelige beviser:

 • Propranolol. Dette er en betablokker. Faktisk er det muligvis det mest effektive til at reducere symptomer. Imidlertid bør patienter med hjertesygdom tage dette lægemiddel med forsigtighed. Dette er især, hvis der er en historik med blokering. Desuden skal de altid gøre dette under professionelt tilsyn.
 • Primidone. Dette er et krampestillende middel.
 • Antidepressiva. Nogle gange anbefaler læger disse for at kontrollere den stress, der kan være årsag til lidelsen.
 • Anxiolytika. Disse kan hjælpe med stresshåndtering og søvnregulering.
 • Botulinumtoksin. Nogle gange anbefaler læger dette i injicerbare doseringer i visse områder af kroppen. Dette er typisk hovedet og hænderne.

Yderligere rådgivning

Hvis ovenstående behandlinger ikke fungerer, kan medicinske fagfolk til sidst ordinere mere komplekse behandlinger. De gemmer dog disse til patienter med meget lav respons på lægemidler og et ugyldigt klinisk billede.

Alt i alt er her nogle andre terapeutiske muligheder som en sidste udvej:

 • Stereotaktisk radiokirurgi. Dette involverer brugen af ​​højfrekvens radiofrekvens fokuseret på et bestemt nervesystemområde.
 • HIFU. Dette er det samme som ovenstående teknik. Denne bruger imidlertid ikke-ioniserende ultralydsbølger.
 • Stimulatorimplantat. Til dette indsætter medicinske fagfolk en enhed, der sender elektriske impulser til thalamus.
 • Thalamotomy. Dette består af kirurgisk at åbne dele af thalamus. I dag anvender medicinske fagfolk ikke traditionelle teknikker. I stedet har de en tendens til at vælge radiokirurgi eller HIFU, så man undgår invasiv kirurgi.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Louis ED. Essential tremor. Lancet Neurol 2005; 4: 100-10.
 • Labiano-Fontcuberta, A y Benito-León J. (2012) Temblor esencial: una actualización. Medicina Clinica, 140 (3). 128-133.
 • Dietrich Haubenberger, Mark Hallett N Engl J Med 2018;378:1802-10

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.