11 tips til at finde et job uden erfaring

Det er overvældende at søge job, når du endnu ikke har fået din debut på arbejdsmarkedet. Sæt dine bekymringer til side og tag disse ting til efterretning for at finde et job uden erfaring.
11 tips til at finde et job uden erfaring
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Det er nogle gange en hård kamp at få det første job. Nogle virksomheder kræver tidligere praktikophold eller erhvervserfaring, hvilket skaber usikkerhed, hvis du mangler kontakt med arbejdslivet. Den eneste måde at pleje dit CV på er imidlertid at fjerne din usikkerhed og tage eventyret med at finde et job uden erfaring op.

Det er ikke umuligt at besætte en ledig stilling, hvis du finder de rigtige steder. Det hjælper at være ærlig omkring dine mål, være tålmodig og vide, hvordan du skal promovere dig selv. Med dette i baghovedet fortæller vi dig nogle andre nyttige tips i denne artikel.

1. Udarbejd et godt CV, når du vil finde et job uden erfaring

Angiv dine personlige oplysninger, din akademiske uddannelse, sprog, evner, interesser og mål i dit CV. Sørg for, at dokumentet afspejler din vilje til at lære, og hvordan du vil bidrage til virksomheden. Fremhæv dine styrker og forventninger. Præsentér det som et resumé, og lad være med at overfylde det med detaljer.

2. Tjek digitale bureauer

Der findes online platforme, som tilbyder job inden for mange forskellige områder. Disse systemer filtrerer ofte søgningen, hvis du sætter kryds i feltet “ingen erfaring”.

På den måde konkurrerer du på lige vilkår med andre, der heller ikke har nogen erfaring, hvilket mindsker noget af den stress, der opstår ved at sammenligne dig selv med folk, der allerede har arbejdet.

Mekanikken i digitale bureauer er, at du tilmelder dig, uploader dit CV og venter på at blive kontaktet. Hvis du matcher kravene, vil det kun være et spørgsmål om tid.

3. Gå efter de rigtige tilbud, når du vil finde et job uden erfaring

En af de hyppige fejl i forbindelse med at finde et job uden erfaring er at søge ledige stillinger, der er i strid med din uddannelse. At søge job, der ikke rigtig passer til dine kompetencer , mindsker også dine chancer for at finde et job.

Ligesom dig er der rigtig mange mennesker, der søger en mulighed, og virksomhederne prioriterer ansøgninger, der passer til deres marked.

Person skriver på bærbar computer

4. Lær om dit område og det aktuelle marked

Vent ikke med at forberede dig, til det er tid til at søge et job. Læs blogs, tilmeld dig workshops, deltag i grupper, fora, diplomkurser eller andre kurser, der kan være med til at berige dit erhverv.

At uddanne dig selv er et bevis på din dedikation og dit engagement i din uddannelse. Ved at forbedre dine kvaliteter positionerer du dig selv som en ideel kandidat.

5. Udvid dit netværk af kontakter i et forsøg på at finde et job uden erfaring

Anbefalinger er vigtige på arbejdsmarkedet. Hvor mange mennesker finder deres første job gennem en vens ven? Skab og dyrk dit netværk ved at promovere det, du laver, og det, du ved.

Denne teknik fungerer både online og offline. LinkedIn er en af de mest omfattende platforme til at sprede dit CV på internettet, mens mund-til-mund metoden er den traditionelle metode til anbefalinger.

6. Udeluk ikke stipendier eller praktikophold

Der findes virksomheder, der promoverer praktikophold eller uddannelsesstipendier. Det er den perfekte mulighed for at lære og få erfaring.

7. Lad ikke paraderne falde

Efter at du har delt CV’er ud, skal du forblive aktiv. Når du møder en potentiel arbejdsgiver, skal du spørge om ledige stillinger, deltage i samtaler og fortælle andre omkring dig om det, du har lært. Måske kender nogen til et tilbud, der interesserer dig.

8. Planlæg din vej til succes

Opdel dine færdigheder og de personlige egenskaber, der kræves til dit fremtidige job, i cirkler. Saml cirklerne, og vær opmærksom på de aspekter, der overlapper hinanden. Denne grafiske fremstilling er kendt som Venn-diagram og tjener som en reference til at vide, hvad du skal rette eller forstærke i dit CV.

9. Få noget vejledning

Når du vil finde et job uden erfaring, fungerer mentorering som en god vejledningsteknik. Du får viden fra en mere erfaren fagperson.

Ifølge undersøgelser stimulerer denne læringsmetode den personlige og faglige udvikling gennem en model for personlige kvaliteter og værdier.

10. Brilliér i samtaler

Vis din bedste indstilling i samtaler. Fokusér på dine styrker, og vær oprigtig med det, du har at tilbyde.

11. Vær tålmodig

Det tager tid at finde et job uden erfaring. Selv om det kan tage flere uger eller måneder, vil du være sikker på at finde en ledig stilling og besidde den til sidst. Efterhånden som processen skrider fremad, skal du sørge for at tjekke tilbud, stille spørgsmål og udforske andre områder. Giv ikke op, og vær tålmodig.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du motivere en partner, der ikke vil arbejde

Fejl, som du skal undgå, når du vil finde et job uden erfaring

Ligesom det er godt at vide, hvad du skal gøre, er det også godt at vide, hvilke fejl du ikke bør begå. Vær opmærksom på følgende dårlige fremgangsmåder.

Du må ikke lyve

Det hjælper ikke at fylde dit CV med løgne. Det nytter ikke noget at sige, at du har arbejdet visse steder, hvis det ikke er sandt. De, der gør det, risikerer at blive afsløret.

Kom ikke for sent til samtalen

Aftalen med intervieweren er endelig kommet… men du kommer for sent. Stor fejl! Punktlighed er vigtigt i ethvert job, især for at gøre det første indtryk. Kom en halv time i forvejen, så du kan udnytte tiden til at forberede dig og lære bygningen at kende.

Lad være med at give et dårligt image

Hvad skal du have på til en samtale? Tag tøj på, som du føler dig tilpas i, uden at du tiltrækker for meget opmærksomhed på dig selv. Vær også forsigtig med sproget: Brug ikke vulgære eller fordomsfulde udtryk. Vær opmærksom på den, der taler, og deltag naturligt i samtalen.

Kom ikke uforberedt

Øv samtalen med en person, du har tillid til, så vedkommende kan give udtryk for sit synspunkt. Dette er en måde at optimere din måde at tale offentligt på, dit udtryk og fremme dine kompetencer.

Det er en fordel at kende virksomheden. Selv hvis du ikke har erfaring, er det en stor fordel for at få jobbet, at du ved så meget som muligt om virksomheden. Husk, at det også er meget sandsynligt, at rekrutteringsmedarbejderen vil spørge dig “Hvad ved du om os?”.

Forsøm ikke din profil på sociale netværk, når du vil finde et job uden erfaring

Infoempleo-Adecco betegner i 2016 arbejdsmarkedet som en global landsby, hvor 86 % af virksomhederne har sociale medier. Dette kan være endnu højere nu og i andre lande. De tilføjer også, at 84 % af rekrutteringsfirmaerne bruger dem til at finde kandidater.

I betragtning af dette må du ikke forsømme din digitale identitet. Hvis du synes, det er en god idé, så skelne dine personlige netværk fra dine professionelle netværk. Sociale netværk kan være din første henvendelse til virksomheden.

Tablet med aktive sociale netværk

Glem ikke at gøre opmærksom på, at du søger et job

De første skridt på arbejdsmarkedet vil ikke være effektive, hvis ingen ved, at du søger et job. Der kan opstå muligheder i forbindelse med faglige møder, fora, workshops og arrangementer, som du deltager i. Mød altid op med dit visitkort, og vær ikke bange for at dele det ud.

Bliv ikke for selvsikker, når du vil finde et job uden erfaring

Arrogance og overmod spiller os et puds, især hos unge kandidater. I stedet for at overdrive dine kvaliteter skal du fremhæve, hvad du kan bidrage med, hvordan du ville udføre jobbet, og hvorfor du ville passe ind i virksomheden.

Medbring ikke et uorganiseret CV og glem ikke et følgebrev

For at finde et job uden erfaring, frivilligt arbejde eller korte praktikophold er dine kvaliteter og ambitioner et bedre CV end at skrive disse erfaringer i kronologisk rækkefølge. Husk, at du ikke har nogen stor arbejdsmæssig baggrund.

Glem ikke et følgebrev. To enkle afsnit er nok til at fremhæve din interesse for at arbejde, og hvorfor du mener, at du er egnet til stillingen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Dybt arbejde: Kunsten at overvinde distraktioner på arbejdet

Ekstra anbefalinger til at finde et job uden erfaring

Arbejdsmarkedet bliver mere og mere konkurrencepræget. Der vil dog altid være nogen, der er villige til at give dig en chance. I mellemtiden skal du ikke se bort fra disse ekstra forslag:

  • Kontakt vikarbureauer: De er en slags bureauer, der søger midlertidige kandidater for andre virksomheder. Deres porteføljer har ofte en række forskellige profiler, og måske passer en af dem til dig.
  • Prøv at arbejde som freelancer: Bliv din egen chef, og find projekter, der passer til dine kompetencer.
  • Start fra bunden: De, der ønsker at finde et job uden erfaring, finder ofte deres første mulighed i en butik. Ledige stillinger i indkøbscentre er nyttige for at tjene penge, få erfaring og vise, at du ikke begrænser dine muligheder.
  • Deltag i en praktik: Skoler og universiteter letter normalt denne proces for deres kandidater.

Succes i jagten på dit første job afhænger også af udholdenhed og positivitet. Hold hovedet højt! Du vil se, at indsatsen er det hele værd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.