Fantosmi: Hvordan opstår olfaktoriske hallucinationer?

Lugter du ofte brand eller affald? Der er en olfaktorisk lidelse, som får os til at opleve lugte, der egentlig ikke findes. Vi vil se på, hvad der forårsager disse olfaktoriske hallucinationer, som lader til mest at blive oplevet af kvinder.
Fantosmi: Hvordan opstår olfaktoriske hallucinationer?

Sidste ændring: 03 juni, 2021

Lugten af muggen mad eller brændt brød. En stank af kemikalier eller tobaksrøg. Fantosmi er en ændring i lugtesansen, som får os til at opfatte lugte, der egentlig ikke er der. Med andre ord er det olfaktoriske stimuli, som ikke findes. Det er hjernen, der får os til at opleve olfaktoriske hallucinationer.

Personer, der lider af denne lidelse, er ikke ved at gå fra forstanden og lever ikke med nogen psykiatriske lidelser. De ved godt, at det, de oplever, ikke er rigtigt, og det er derfor, det er så forvirrende.

Det er vigtigt at bemærke, at dette fænomen ikke er så ualmindeligt. Der er faktisk mange, som begynder at rapportere denne spændende ændring, når de når en vis alder.

Disse olfaktoriske hallucinationer opstår omkring 40-års alderen og bliver mere intense, når vi bliver ældre. Ligeledes fortæller de demografiske beviser på dets forekomst os, at det er meget mere gængs hos kvinder. Vi vil se nærmere på det nedenstående.

Årsager til fantosmi

Opfattelsen af lugte, som ikke findes, kan blive begrænsende, eftersom fantosmi er en ubehagelig oplevelse. Personen opfanger pludselig ildelugtende og generende lugte, som invaderer deres hverdag. Og hvor overraskende det end synes, lider 1 ud af 15 personer over 40-års alderen af dette fænomen.

Studier såsom dem udført på University of Vermont og National Institutes of Health i Maryland afslører, at det er mere gængs hos kvinder. Det er især tilfældet, når de hører til mere ugunstigt stillede miljøer. Ligeledes lader det også til at hænge sammen med andre realiteter, som vi vil analysere nedenstående.

Kvinde med fantosmi holder sig for næsen

Du vil måske også være interesseret i denne artikel: Tre metoder til at komme af med dårlig lugt i sandaler

Perifer og central fantosmi

Vi kan skelne mellem to typer af fantosmi: Perifer fantosmi og central fantosmi. Den første opstår, når oprindelsen til ændringerne er i næsehulen.

På den anden side er central fantosmi lidt mere kompleks, eftersom det er på grund af en udløser i hjernen. I det sidstnævnte tilfælde er der en større vedholdenhed, og derfor kan det være ekstremt problematisk.

Xerostomi eller tør mund

Tør mund eller xerostomi opstår hyppigt hos personer, der er mellem 50 og 60 år gamle. Det er kendetegnet ved mangel på spyt på grund af en ændring i spytkirtlerne.

Konsekvensen af denne dysfunktion er alvorlig, fordi det involverer irritation af de hårde og bløde væv i munden. Det øger derfor tilstedeværelsen af bakterier og risikoen for sygdomme i mund og tænder. Ligeledes er fantosmi en anden mulig effekt.

Tobak

Vi ved alle, at en afhængighed af tobak er skadelig. Nogle gange underminerer vi dog den indvirkning, som afhængigheden af cigaretter kan have på vores sanser. For eksempel påvirker meget rygning både lugte- og smagssansen.

Ikke nok med at personer, der ryger meget, mister evnen til at skelne mellem lugte og smage. Disse lugte og smage ændres derudover også. Med andre ord smager det, vi spiser, ikke på samme måde, og nogle gange oplever vi dårlige lugte uden nogen specifike stimulus. Den gode nyhed er, at hvis vi stopper med at ryge, forsvinder disse effekter.

Migræne med aura

Migræne med aura har et særligt kendetegn, idet at det begynder med en række symptomer, som kommer før forekomsten af hovedpine. Blandt disse tegn (aura) er visuelle hallucinationer såsom at se klare lys og opleve lugte, som ikke findes (fantosmi).

Betændelse i slimhinden i næsen og bihulebetændelse

Betændelse i slimhinden i næsen, både allergisk og ikke-allergisk, har med dette problem at gøre. Betændelse af slimhinden i næsen, der forårsager nysen, løbende næse, kløe i næsen og tilstoppet næse, fører i mange tilfælde til ændring af lugte.

Miljøforurening

Et forhold, som eksperter har etableret, er forbindelsen mellem fantosmi og miljøforurening. De personer (især kvinder), som lever i miljøer med et højere niveau af forurening, udvikler gradvist olfaktoriske lidelser. Den præcise mekanisme, der forårsager lidelsen, er stadig ukendt, men det er et faktum, som vi bliver nødt til at tage med i overvejelserne.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: De 9 hovedårsager til næseblod

Neurologiske lidelser

Blandt neuroligiske lidelser er ændring af lugtesansen et symptom, som dukker op i flere tilfælde. Det er derfor altid vigtigt at få en nøjagtig diagnose:

  • Fantosmi kan opstå fra et slag i hovedet. Nogle personer oplever olfaktoriske hallucinationer efter et fald eller slag i hovedet.
  • Problemer med lugtesanen er et andet symptom forbundet med Parkinsons.
  • Det kan også opstå hos patienter, der lider af skizofreni.
Nærbillede af næse

Sådan kan man behandle fantosmi

Patienter med fantosmi lider af flere problemer på kort sigt såsom ændringer i deres appetit.  Et studie af University of Louisville indikerer, at vi stadig ikke har en effektiv behandling til at give en løsning.

Det bedste at gøre er derfor at gå til en læge så hurtigt som muligt for at finde ud af, hvad der forårsager fantosmi. Det kan være migræne, allergi eller Parkinsons. Det er gængs, at tilgangen er multidisciplinær og kombineret med behandling fra en neurolog og en øjenlæge.

Blandt behandlingerne, som kan ordineres til olfaktoriske hallucinationer, er antiepileptika, migrænemedicin og antikonvulsiv medicin samt transkraniel stimulation. Det vigtigste er at tilpasse behandlingen til hver enkelt patient og så vidt muligt forbedre deres livskvalitet.

Det kan interessere dig ...
Hvad er musikøresyndrom, og hvordan behandles det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er musikøresyndrom, og hvordan behandles det?

Du kan lide af musikøresyndrom, hvis du hører en ringen for dine ører, der faktisk er en melodi, som ingen andre kan høre. Læs om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.