Hvad er årsagerne til slim i afføringen?

Tilstedeværelsen af rigeligt slim i afføringen kan være et tegn på, at der er noget galt med kroppen. Her er nogle af de mulige årsager.
Hvad er årsagerne til slim i afføringen?
Grecia Morillo

Skrevet og kontrolleret af læge Grecia Morillo.

Sidste ændring: 25 september, 2022

Fordøjelsessystemet har flere membraner langs tarmene, som har til opgave at udskille slim for at holde tarmene helt smidige. Det forårsager slim i afføringen. Dette gør også transit af al mad lettere, ifølge en undersøgelse foretaget af universitetet i Costa Rica.

Med slim i normale mængder fungerer maven godt, og den konstante optagelse af næringsstoffer og affald gennem afføringen kan finde sted.

Alt ændrer sig dog, når tilstedeværelsen af slim i afføringen er mere rigelig end normalt og bliver mere mærkbar, fordi du måske står over for en infektion eller en anden tilstand, der betyder, at der er noget galt i dit fordøjelsessystem.

Hvad kan forårsage tilstedeværelsen af meget slim i afføringen?

Vi anbefaler dig også at læse:Sådan kan man rense tyktarmen naturligt

Kend de sygdomme, der kan forårsage slim i afføringen

1. Colitis ulcerosa

Mand kæmper med sure opstød

Der er mange sygdomme, der kan forårsage overdreven slim i afføringen, som f.eks. colitis ulcerosa.

Colitis ulcerosa er en inflammatorisk sygdom, der rammer millioner af mennesker verden over. I denne situation bliver hele tyktarmens slimhinde gradvist betændt, indtil der udvikles mavesår. Den hyppigst ramte del er tyktarmen og anus.

Dette sker på grund af den konstante irritation af tarmen uden syrebeskyttelse, hvilket ikke kun fører til ubehag, men også til karakteristiske symptomer som f.eks. store mængder slim i afføringen. Andre symptomer, der skal tages hensyn til, er følgende:

 • Diarré, undertiden med blod og pus.
 • Vægttab.
 • Smerter i endetarmen og maven.
 • Feber.
 • Træthed.

2. Mavetarminfektioner

Der findes mange bakterier, som under normale forhold findes i tyktarmen og i forskellige dele af tarmen, der hjælper fordøjelsesprocessen.

Men når balancen af bakterier er ude af kontrol, kan dette føre til, at der opstår infektioner. Disse infektioner kan forårsage symptomer som diarré og andre symptomer som f.eks. tilstedeværelsen af slim i afføringen eller i nogle tilfælde blodstriber, der kræver øjeblikkelig lægelig behandling.

I mellemtiden kan virkningen af nogle parasitter som Entamoeba histolytica og Giardia lamblia være ansvarlig for forekomsten af slim i afføringen. En undersøgelse foretaget af La Salle University i Mexico viste nemlig, at disse parasitter har en irriterende virkning på tarmen, hvilket øger slimproduktionen.

Virus kan også forårsage slim i afføringen, især hos små børn. Det hyppigste ætiologiske agens for denne type infektion hos børn er rotavirus, som ifølge undersøgelser kan generere udslip af slim i op til 27 % af tilfældene.

3. Slim i afføringen: Tarmobstruktioner

Kvinde med tarmobstruktion oplever slim i afføringen

Det er vigtigt at drikke nok vand for at få en god fordøjelse.

Når vi ikke drikker nok vand, kan der med tiden opstå en manglende kontrol af sekretionen af hormoner i maven samt mulighed for svampeinfektioner.

Konsekvensen er hyppige perioder med forstoppelse, som hindrer tarmtransit på grund af den konstante produktion af slim i afføringen over tid, hvilket ofte kræver kirurgisk indgreb.

I denne undersøgelse udført af Alamedilla Health Center i Salamanca (Spanien) siges det faktisk også, at det kan være et alarmsignal for forekomsten af andre tilstande, som f.eks. Crohn’s sygdom. De symptomer, der tyder på tilstedeværelsen af tarmobstruktion, er følgende:

 • Et pludseligt fravær af afføring.
 • En uophørlig trang til at komme af med afføring.
 • Udspilning af maven.
 • Opkastning.
 • Luft i maven.
 • Betændelse i maven.

4. Divertikulitis

Person med mavesmerter

De mest almindelige symptomer på divertikulitis er mavesmerter og forekomst af blod i afføringen.

Inde i tyktarmen er der små anatomiske poser, der kaldes divertikler. De opstår overalt, hvor der er en strukturel svaghed. Når de er betændte, forårsager de en irriterende tilstand kaldet divertikulitis, som i sidste ende forårsager slim i afføringen ud over andre ledsagende symptomer.

Disse symptomer omfatter ofte mavesmerter og blod i afføringen.

5. Slim i afføringen: Polypper i tyktarmen

Når polypper er til stede i et område af tyktarmen, skader og irriterer den irritation, de forårsager, de slimudskillende membraner. Dette får dem til at blive udskilt direkte med afføringen. Det tyder også på, at der kan være en tyktarmscyste bag slimen.

Desværre forårsager polypper i tyktarmen normalt meget uspecifikke symptomer, hvilket gør det vanskeligt at stille diagnosen. Blandt de vigtigste kliniske manifestationer er følgende:

 • Rektal blødning.
 • Ændringer i det generelle udseende af afføringen.
 • Perioder med diarré eller forstoppelse.
 • Mavesmerter.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også vil nyde at læse: Behandl forstoppelse naturligt med hørfrø

6. Crohns sygdom

Illustration af tarmsystemet

Crohns sygdom er en immunologisk sygdom. Desværre findes der stadig ingen endelig kur.

Crohns sygdom er en kronisk sygdom. Det betyder, at når en person først er diagnosticeret med den, vil vedkommende altid lide af dens symptomatologi. Det er en immunologisk sygdom. Kun nogle af de kliniske manifestationer kan lindres, og der findes stadig ingen endelig kur.

Et af symptomerne på Crohns sygdom er slim i afføringen som følge af den hyppige betændelse i tyktarmen og de sekretoriske kirtler i hele dens udstrækning, hvilket kræver palliativ behandling. Andre almindelige symptomer på sygdommen omfatter følgende:

 • Mavesmerter.
 • Feber.
 • Træthed.
 • Manglende appetit og vægttab.
 • Vandig diarré, der også kan være blodig.

7. Slim i afføringen: En fødevareallergi

En meget hyppig tilstand, der kan generere tilstedeværelsen af slim i afføringen, er en fødevareallergi. Mange mennesker er intolerante over for visse fødevarer, så hvis man spiser disse fødevarer, kan det medføre fremkomsten af et af følgende symptomer:

 • Forstoppelse eller diarré.
 • Udslæt.
 • Udspilning af maven.

8. Analfissurer

En analfissur er en lille rift i huden og slimhinden, der beklæder anus. De kan opstå som følge af kronisk forstoppelse, store afføringer eller analsex. Denne tilstand betinger fremkomsten af slim og blod i afføringen. Andre almindelige symptomer er som følger:

 • Smerter under afføring.
 • Ubehag og kløe i det anale område.
 • Fornemmelse af rektal fylde eller tenesmus.
 • En lille knude i nærheden af lukkemusklen.

Normalt heler denne type skade af sig selv efter et par dage. Undersøgelser viser, at første behandlingsvalg er baseret på hygiejniske foranstaltninger, herunder siddebade og vask med neutral sæbe, samt brug af smertestillende midler og topiske kortikosteroider for at lindre smerter.

9. Irritabel tarmsyndrom

Som det sidste er personer, der lider af irritabel tarmsyndrom (IBS) tilbøjelige til at have slim i afføringen med jævne mellemrum. Dette symptom er hyppigere hos IBS med fremherskende diarré. På samme måde er følgende symptomer også almindelige:

 • Kramper i maven.
 • Udspilning og hævelse af maven.
 • En ændring i hyppigheden og formen af afføring.

Forskning bekræfter, at behandlingen omfatter livsstilsændringer og kostændringer samt brug af probiotika og farmakoterapi, der har til formål at forbedre tarmmotiliteten og -følsomheden. Hurtig behandling mindsker normalt risikoen for komplikationer og forbedrer personens livskvalitet.

Hvornår skal jeg være bekymret i tilfælde af slim i afføringen?

Tilstedeværelsen af en lille mængde slim i afføringen er normal i mange tilfælde, især hos personer, der lider af forstoppelse. Rektum er et meget følsomt område, som kan lide mindre skader, der forklarer denne kliniske manifestation.

Men hvis slimet forekommer i store mængder, hyppigt og ledsages af et af de symptomer, der er beskrevet ovenstående, bør du søge læge hurtigst muligt. Mange af de nævnte tilstande kan være meget skadelige for dit helbred, hvis de ikke behandles korrekt.

Når du har lært mange af årsagerne til tilstedeværelsen af slim i afføringen, skulle det være meget lettere at afgøre, hvorfor du måske lider af dette problem.

Tilsvarende kan du, hvis du også kender årsagen, samarbejde med din læge om at beslutte den bedst mulige behandling. Du kan også forbedre din kost og dine livsstilsvaner for at fremme og bevare en sund tyktarm.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chacín-Bonilla Leonor. Amebiasis: aspectos clínicos, terapéuticos y de diagnóstico de la infección. Rev. méd. Chile  [Internet]. 2013  Mayo [citado  2022  Mar  20] ;  141( 5 ): 609-615.
 • Maroto N., Hinojosa J.. Colitis ulcerosa. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Ago [citado  2022  Mar  21] ;  97( 8 ): 602-602.
 • Rodríguez Palomo David, Alfaro Benavides Andrea. Actualización de la Fisiología Gástrica. Med. leg. Costa Rica  [Internet]. 2010  Sep [cited  2022  Mar  11] ;  27( 2 ): 59-68.
 • Aller de la Fuente R.. Enfermedad diverticular del colon. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Jun [citado  2022  Mar  21] ;  97( 6): 458-458.
 • Bolaños H, Simhon A, Mata L. CITOLOGÍA DE EXCRETAS DIARREICAS ASOCIADAS A ROTAVIRUS, CAMPYLOBACTERY CRYPTOSPORIDIUM. Acta Médica Costarricense. 2000; 28(1): 62-65.
 • Vázquez Tsuji O; Campos Rivera T. Giardiasis. La parasitosis más frecuente a nivel mundial. Revista del Centro de Investigación. Universidad La Salle. 2009; 8 (31): 75-90.
 • Porcel Ruiz J, Hernández Blaya R, Muñoz Galindo Á, Granados López B. Obstrucción intestinal como comienzo de la enfermedad de Crohn. Medicina General y de Familia. 2015;4(1):22-24.
 • Alonso-Coello P, Marzo-Castillejo M, José Mascort J, José Hervás A, et al. Guía de práctica clínica sobre el manejo de las hemorroides y la fisura anal (actualización 2007). Gastroenterología y Hepatología. 2008;31(10):668-681.
 • Camilleri M. Management Options for Irritable Bowel Syndrome. Mayo Clin Proc. 2018 Dec;93(12):1858-1872.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.