Fedt i afføringen: Hvad der forårsager det, og hvordan man forebygger det

Tilstedeværelsen af fedt i afføringen kan være tegn på en gastrointestinal sygdom. Symptomerne på steatorrhea er ofte subtile.
Fedt i afføringen: Hvad der forårsager det, og hvordan man forebygger det
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 23 juni, 2023

Afføring består af affald, der opstår som et resultat af fordøjelsen af den mad, vi indtager i løbet af dagen. Den har normalt et karakteristisk udseende og en sammensætning, der afhænger af vores kost. Nogle gange er det dog muligt at observere fedt i afføringen, hvilket er et tegn på, at noget ikke fungerer korrekt.

Tilstedeværelsen af miceller eller fedtaflejringer i afføringen er en klinisk manifestation, der kaldes steatorrhea. Undersøgelser viser, at bugspytkirtlens lipaser, galdesyrer og tarmepitelet medierer fedtfordøjelsen og -absorptionen. Derfor kan en funktionsfejl i en af disse dele føre til denne tilstand.

Desværre er epidemiologien for steatorrhea svær at bestemme, da den ofte ikke er tydelig ved starten. I disse tilfælde er visse laboratorietests nødvendige for at bekræfte tilstedeværelsen af fedt i afføringen.

Symptomer på steatorrhea

Afføringens karakteristika ændrer sig ofte på grund af tilstedeværelsen af fedt i afføringen. I den forbindelse kan de blive mere voluminøse, ildelugtende og blege. Disse afføringer flyder ofte i toilettet, hvilket gør dem sværere at skylle ud.

I nogle tilfælde er steatorrhea ofte mere tydelig, så det er muligt at observere fedtmiceller i toilettet, svarende til det, der sker, når man blander vand og olie. En af hovedårsagerne til denne kliniske manifestation er malabsorptionssyndrom, så folk kan have andre generelle symptomer:

Børn kan have mere alvorlige symptomer, herunder hæmmet vækst og forsinket pubertet. Det er vigtigt at huske, at små børn har brug for en vis mængde næringsstoffer til deres udvikling.

Barn med mavepine
Fedt i afføring hos børn bør behandles for at forhindre vækst- og udviklingsproblemer.

Du er måske også interesseret i følgende artikel: 6 astringerende infusioner til diarré

Årsager og risikofaktorer

Fedt i afføringen opstår normalt, når der er en mangel i produktionen af bugspytkirtlens lipaser eller galdesyrer. Det kan også skyldes skader på epitelet i den første del af tyndtarmen. Derfor kan mange sygdomme, der påvirker leveren, bugspytkirtlen eller tarmen, give steatorrhea.

Alle tilstande, der kan forårsage eksokrin pancreasinsufficiens (EPI), kan være årsag til symptomet på grund af den manglende enzymproduktion. Nogle undersøgelser viser, at kronisk pancreatitis er den hyppigste årsag til EPI hos voksne.

En almindelig tilstand, der kan forårsage fedt i afføringen, er cøliaki. Det er en sygdom, der påvirker epitelet i tyndtarmen, hvilket hæmmer optagelsen af fedt.

Andre sygdomme, hvor steatorrhea kan forekomme, er følgende:

 • Cystisk fibrose.
 • Kolestase.
 • Crohns sygdom.
 • HIV-enteropati.
 • Whipples sygdom.
 • Parasitose, som f.eks. giardiasis.
 • Operationer i bugspytkirtlen eller tarmen.

Hvordan diagnosticerer man fedt i afføringen?

Læger kan diagnosticere tilstedeværelsen af fedt i afføringen baseret på kliniske fund. Det er dog nødvendigt med forskellige laboratorietests for at bekræfte diagnosen. Specialisten kan først spørge om afføringens generelle karakteristika. Derudover vil han/hun kigge efter tegn, der indikerer tilstedeværelsen af underliggende sygdomme.

De nødvendige laboratorietests består af en kvalitativ og kvantitativ analyse af fedt i afføringsprøver. Den kvalitative vil forsøge at påvise tilstedeværelsen af makroskopisk fedt i prøven. Den består i at tilsætte et særligt farvestof, der skifter farve ved tilstedeværelse af fedt.

På den anden side vil den kvantitative analyse forsøge at bestemme mængden af fedt, der udstødes i løbet af en periode. Til dette formål skal patienten indsamle forskellige afføringsprøver i løbet af 1, 2 eller 3 dage. Resultatet vil være positivt, når der udskilles mere end 7 gram fedt i afføringen på 24 timer.

Forberedelsen til den kvantitative analyse af fedt i afføringen er meget præcis. Personer skal opretholde en diæt, hvor de indtager 100 gram dagligt i de 3 dage før testen. Det kan være en ubehagelig og besværlig diæt, men det er den mest nøjagtige måde at vurdere steatorrhea på.

Tilgængelige behandlinger for fedt i afføringen

Behandlingen af fedt i afføringen afhænger af den sygdom, der forårsager denne manifestation. Generelt er det bedst at opretholde en afbalanceret kost med et lavt indhold af lipider samt en god hydrering. Fødevarer, der udløser symptomer, bør også identificeres, så man kan undgå dem.

Generelle foranstaltninger, som hvile og rygestop, kan også hjælpe med at reducere symptomerne. Et mindre alkoholindtag er normalt også gavnligt, ligesom indgivelse af antiblodplademidler, syreneutraliserende midler og midler mod diarré.

Indgivelse af eksogene pankreasenzymer er nyttigt i tilfælde af eksokrin pankreasinsufficiens. For patienter med diagnosen cøliaki er det vigtigt at indføre en cøliakidiæt og få undervisning. Afslutningsvis er administration af ursodeoxycholsyre og kirurgi førstelinjebehandlingen for f.eks. cholangitis.

Glutenfri kornsorter
Hvis patienten har cøliaki, bør han/hun følge en glutenfri diæt for at reducere steatorrhea.

Hvornår skal man konsultere en læge

Alle bør konsultere en specialist, hvis de bemærker tilstedeværelsen af miceller eller fedtdråber i afføringen. Det er også vigtigt at søge professionel hjælp, hvis man oplever en stigning i antallet af daglige afføringer eller bleg eller meget ildelugtende afføring.

Tilstedeværelsen af fedt i afføringen kan indikere tilstedeværelsen af et malabsorptionssyndrom. I den forstand bør pludseligt og ufrivilligt vægttab og abdominalt ubehag være advarselstegn.

Fedt i afføringen: Et problem, man ikke må undervurdere

Tilstedeværelsen af fedt i afføringen kan være en svær manifestation at bemærke, fordi symptomerne normalt er meget uspecifikke i begyndelsen. Det er karakteriseret ved pludselige og subtile ændringer i afføringen, især i dens lugt, farve og mængde. Desuden kan der opstå generelle tegn, efterhånden som den underliggende sygdom skrider frem.

Denne kliniske manifestation kan være resultatet af flere patologier, der påvirker bugspytkirtlen, galdevejene eller tarmepitelet. Disse kan skabe en mangelfuld absorption af næringsstoffer, hvilket komplicerer den generelle tilstand. I den forstand skal du søge lægehjælp ved ethvert unormalt symptom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dueñas Disotuar S, García Luna P. Técnicas diagnósticas en malabsorción y maldigestión de macronutrientes. Nutr Clin Med. 2016; 10(1): 40-53.
 • Azer SA, Sankararaman S. Steatorrhea. [Updated 2020 May 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
 • Hao L, Wang T, He L, Bi YW et al. Risk factor for steatorrhea in pediatric chronic pancreatitis patients. BMC Gastroenterol. 2018;18(1):182.
 • Moreland AM, Santa Ana CA, Asplin JR, Kuhn JA et al. Steatorrhea and Hyperoxaluria in Severely Obese Patients Before and After Roux-en-Y Gastric Bypass. Gastroenterology. 2017;152(5):1055-1067.e3.
 • Domínguez-Muñoz JE. Chronic pancreatitis and persistent steatorrhea: what is the correct dose of enzymes? Clin Gastroenterol Hepatol. 2011;9(7):541-6.
 • Witvliet-van Nierop JE, Wierdsma NJ, Ottens-Oussoren K, Meijerink MR et al. Fecal Elastase Fails to Detect Steatorrhea in Patients With Locally Advanced Pancreatic Cancer. Pancreas. 2018;47(4):e15-e16.
 • Domínguez J. Pancreatitis crónica. Gastroenterología y Hepatología. 2011; 34(1): 76-78.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.