Værdsæt dem, der giver dig deres tid

Vi bliver nødt til at værdsætte de personer, som vi bruger tid sammen med. Tid, som bliver brugt med personer, er ikke noget, der kan købes for penge. På grund af dette er det den bedste gave, man kan give andre.
Værdsæt dem, der giver dig deres tid
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Værdsæt dem, der giver dig deres tid! Det er vigtigt, at man bruger tid sammen med de personer, som man elsker, og som elsker en selv. Tid er den mest vidunderlige og fascinerende gave, vi kan give.

Værdsæt dem, der giver dig deres tid

Hvis vi stopper op og tænker, så vil vi indse, at tiden, som andre investerer i os, er noget, som de aldrig vil få igen. Dette gør det til en speciel og unik handling. Dette er en måde for dem at sige på, at de værdsætter os og nyder vores selskab.

Vi glemmer også meget nemt, hvor vigtigt det er at tilbringe tid sammen med andre. At glemme dette kan være begyndelsen på konflikter. Personer begynder at lægge afstand imellem sig, fordi de ikke føler sig værdsat.

Det er ikke nemt at finde en god balance. Denne verden værdsætter fart og produktivitet. På grund af dette kan vi føle os stressede, når vi tilbringer tid sammen med venner i stedet for at arbejde.

Det er dog vigtigt, at vi stopper op og tænker over værdien, som vi lægger i tid. Nogle gange bruger personer deres fritid på at se os. Andre gange “finder” de tid til at se os. Når de gør dette, bør man vide, at de giver en den bedste gave, de kan give.

Disse øjeblikke er det værd. De lader os skabe minder, som vi kan gemme. De hjælper også med at give os følelsesmæssige forbindelser til andre. Dette er malingen, som vi bruger til at sætte farve på vores liv.

Kvinde der er i badekar

Hvor meget er en time af din tid værd?

En mand kom hjem fra arbejde sent om aftenen endnu en gang. Han var træt og irriteret. Hans 5-årige søn ventede på ham i døren.

“Far, må jeg spørge dig om noget?”

“Ja selvfølgelig, hvad er det?” – svarede manden.

“Far, hvor mange penge tjener du i timen?” – spurgte han med store øjne.

“Det kommer ikke dig ved! Hvad får dig til at spørge om det?” – sagde manden vredt.

“Jeg ville bare gerne vide det. Vær sød at fortælle mig det. Hvor meget tjener du i timen?” – bad den lille dreng.

“Hvis du absolut skal vide det, så tjener jeg 700 kr. i timen.”

“Åh,” svarede den lille dreng med hovedet bøjet. Han kiggede op og sagde, “Far, må jeg ikke nok låne 350 kr.?”

Anbefalet læsning efter “Værdsæt dem, der giver dig deres tid”:

7 vaner hos gode venner

Pige der staar ved et trae

Faderen var rasende.

“Hvis den eneste grund til, at du ville vide, hvor mange penge jeg tjente, var så du kunne låne nogle for at købe et åndssvagt stykke legetøj eller et eller andet lignende, så kan du gå direkte ind på dit værelse og gå i seng. Tænk over, hvorfor du er så egoistisk.

Jeg arbejder hårdt og længe hver dag. Og jeg har ikke tid til de her barnlige lege.”

Den lille dreng gik stille ind på sit værelse og lukkede døren.

Manden satte sig ned og begyndte at blive endnu mere vred over den lille drengs spørgsmål.

Læs også denne artikel efter “Værdsæt dem, der giver dig deres tid”:

Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op

Hvordan kunne han tillade sig at stille sådan et spørgsmål for at få nogle penge.

Efter en time eller deromkring var manden faldet til ro. Og han begyndte at tænke, at han måske havde været lidt hård ved sin søn. Måske var der noget, han virkelig havde brug for at købe med de 350 kr. Og han spurgte ikke om penge særlig ofte. Manden gik hen til døren ind til den lille drengs værelse og åbnede den.

“Sover du, knægt?” – spurgte han.

“Nej far, jeg er vågen” – svarede drengen.

“Jeg har tænkt over det. Måske var jeg for hård mod dig tidligere.” – sagde manden. “Det har været en lang dag, og jeg lod min vrede gå udover dig. Her er de 350 kr., som du bad om.”

Foedder der danser ballet

Den lille dreng satte sig op. Han strålede. “Åh tak far!” – råbte han. Så rækte han hånden ind under sin pude. Han hev nogle krøllede papirsedler ud.

Manden begyndte at blive vred igen, da han så, at drengen allerede havde penge.

Den lille dreng talte langsomt sine penge. Så kiggede han op på manden.

“Hvorfor ville du have flere penge, hvis du allerede har nogle?” – brummede faderen.

“Fordi jeg ikke havde nok, men det har jeg nu.” – svarede den lille dreng.

“Far, jeg har 700 kr. nu. Kan jeg købe en time af din tid? Vær sød at komme hjem tidligt i morgen. Jeg vil gerne spise aftensmad sammen med dig.”

Faderen var knust. Og han lagde sine arme rundt om sin lille søn og bad om tilgivelse.

Det giver liv at dele tid

Ligesom vi kan se i den tidligere historie, så er det det samme at give liv, som det er at give tid. Det kan overvælde os at tænke over det antal forandringer, som er sket med tiden.

Men noget andet er, at hvis vi tænker over det, så vil vi indse noget. Tid og forandringer kan begrebsmæssigt være synonymerBegge er essensen af vores liv, vækst og forhold.

Personer vil ofte sige “jeg elsker dig” og “du er vigtig for mig” ved at tilbringe tid med os. Den bedste måde at svare på dette på er ved at give dem ens egen tid.

Vi må ikke glemme, at vores bedste investering altid vil være den tid, som vi dedikerer til vores venner og familie.

Lad det ikke blive for sent til at dele dine følelser med andre. Husk, at tiden bliver ved med at gå, så værdsæt dem, der giver dig deres tid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.