Sunde rutiner for overgangsalderen

Overgangsalderen er en normal cyklus for kvinder, ligesom puberteten. Håndtér den bedre med disse sunde rutiner for overgangsalderen.
Sunde rutiner for overgangsalderen

Sidste ændring: 26 august, 2022

Overgangsalderen er en normal cyklus for kvinder, ligesom puberteten. Det er den fase, hvor kvinder har deres sidste menstruation. Symptomerne på denne cyklus er forskellige og kan opstå tidligt og vare måneder eller endda år. Læs videre for at lære om nogle sunde rutiner for overgangsalderen.

Gennemsnitsalderen for en kvinde, der når dette stadium, er 51 år, selv om det kan forekomme nogle år før eller efter dette. Overgangsalderen kommer med flere symptomer som f.eks:

Flere fødevarer kan hjælpe med at reducere og forkorte visse symptomer i overgangsalderen, og vi vil se på disse samt nogle andre tips til at hjælpe kvinder med at gå igennem denne fase i livet.

Nogle kvinder lider ikke af nogen symptomer, men de er undtagelsen. De fleste lider af en god del af dem og skal igennem den omfattende liste af symptomer, som overgangsalderen medfører. På grund af dette er det vigtigt at kontrollere humøret og ikke komme ind i en følelsesmæssig krise på grund af de problemer, som denne fase kan medføre.

Vi skal se hver fase i livet i øjnene, og der er forskellige ernæringsbehov afhængigt af vores alder. Derfor er det vigtigt at spise godt for at hjælpe vores krop til at fungere optimalt.

Fødevarer, der gør overgangsalderen mere udholdelig

Illustration af en knogle
 • Vi skal tage hensyn til, at efter overgangsalderen stiger risikoen for knogleafkalkning og hjertesygdomme. Derfor er det vigtigt at indtage mejeriprodukter, der er rige på calcium og D-vitamin. Fedt og overspisning bør undgås, da den korrekte vægt bør opretholdes for at undgå hjerte-kar-problemer.
 • Mange af de symptomer, der opstår i overgangsalderen, stammer fra faldet i østrogen i kroppen, men nogle undersøgelser hævder, at produkter som soja og derivater heraf indeholder stoffer, der ligner østrogen. Dette kan til gengæld mindske forekomsten af forskellige symptomer som hedeture, irritabilitet og angst.
 • På dette tidspunkt er det også tilrådeligt at indtage nødder, fordi de bevarer kropsvægten. Et godt indtag af antioxidanter er vigtigt, og disse findes i rigelige mængder i frugt og grøntsager.
 • For at forebygge eller reducere hedeture og nattesved er det godt at indtage soja, humle og salvie.
 • Du skal beskytte din hud, fordi den på grund af hormonelle forandringer mister elasticitet og fasthed. For at undgå dette er det tilrådeligt at indtage fødevarer, der er rige på E-vitamin.

Gode rutiner for overgangsalderen

Kvinde ved lægen
 • Vær omhyggelig med at udføre masser af fysisk aktivitet for at øge kroppens funktion ved at bevare muskelmassen og undgå hjerte-kar-problemer.
 • For rygere kan symptomerne på overgangsalderen vise sig meget tidligere end hos personer, der ikke ryger, så undgå rygning for at forbedre dit generelle helbred.
 • Begynd regelmæssige konsultationer med en gynækolog, som kan holde dit helbred under kontrol i denne periode.
 • Et aktivt sexliv og et godt forhold til din partner er afgørende for at komme godt igennem overgangsalderen.
 • At bevare roen og passe på dit velbefindende er en vigtig faktor for at overvinde de negative aspekter af overgangsalderen.
 • Øv dig i afslapningsaktiviteter for at mindske den spænding og angst, som hormonelle ændringer kan medføre. Dette øger selvværdet og den følelsesmæssige kontrol og undgår dermed drastiske humørsvingninger.
 • Det er meget vigtigt at sikre, at du får tilstrækkeligt med søvn.
 • At have sociale relationer kan tilfredsstille dit liv og forhindre dit humør i at blive forværret.

Endnu en god artikel: Gode råd til overgangsalderen

Overgangsalderen er afslutningen på menstruationscyklussen og er et tegn på, at kvindens reproduktive system er ved at ældes. Men hvor ubehageligt det end kan være, er det en vigtig fase i livet, da det er den sidste fase i en kvindes reproduktive liv.

Nøglen til at overvinde denne fase og ikke fejle i forsøget er et godt selvværd, god ernæring, fysisk aktivitet og forståelse, støtte og ledsagelse fra din partner.

Prøv disse sunde rutiner for overgangsalderen, og vi er sikre på, at du vil mærke forskellen.

Det kan interessere dig ...
5 myter om overgangsalderen, som du bør kende til
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 myter om overgangsalderen, som du bør kende til

Overgangsalderen er en fase, der vækker bekymring hos mange kvinder, da der er flere myter om overgangsalderen. Vi vil vise dig, hvad de er.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.