10 tips til at lære et fremmed sprog

At lære sprog er en udfordring, som flere og flere mennesker tager op. Heldigvis findes der nogle strategier, der gør det lettere og mere produktivt at studere et fremmed sprog. Få de bedste tips her!
10 tips til at lære et fremmed sprog
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 02 december, 2022

Oplevelsen af at studere et fremmed sprog udgør en udfordring for dem, der tør begive sig ud på denne vej, som utvivlsomt er en envejsrejse. Vi har udvalgt de bedste tips til at lære et fremmed sprog, fordi vi mener, at læringsprocessen er lige så berigende og sjov som det øjeblik, hvor du endelig kan føre en samtale på et fremmed sprog.

Vi mener, at det at lære et fremmed sprog ud over modersmålet giver mange fordele i alle aspekter af en persons liv. Nedenstående vil vi dele nogle fordele ved at kunne et fremmed sprog og nogle tips, der vil hjælpe dig med at integrere det i dit liv hurtigere og mere effektivt.

Fordele ved at lære et fremmed sprog

Fordelene ved at lære et fremmed sprog kan ses i arbejdslivet, på det akademiske og sociale område for dem, der påtager sig denne oplevelse. På den faglige side åbner det døren til nye muligheder for at få et job med bedre arbejdsvilkår.

På den uddannelsesmæssige side øger kendskab til et fremmed sprog kvantiteten og kvaliteten af studiekilderne. For man kan søge oplysninger på mere end ét sprog om indholdet af ens karriere. Som om det ikke var nok, kan du ved at kunne et andet sprog score point for at blive optaget på et prestigefyldt universitet.

På det sociale område vil du, hvis du kan et fremmed sprog, få kontakt med mange flere mennesker og få flere oplevelser. Ved at udvide dit sociale netværk vil du tilføje et vigtigt aktiv til udviklingen af din personlighed.

Tips til at lære et fremmed sprog

Mand står foran en masse flag

En fuldstændig fordybelse i det sprog, du studerer, vil fremskynde indlæringsprocessen.

Vigtigheden af disse tips ligger i det faktum, at de sigter mod at reducere niveauet af angst hos dem, der studerer et fremmed sprog. Det er almindeligt, at man på et tidspunkt i indlæringsprocessen føler, at man ikke gør fremskridt, og at det er umuligt at indarbejde det nye sprogs grammatik, ordforråd og udtale i sit repertoire.

Denne situation skaber stress og angst hos de studerende. Det kan resultere i faldende studiepræstationer og manglende lyst til at fortsætte. I denne sammenhæng er motiverne for at lære et fremmed sprog meget forskellige og spænder fra en smag for sprog til en forpligtelse af arbejdsmæssige eller akademiske årsager.

Jo større presset er, jo mere angst vil der opstå. Lad os derfor gennemgå tips til at lære et fremmed sprog og gøre det til en fornøjelig oplevelse. Er du klar?

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse dette: Hjælper det at lytte til musik for at studere bedre?

1. Anerkend dine motivationer

At beherske et fremmed sprog kræver tid, kræfter, udholdenhed og en masse viljestyrke. Hvis du ikke er klar over, hvorfor du ønsker at lære det, kan du give op, når de første forhindringer dukker op.

Har du venner eller en partner, der taler et andet sprog, og ønsker du at lære det? Har du planer om at rejse til udlandet, søge arbejde eller komme ind på et universitet, eller brænder du bare for sprog? Alle disse og mange flere er gyldige og overbevisende grunde til at beslutte at lære et fremmed sprog.

2. Find det rette læringscenter

Metoden til undervisning i et fremmed sprog er afgørende for, at du kan tilegne dig det korrekt. Der findes ikke én måde at undervise på, der er bedre end en anden. Alle føler sig mere trygge ved forskellige teknikker.

Måske er det, der er nyttigt og praktisk for dig, ikke gavnligt for andre. Uanset om du får online- eller offline-undervisning, skal du sørge for, at programmet er intenst, så din kontakt med det nye sprog er hyppig.

3. Intensivér din kontakt med sproget

Det er vigtigt, at du ikke kun holder dig til det indhold, du studerer på kurset, men at du søger at interagere med det nye sprog på så mange områder som muligt. Se f.eks. en serie på det nye sprog med undertekster på dit modersmål; eller omvendt lyd på dit sprog og undertekster på det sprog, du lærer.

Du kan indstille din mobiltelefon og dine sociale netværk på det sprog, du studerer. Hvis du skal søge på internettet, kan du også gøre det på det andet sprog. Idéen er at suge det nye sprog til sig og læse og lytte til det overalt.

4. Brug programmerne på din mobiltelefon

Du kan downloade ordbøger til din telefon. Så har du altid mulighed for at slå et ord op, du ikke kender. Prøv også at abonnere på podcasts, der interesserer dig, for at finde endnu en måde at fordybe dig i det nye sprog på. Prøv ligeledes at læse nyheder i digitale aviser fra de lande, hvor sproget tales.

5. Brug musik til din fordel

Kvinde i seng nyder musik i høretelefoner

Sange er en fantastisk måde at lære et sprog på. Download teksterne til de sange, du kan lide, og prøv at synge dem, mens du forstår, hvad de siger. Du vil forbedre din udtale og træne dit øre på en meget sjov og effektiv måde på samme tid.

6. Tal så meget som muligt

Øv det nye sprog højt, enten med dig selv, med dine kammerater, med venner, du kan finde på internettet, med dine klassekammerater fra sprogkurset, med modersmålstalende osv.

Vi stopper med sidstnævnte, fordi det er meget gavnligt at tale med folk, hvis modersmål du lærer. Du vil forbedre dit ordforråd og din udtale betydeligt. Desuden har du mulighed for at lære aktuelle idiomer og idiomatiske udtryk, som du ikke finder i bøgerne.

7. Brug din fritid til at lære sproget

Som nævnt er din fritid nyttig til at lære et sprog. Uanset om det er gennem film og serier, videospil, magasiner, bøger og alle de hobbyer, du har, så prøv at opleve dem på det nye sprog. Du kan deltage i diskussionsfora om de emner, der interesserer dig, og du kan læse andre brugeres kommentarer og skrive dine egne.

8. Rejs til udlandet for at lære et fremmed sprog

Selv om det ikke er afgørende, vil det være mere produktivt at lære et fremmed sprog, hvis du kan rejse til et land, hvor det er det officielle sprog. Denne fuldstændige fordybelse i et sted, hvor der kun tales det pågældende sprog, er meget gavnlig, og resultaterne er virkelig utrolige.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Få mere at vide om børns sproglige udvikling

9. Bearbejd det, du lærer

Hvert ord eller hver struktur, som du lærer, skal anvendes i andre sammenhænge og sætninger, så tilegnelsen bliver fastlåst. Kig efter synonymer og andre måder at bruge de nye udtryk på. Vær opmærksom, for du vil helt sikkert finde dem i film og aviser.

10. Lær ved at spille

Der findes gamification-teknikker, der foreslår legende læring, som er produktiv for dem, der lærer et nyt sprog. Du kan f.eks. downloade ordspil eller quizspil på det sprog, du ønsker at lære.

Tips til at lære et fremmed sprog: Alt går op i en højere enhed

Uanset din alder og sværhedsgraden af sproget, du ønsker at lære, er vi overbevist om, at det er værd at lære et andet sprog. Tanken er, at du kan tilføje dine egne strategier til disse 10 tips, som vi har præsenteret. Det vil gøre indlæringsprocessen mere effektiv.

Husk som det sidste, at vi aldrig bliver færdige med at lære et sprog. Vi vil hele tiden vil indarbejde ny viden, og det er det mest berigende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rubio Alcalá, F. D. (2020). La ansiedad en el aprendizaje de idiomas. La ansiedad en el aprendizaje de idiomas, 1-256.
  • López, E. M. (2019). La ansiedad en el aprendizaje de un segundo idioma.
  • Cesteros, S. P. (2004). Aprendizaje de segundas lenguas: Lingüística aplicada a la enseñanza de idiomas. Publicaciones de la Universidad de Alicante.
  • Richards, J. C., & Lockhart, C. (1998). Estrategias de reflexión sobre la enseñanza de idiomas. Cambridge University Press.
  • Beltrán, M. (2017). El aprendizaje del idioma inglés como lengua extranjera. Revista Boletín Redipe6(4), 91-98.
  • Shafirova, L., & Cassany, D. (2017). Aprendiendo idiomas en línea en el tiempo libre. Revista de estudios socioeducativos. 2017; 5: 49-62.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.