Exit-interview: 5 spørgsmål og nyttige tips

Hvad er et exit-interview, og hvordan kan det være nyttigt for en virksomhed? I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Exit-interview: 5 spørgsmål og nyttige tips
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 12 november, 2023

Begrebet exit-interview er et ret nyt begreb. Det blev født ud fra et grundlæggende behov hos virksomhederne for at finde ud af, hvorfor deres medarbejdere ønsker at skifte job og søge muligheder andre steder.

Det er derfor en ressource til at gribe ind, før en organisations talenter flygter. Det er afgørende at finde ud af, hvorfor det sker.

Vi kender alle til begrebet “fastholdelse af talent“. Det henviser til de foranstaltninger, der, når de gennemføres, gør det muligt for værdifulde medarbejdere at blive i virksomheden. Nogle gange forlader de dog stadigvæk virksomheden, selv om der træffes visse forholdsregler. Derfor er exit-interviewet blevet mere og mere nyttigt og værdifuldt.

Hvad er et exit-interview?

Et exit-interview gennemføres, når en medarbejder har bedt om at sige op og forlader den stilling, han eller hun havde. Hvis vi ønsker at kende de årsager, der kan få medarbejderne til at forlade virksomheden, er et exit-interview vigtig.

Hvem gennemfører exit-interviewet? Som altid er det personaleafdelingen.

Da det er en ret ny praksis, er det muligt, at de relevante spørgsmål ikke altid bliver stillet. Derfor har vi lavet en samling af de spørgsmål, der kan være relevante i en situation som denne.

Samtalen skal hjælpe virksomheden til at vide, hvad der skal ændres. Ændringerne skal være sådan, at arbejdstagerne ønsker at blive i stedet for at forlade virksomheden.

En ansat har sagt op

Det er godt for virksomheder, der ønsker at vokse, at vide, hvad der ligger bag fænomenet.

Spørgsmål til et exit-interview

1. Da du søgte dette job, hvad tiltrak dig da?

Dette er et af de første obligatoriske spørgsmål i et exit-interview. Det er vigtigt at forstå, hvorfor en person ønsker at arbejde for en bestemt virksomhed.

Måske var det bl.a. arbejdsforholdene (fleksible arbejdsvilkår, muligheden for at arbejde nogle dage hjemmefra osv.), lønnen og nærheden til din bopæl. På den måde kan du opdage virksomhedens styrker.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: 11 tips til at finde et job uden erfaring

2. Opfyldte det job, du har haft, dine forventninger?

Det andet spørgsmål, der kan stilles i et exit-interview, er, om det job, du har haft, opfyldte de forventninger, du havde, da du startede. Det kan f.eks. have været, at jobbet var fleksibelt, og at der ikke blev tilbudt de behov, som medarbejderne havde brug for.

Hvis du ved dette, kan du tage de nødvendige skridt til at foretage ændringer. Derefter vil det være nødvendigt at ændre det, der ikke fungerer godt.

3. Hvorfor besluttede du dig for at forlade virksomheden?

Dette tredje spørgsmål er meget direkte og ofte ubehageligt. Det er dog meget vigtigt at få et ærligt og klart svar.

Ifølge en undersøgelse fra Future Work Institute er manglende vækstmuligheder i virksomheden, forholdet til chefen, lønnen eller arbejdsbyrden nogle af de motivationer, der kan få medarbejderne til at forlade virksomheden. Derfor skal dette tages i betragtning.

4. Hvad kunne virksomheden have gjort for at forhindre dig i at træffe den beslutning?

Dette fjerde spørgsmål i et exit-interview hænger tæt sammen med det foregående. Ifølge ovenstående undersøgelse er nogle af de foranstaltninger, som en virksomhed kan træffe for at forhindre, at arbejdstagere forlader virksomheden, følgende:

  • Forbedre mulighederne for forfremmelse.
  • Tilbyde forlig mellem arbejdsliv og familieliv.
  • Tilbyde større gennemsigtighed.
  • Tilskynde til læring.

Lønnen er ikke altid den vigtigste årsag til, at medarbejdere forlader virksomheden.

5. Hvad kunne du bedst og mindst lide ved at arbejde i virksomheden?

Det femte og sidste spørgsmål i et exit-interview bør netop være at få kendskab til virksomhedens styrker og svagheder. Det er vigtigt at vide, hvad en arbejdstager værdsætter, og hvad der skal ændres for at blive længere.

Medarbejdere står sammen

I dag værdsætter arbejdstagerne også mange andre aspekter.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De vigtigste psykiske effekter af at være arbejdsløs

Tips til et exit-interview

Ud over de ovenstående spørgsmål er det vigtigt at skabe en afslappet og rolig atmosfære til et exit-interview. Generelt er dette en ret ubehagelig situation for medarbejderne, da ikke alle bryder sig om at kritisere den virksomhed, de forlader.

Derfor er det vigtigt at få dem til at forstå, at dette hjælper dem. Kritik kan trods alt være konstruktiv.

Den håndbog, der hedder Arbejdstilrettelæggelse og stress (på spansk) nævner vigtige aspekter, der kan være udløsende faktorer for opsigelse. Som det forklares, er det ikke kun lønnen, der betyder noget i en stilling. Nutiden har vist, at dette er sandt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Calle, W. C., Hidalgo, G. F. A., & Navarrete, W. P. (2020). Estudio de los criterios del estrés laboral utilizando Mapas Cognitivos. Investigación Operacional.
  • Mera Avendaño, I. A. (2022). La renuncia frente al acoso laboral ejecutado por el empleado y sus consecuencias jurídicas (Bachelor’s thesis, Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo).
  • Reyna García, V. H. (2018). Ulrich Beck y el malestar del trabajo. Sociológica (México)33(95), 93-124.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.