Fedme påvirker influenzas sværhedsgrad

Fedme er en af de kropstilstande, der har størst indflydelse på sundheden. Nedenstående vil du lære, hvordan fedme påvirker influenzaen og dens sværhedsgrad.
Fedme påvirker influenzas sværhedsgrad
Maria Marin Garcia

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Maria Marin Garcia.

Sidste ændring: 22 oktober, 2022

Fedme anses for at være et af de mest udbredte ernæringsproblemer i den vestlige verden og er en sundhedsmæssig prioritet. Det er endda blevet påvist, at fedme påvirker influenzas sværhedsgrad.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der mere end 1 milliard overvægtige mennesker i verden, hvoraf 300 millioner er overvægtige. Sammenhængen mellem influenza og fedme vil blive gennemgået nedenstående.

Er fedme en risikofaktor?

Fedme defineres først og fremmest som en overdreven mængde kropsfedt eller fedtvæv. Talrige undersøgelser har vist, at sandsynligheden for at blive ramt af en lang række sygdomme stiger med en betydelig vægtforøgelse. Et eksempel er risikoen for at blive ramt af sygdomme som f.eks:

 • Hjerte-kar-sygdom: Et vægttab på 20 % hos overvægtige personer kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 40 %.
 • Arteriel hypertension: Denne faktor øger igen risikoen for at lide af hjerte-kar-sygdomme.
 • Diabetes: Øger risikoen for hyperinsulinæmi og glukoseintolerance og mindsker insulinresistensen.
 • Tyktarmskræft: Omkring 50 % af alle tilfælde af tyktarmskræft er relateret til miljø- og livsstilsfaktorer, herunder fedme.
 • Slidgigt: På grund af den vægt, der akkumuleres i knogler og led.
 • Livmoder- og brystkræft, især efter overgangsalderen.
 • Galdevejssygdomme: I de fleste tilfælde skyldes det en øget mængde kolesterol i galde, fordi kroppen forsøger at fjerne det.
 • Øget dødelighed: Fedme fører til nedsat forventet levetid og øgede komplikationer i forbindelse med mange sygdomme.

Fedme påvirker influenzas sværhedsgrad, men hvordan?

Som nævnt påvirker fedme risikoen for at lide af sygdomme og kan endda forårsage, at de opstår. For nylig har en undersøgelse af mus givet et fingerpeg om, hvordan fedme påvirker influenzas sværhedsgrad.

American Society for Microbiology offentliggjorde en artikel, der forklarer hovedårsagen til forbindelsen mellem fedme og influenza: Overvægtige mennesker har ikke et godt immunforsvar eller forsvar mod virus. Dette opsummeres ved, at virussen let kan trænge ind i kroppen og hurtigt formere sig.

For at bevise dette sammenlignede forskerne en prøve af inficerede, raske mus med normal vægt og en anden af overvægtige mus med influenzavirus. De fandt ud af, at der er større virulens, eller evne til at producere sygdom, blandt overvægtige mus.

Men på hvilken måde påvirker fedme influenza?

En overvægtig dreng måles af en læge

Fedme hos børn er en tavs epidemi med alvorlige helbredsmæssige følger.

Generelt set skaber vi alle sammen et immun- eller forsvarsrespons på enhver infektion. Faktisk kan mange af os komme i kontakt med årsagen til mange sygdomme uden at blive smittet, fordi vores forsvarssystem let eliminerer den.

Hos overvægtige eller fede mennesker fungerer immunsystemet ikke på samme måde. Det skal bruge en ekstra indsats for at bekæmpe sygdomme. Virussen trænger hurtigere ind i kroppen, og ved at lave fejl i beskyttelsen mod infektioner er det lettere for en sygdom at opstå.

Desuden synes undersøgelser at antyde, at ved at have mere fedt i kroppen tillader fedtsyrerne, der dækker vores celler, at virus lettere trænger ind .

Derfor vil situationen forværres i tilfælde af influenza, hvis den inficerer os, og vi ikke håndterer den ordentligt. Det vil sige, at influenzaens sværhedsgrad hos denne type person vil være mere kompleks og tydelig.

Fedme påvirker influenzas sværhedsgrad

At lide af en luftvejssygdom, sammen med en ændring af vores naturlige beskyttelsessystem eller immunsystem, øger risikoen for komplikationer.

I tilfælde af influenza er det blevet bevist, at overskydende kropsfedt betragtes som en meget indflydelsesrig risikofaktor for overførsel og udvikling af influenzavirus, bedre kendt som den almindelige influenza.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • OPS/OMS | Cuáles son las 10 principales amenazas a la salud en 2019 [Internet]. [cited 2020 May 13]. Available from: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=14916:ten-threats-to-global-health-in-2019&Itemid=135&lang=es
 • Autónoma U. Obesidad como factor de riesgo en enfermedades respiratorias – Centro de Comunicación de las Ciencias [Internet]. [cited 2020 May 13]. Available from: https://ciencias.uautonoma.cl/noticias/obesidad-como-factor-de-riesgo-en-enfermedades-respiratorias/
 • Honce R, Karlsson EA, Wohlgemuth N, Estrada LD, Meliopoulos VA, Yao J, et al. Obesity-related microenvironment promotes emergence of virulent influenza virus strains. MBio. 2020 Mar 1;11(2).
 • Honce R, Karlsson EA, Wohlgemuth N, Estrada LD, Meliopoulos VA, Yao J, et al. Obesity-related microenvironment promotes emergence of virulent influenza virus strains. MBio. 2020 Mar 1;11(2).
 • Martín V, Castilla J, Godoy P, Delgado-Rodríguez M, Soldevila N, Fernández-Villa T, et al. Índice de masa corporal elevado como factor de riesgo de hospitalización por gripe: estudio de casos y controles. Arch Bronconeumol. 2016 Jun 1;52(6):299–307.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.