Farveændringer i læber som et symptom

Farveændringer i læber skyldes ofte underliggende sygdomme. Få mere at vide om, hvad læbernes farve kan sige om dit helbred i denne artikel.
Farveændringer i læber som et symptom
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Farveændringer i læber, hud og slimhinder er tegn på problemer, da disse er den vigtigste forsvarsbarriere i menneskekroppen. Generelt er de udtryk for den indre sundhedstilstand. Der er dog tidspunkter, hvor de kan indikere tilstedeværelsen af en eller anden lidelse, mangel eller sygdom.

Læs videre for at finde ud af mere om, hvad farveændringer i læber betyder!

Læberne er et af de mest følsomme og sarte væv og har over en million nervereceptorer. Deres farve skyldes tilstedeværelsen af de mange blodkar, der løber under overfladen. Mængden af melatonin, der bestemmer pigmenteringen, spiller også en rolle.

Generelt er et sundt udseende alt fra en lyserød til en brunlig nuance. Nogle farveændringer i læber kan dog indikere, at noget ikke er i orden. Disse variationer spænder fra delvise pletter til blå eller lilla, hvidlige og sorte farvninger.

Årsager til farveændringer i læber

Læbernes hud er ofte modtagelig for eksterne faktorer, der ændrer dens sammensætning og fysiologi. Rygning er et eksempel herpå. Til gengæld manifesterer mange sygdomme sig som læsioner eller forandringer. Nogle undersøgelser hævder, at ansigtets bløde vævs udseende afspejler tilstanden af det underliggende hårde væv.

Læbefarveændringer kan bl.a. skyldes en lang række forhold som dehydrering, ernæringsmangel og udsættelse for sollys. De er dog også ofte et klinisk udtryk for hjertekar-, respiratoriske, onkologiske og hæmatologiske patologier.

Hvide læber

Manifestationen af hvide eller blege læber skyldes normalt dehydrering og et fald i antallet af røde blodlegemer i blodet eller anæmi. Dette tegn er normalt en tydelig bleghed, der omfatter bindehinde, tandkød og under neglene.

Skøn viser, at diarré er den mest almindelige årsag til dehydrering, især hos børn og teenagere. Desuden kan væsketab være forbundet med indre eller ydre blødninger – f.eks. kraftig menstruationsstrøm.

Hos de fleste patienter er anæmi normalt et resultat af ernæringsmangel. Det gælder f.eks. lavt indtag eller absorption af jern, B 12-vitamin og folinsyre. Desuden kan nogle arvelige sygdomme som thalassæmi eller hæmofili forårsage det.

Træt dreng i skole tager sig til hovedet
Anæmi viser sig som bleghed, træthed og udmattelse. Det kan påvirke præstationsevnen hos børn.

Blå læber

Blålige læber, hud og andre slimhinder diagnosticeres klinisk som cyanose. Blodets røde farve er et resultat af koncentrationen af hæmoglobin i blodet. Den bliver dog mørk eller lilla ved et lavt iltniveau, hvilket ifølge undersøgelser bestemmer manifestationen af cyanose.

Udviklingen af blå læber, fingre og slimhinder er normalt et resultat af respiratoriske og hjertekar-lidelser. Også kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD), astma, mekanisk asfyksi og åndedrætsbesvær er hyppige her.

Desuden kan hjertesvigt, chok, sepsis, lave temperaturer og pesticidforgiftning forårsage denne tilstand. Desuden er nogle medfødte lidelser, såsom ventrikelseptumdefekt og vaskulære misdannelser, forbundet med blå læber.

Sorte læber

Sorte læber skyldes normalt læsioner i mundslimhinden eller processer, der fremmer melaninproduktionen. Hyperpigmentering af læberne og huden er almindelig ved Addisons sygdom. Det vigtigste kendetegn er manglen på produktion af kortisol og aldosteron.

Undersøgelser anslår også, at kontinuerligt forbrug af tobak og cigaretter påvirker den mørke pigmentering af labial-, gingival- og parodontalslimhinden. Desuden kan blå mærker efter traumer og forbrændinger give en sort eller lilla farve til læberne.

Læbepletter

Tilstedeværelsen af pletter af varierende diameter og form på læberne kan skyldes en lang række stoffer. Pigmentering ved ultraviolette stråler fra solen er den mest almindelige årsag.

De viser sig normalt i nuancer fra beige til mørkebrun. Farveændringer i læber som følge af farvning kan også vise sig i følgende tilfælde:

 • Hæmokromatose.
 • Laugier-Hunziker-sygdom.
 • Peutz-Jeghers sygdom.
 • Orale neoplasmer.
 • Antipsykotiske lægemidler, f.eks. chlorpromazin.

Diagnose og behandling af forskellige farveforandringer i læber

Denne form for diagnose er baseret på en omfattende fysisk undersøgelse foretaget af lægen. Ligeledes bør lægen overveje tilstedeværelsen af andre tilknyttede kliniske manifestationer, såsom variationer i hudfarven på andre dele af kroppen.

Tilstedeværelsen af kardiovaskulære eller respiratoriske tegn og symptomer er nyttig for den diagnostiske vejledning. Desuden skal lægen overveje patientens vaner samt familiens historie og eventuelle tidligere sygdomme. Biopsier kan i nogle tilfælde være nyttige ved mistanke om neoplasmer.

Behandlingen sigter normalt mod at behandle den underliggende sygdom, der forårsager ændringen i farven. Til dette formål kan specialisten anvende hydrering, erstatning af næringsstoffer og ilttilførsel.

Desuden er brugen af laser, intenst pulserende lys, kryoterapi og lysterapi til behandling af hyperpigmenterede patologier, der forårsager læbefarveforandringer. Desuden kan lægen ordinere nogle aktuelle lægemidler som en del af behandlingen.

Sprukne læber
Farveforandringer i læber er ofte tegn på orale eller systemiske tilstande, og behandlingen afhænger af, hvad de er.

Livsstil og forebyggelse af farveændringer i læber

Læbernes hud er sart, og du skal løbende passe på den. Brug derfor fugtgivende pomade og solbeskyttelse og reducér også direkte udsættelse for sollys.

En afbalanceret kost, der indeholder alle vitaminer og mineraler, er også med til at reducere risikoen for anæmi og læbefarveforandringer. Drik desuden nok vand for at sikre en god hydrering.

At holde op med at ryge fører til en forbedring af mund-, åndedræts- og hjertekarsundhed. Så du kan starte med at sætte mål og udarbejde en plan for rygestop ved at konsultere en specialist.

Hvornår du skal konsultere en læge, hvis du bemærker farveændringer i læber

Tidlig identifikation af ændringer i læbefarven forbedrer prognosen for de fleste patienter. I denne henseende skal du kontakte en læge, hvis du bemærker en øgning eller en reduktion af farven, især hvis det manifesterer sig sammen med andre symptomer.

Søg akut lægehjælp, hvis der er tegn på blålig eller cyanotisk farvning i forbindelse med åndedrætsbesvær. Dette skyldes, at nogle behandlinger af enhver alvorlig patologi er tidskritiske for at forhindre mulige komplikationer.

Det kan interessere dig ...
Seks tips til at beskytte læber mod solen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Seks tips til at beskytte læber mod solen

Det er vigtigt at beskytte læber mod solen for at undgå forbrændinger og mulige konsekvenser. Også efter at de er blevet udsat for sol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mariel Cárdenas J, Arredondo Hernández R, Sánchez Meraz W, Mariel Murga H et al. Análisis Morfológico del Grosor Labial en Individuos Mesofaciales y Braquifaciales en una Población Mexicana. Int. J. Morphol. 2015; 33(4): 1282-1286.
 • Cohen PR. The color of skin: blue diseases of the skin, nails, and mucosa. Clin Dermatol. 2019 Sep-Oct;37(5):468-486.
 • Greenberg SA, Schlosser BJ, Mirowski GW. Diseases of the lips. Clin Dermatol. 2017 Sep-Oct;35(5):e1-e14.
 • De Materán M, Tomat M, Pérez D, Roa B, Meneses R. Terapia de Rehidratacion Oral. Arch Venez Puer Ped. 2009; 72(4): 146-153.
 • Pinzón A. Cianosis central y periférica. Acta Med Colomb. 2016; 41(4): 274-274.
 • Multani S. Interrelationship of smoking, lip and gingival melanin pigmentation, and periodontal status. Addict Health. 2013;5(1-2):57-65.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.