Farvede pletter på øjenlågene: Hvorfor opstår de?

Ikke alle de farvede pletter, der forekommer på øjenlågene, har samme oprindelse eller karakteristika. Men de har alle en specifik behandling. Ønsker du at vide mere? Hvis ja, så læs videre!
Farvede pletter på øjenlågene: Hvorfor opstår de?

Sidste ændring: 05 juni, 2022

Farvede pletter på øjenlågene har flere mulige årsager, lige fra stofskiftesygdomme til allergiske reaktioner. Derfor har de en tendens til at variere i farve og tykkelse. Som sådan kan de være repræsentative for flere faktorer.

Generelt hænger deres tilstedeværelse sammen med blandt andet hormonelle ændringer, brug af medicin og overdreven udsættelse for ultraviolette stråler.

Hvad er deres karakteristika? Hvilke behandlinger er der til rådighed for at behandle dem?

Læs videre for at finde ud af det!

Farvede pletter på øjenlågene

Ikke alle de farvede pletter på øjenlågene er relateret til dårlig søvn og de poser, der dannes under øjnene. Nogle af dem er tegn på en sygdom, der kræver en særlig behandling.

I denne artikel forklarer vi, hvad nogle af dem er.

Xanthelasma

Xanthelasma er gullige papler og plaques forårsaget af en ophobning af fedtaflejringer. De dannes normalt på øjenlågene og kan indikere en plasma-lipidforstyrrelse, som ses hos ca. 50 % af alle mennesker.

Derfor skal de evalueres for at opdage, om den underliggende årsag er hyperlipidæmi. Det er dog en asymptomatisk godartet læsion, da den ikke er relateret til komplikationer, der påvirker huden.

Når det er sagt, foretrækker nogle mennesker at behandle dem af kosmetiske årsager. Af disse er kirurgisk fjernelse en af de mest almindeligt anvendte procedurer på grund af dets æstetiske resultater.

Eksempel på pletter på øjenlågene

Xanthelasma kan være et tegn på en plasmalipidforstyrrelse. De er godartede, men de personer, der har dem, har en tendens til at foretrække at få dem behandlet.

Hormonelle ændringer under graviditet kan føre til farvede pletter på øjenlågene

De hormonelle ændringer, som kroppen producerer i løbet af graviditeten, er relateret til ændringer i huden. Især forårsager det normalt en tilstand, der er kendt som melasma. Melasma forårsager hyperpigmenterede farver og symmetrisk fordelte pletter i ansigtet, på halsen og i nogle tilfælde på den øverste del af kroppen.

De kendte risikofaktorer omfatter ultraviolet stråling (UV), hormonelle variationer, sygdomme i skjoldbruskkirtlen og brug af præventionsmidler. I tilfælde af personer, der har pletter på øjenlågene på grund af denne tilstand, er behandlingsmulighederne som følger:

 • Topiske midler.
 • Kemiske peelinger.
 • Laserbehandling.
 • Overfladisk mikrodermabrasion.

Du er måske også interesseret i: Tre behandlinger til at reducere melasma pletter

Prostaglandinanaloger mod glaukom

De prostaglandinanaloger, der bruges til behandling af glaukom, som latanoprost og bimatoprost, kan forårsage mørke øjenlåg efter ca. 3 til 6 måneders brug.

En offentliggørelse i American Journal of Dermatology konkluderer, at når folk holder op med at bruge bimatoprost, kan de mørke pletter forsvinde helt efter et stykke tid.

Dermal melanocytose

Dermal melanocytose er en paraplybetegnelse for en række hudlæsioner, der er kendetegnet ved tilstedeværelsen af pletter. Især personer, der lider af denne tilstand, har grå eller gråblå pletter på øjenlågene. Dette kan skyldes erhvervede eller medfødte årsager.

Artikler i Journal of the American Academy of Dermatology forklarer, at deres tilstedeværelse er relateret til soleksponering, hormonelle ændringer under graviditet og kronisk atopisk dermatitis.

Vitiligo kan forårsage farvede pletter på øjenlågene

Vitiligo er en selektiv ødelæggelse af melanocytter. Som følge heraf opstår der pletter i form af depigmentering på huden. Vitiligo på øjenlåg, øjenbryn og kønsorganer er et terapeutisk dilemma, især hos børn.

Der er en stærk sammenhæng mellem personer med vitiligo og personer med øjenlidelser ifølge undersøgelser offentliggjort i Journal of the Indian Medical Association. I disse tilfælde kan det immunmodulerende middel pimecrolimus være en passende behandlingsmulighed.

Nærbillede af piges brune øje

Vitiligo er en af årsagerne til farvede pletter på øjenlågene. Selv om der måske ikke findes en endelig kur, kan nogle behandlinger hjælpe med at forbedre deres udseende.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Kronisk eksem og øjenbetændelse på grund af allergier kan forårsage hyperpigmentering og mørke øjenlåg. Nogle mennesker kan begynde at gnide og klø sig på huden omkring dette område. Dermed kan det også være resultatet af en ophobning af væske på grund af allergi.

Amyloidose

Amyloidose er en ualmindelig lidelse, der opstår, når et protein kaldet “amyloid” findes i organerne. Det er en sygdom, der ikke har en kur, men nogle behandlinger bidrager til at kontrollere symptomerne og begrænse produktionen af det amyloide stof.

Forekomsten af atraumatiske lilla pletter i ansigtet – primært øjenlåg og hals – er sandsynligvis en indikator for amyloidose. For at få en passende diagnose bør du gå til en læge.

Orange palpebrale pletter

Orange palpebrale pletter manifesterer sig på den indre del af det øverste øjenlåg, hvilket adskiller sig fra xanthelasma. Det er ikke helt klart, hvor det kommer fra, men fagfolk mener, at det opstår fra lipofuscin-aflejringer.

Behandl de farvede pletter på øjenlågene af æstetiske årsager

At have farvede pletter på øjenlågene er en almindelig tilstand og repræsenterer generelt ikke noget alvorligt. Men de personer, der lider af det, søger ofte efter behandlingsmuligheder, da de anser dem for at være grimme.

Heldigvis findes der i øjeblikket flere cremer og æstetiske procedurer, der hjælper med at minimere dem for at forbedre hudens generelle udseende. Det er værd at konsultere en hudlæge for at vælge den bedste løsning i henhold til dit specifikke tilfælde.

Det kan interessere dig ...
5 naturlige midler til at løfte hængende øjenlåg
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 naturlige midler til at løfte hængende øjenlåg

Er dine øjenlåg slappe og uden fasthed? Opdag 5 naturlige midler til at hjælpe med at opstramme og løfte hængende øjenlåg her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hori Y, Kawashima M, Oohara K, Kukita A. Acquired, bilateral nevus of Ota-like macules. J Am Acad Dermatol. 1984;10(6):961-964. doi:10.1016/s0190-9622(84)80313-8
 • Sodhi PK, Verma L, Ratan SK. Increased periocular pigmentation with ocular hypotensive lipid use in African Americans. Am J Ophthalmol. 2004;137(4):783. doi:10.1016/j.ajo.2003.11.073
 • Ing EB, Buncic JR, Weiser BA, de Nanassy J, Boxall L. Periorbital hyperpigmentation and erythema dyschromicum perstans. Can J Ophthalmol. 1992;27(7):353-355.
 • Cho S, Lee SJ, Chung WS, Kang JM, Kim YK, Cho SB. Acquired bilateral nevus of Ota-like macules mimicking dark circles under the eyes. J Cosmet Laser Ther. 2010;12(3):143-144. doi:10.3109/14764172.2010.487912
 • Lee HY, Jin US, Minn KW, Park YO. Outcomes of surgical management of xanthelasma palpebrarum. Arch Plast Surg. 2013;40(4):380-386. doi:10.5999/aps.2013.40.4.380
 • Biswas G, Barbhuiya JN, Biswas MC, Islam MN, Dutta S. Clinical pattern of ocular manifestations in vitiligo. J Indian Med Assoc. 2003;101(8):478-480.
 • Assouly P, Cavelier-Balloy B, Dupré T. Orange palpebral spots. Dermatology. 2008;216(2):166-170. doi:10.1159/000111516

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.