Fedtleversygdom: Hvad er det, og hvordan kan det behandles?

Som supplement til din medicinske behandling for fedtlever kan du bruge ingredienser, der hjælper med at rense leveren, såsom urtete, frugt og grøntsager.
Fedtleversygdom: Hvad er det, og hvordan kan det behandles?
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Leversteatose er også kendt som fedtleversygdom. Det er en reversibel tilstand, som normalt forsvinder ved at ændre nogle daglige vaner. Selv om det ikke er en sund tilstand at have, kan du forhindre, at den bliver alvorlig, hvis en læge behandler problemet i tide.

Ud over din professionelle medicinske behandling kan visse naturmidler være effektive til at hjælpe med at forbedre leverfunktionen. Når det er sagt, så udforsk karakteristikaene ved denne lidelse, og hvordan den kan bekæmpes i denne artikel.

Karakteristika og typer af fedtleversygdom

Denne lidelse forekommer hos dem, hvis fedtniveau i dette organ udgør mellem 5 % og 10 % af deres levervægt. I de fleste tilfælde lider diabetespatienter eller personer med overvægt af den.

Ifølge den catalanske sammenslutning af hepatitis-patienter kan denne sygdom klassificeres i to typer:

 1. Alkoholisk fedtlever: Årsagen er overdrevet alkoholforbrug. Dette er det tidligste stadium af en leversygdom som f.eks. skrumpelever (et sent stadium af leverarvæv). Når leveren er usund, kan den ikke nedbryde fedt, og dette ophobes derefter. Hvis en person holder op med at drikke alkohol i tide, kan tilstanden blive bedre (efter seks til otte ugers afholdenhed). Men hvis personen fortsætter med at drikke alkohol, kan der opstå andre mere alvorlige komplikationer.
 2. Ikke-alkoholisk fedtleversygdom: Ifølge eksperter skyldes dette ikke alkoholindtagelse, selv om det også er en af årsagerne til skrumpelever. Denne sygdom erstatter sundt levervæv med arvæv, hvilket på mellemlang til lang sigt forhindrer organet i at fungere korrekt. Fedme, type II-diabetes, højt kolesteroltal, metabolisk syndrom eller syndrom X (arveligt intellektuelt handicap), høje triglyceridniveauer eller for hurtigt vægttab kan være nogle af de udløsende faktorer.
Kvinde med tegning af lever

Fedtleversygdom opstår, når der er en ophobning af fedt i dette vigtige organ.

Du vil måske nyde at læse dette: Styrk leveren med denne te med persille og mynte

Almindelige symptomer på fedtleversygdom

Som MSD-manualen påpeger, er det særlige ved at have fedtleversygdom, at den normalt ikke giver alt for tydelige eller karakteristiske symptomer. Derfor kan de mest almindelige symptomer let forveksles med andre lidelser eller tilstande.

I tilfælde af at sygdommen udvikler sig, er advarselstegnene:

Ud over disse symptomer kan andre mindre hyppige tegn på fedtlever være: Hårtab, akne, vorter på hals og i armhuler, tab af appetit, kvalme eller koncentrationsbesvær.

Vi tror også, at du måske vil finde dette interessant: Hvad tre kopper kaffe om dagen kan gøre for din lever

Naturlige midler til at bekæmpe fedtleversygdom

Før vi begynder, skal det siges, at lægelig konsultation er afgørende, og kun en fagperson vil kunne anbefale en passende behandling efter at have analyseret den enkelte patients situation.

På den anden side er det nødvendigt, ud over at drage fordel af hjemmemidler, at den person, der lider af denne tilstand, foretager nogle ændringer i sit daglige liv.

Frem for alt skal disse ifølge flere forskere fra det iranske universitet for medicinske videnskaber ske i forhold til deres kost og eventuelle ekstremer, der kan være årsag til problemet, som f.eks. alkoholindtagelse.

Helbredelse af leveren kan tage tid, hvis patienten ikke er engageret og ikke opgiver det, der bringer dette organ i fare. På den baggrund er de mest effektive hjemmemidler, der kan ledsage disse ændringer og supplere den medicinske behandling, følgende.

Frugt, der kan hjælpe med at bekæmpe fedtleversygdom

 • Loquat: Dens fordele er velkendte for forskellige lidelser, herunder fedtleversygdom. Dette skyldes, at det ifølge en undersøgelse udviklet i 2019 forbedrer leverfunktionerne og hjælper med at rense kroppen. Denne frugt udgør en fantastisk dessert.
Loquat er en frugt til at rense leveren
 • Grapefrugt eller pomelo: Dette er godt for fedtleverpatienter på grund af en af dens hovedkomponenter: Naringenin, som aktiverer de kemikalier, der er ansvarlige for oxidering af fedtsyrer. Ifølge dyreforsøg tjener den også til at reducere kropsfedt og dæmpe det metaboliske syndrom. Det er to faktorer, der ofte er forbundet med denne sygdom.

Grøntsager mod fedtleversygdom

 • Artiskokker: Selv om denne grøntsag har flere fordele for kroppen, er der stadig mangel på beviser for at bekræfte dens virkninger på forbedring af leverens sundhed. Det er dog sikkert, at den ikke indeholder for mange kalorier og hjælper med at regulere blodsukkeret. Generelt er det tilrådeligt at spise den mindst to gange om ugen i lette tilberedninger, kogt eller bagt.
 • Radiser og rødbeder: Ifølge forskning udviklet i 2017 bør begge indarbejdes i kosten, fordi de har antioxidant egenskaber, er nærende og indeholder få kalorier. Radiser kan spises rå eller revet i salater, og rødbeder kan koges til salater eller som tilbehør.
 • Cikorie: Dette har traditionelt været brugt til at hjælpe med fordøjelsesproblemer. Faktisk er en populær opskrift på indtagelse af den følgende: Vask og hak et kilo af en mør cikorierod. Derefter blendes den, lægges i en gryde og tilsættes lidt sukker efter smag. Kog, til det får en siruplignende konsistens. Derefter opbevares den i en lufttæt glasflaske og drikkes en teskefuld om dagen (rådfør dig med din læge, før du laver og tager dette middel).

Medicinske planter

 • Marietidsel: Dette er en plante, som ifølge flere gastroenterologer i USA kan bruges som et naturligt middel mod fedtleverproblemer. Ifølge traditionel medicin er dens tørrede blade nyttige til at lave en infusion, der beskytter og forbedrer leverens funktioner. Du kan indtage op til tre kopper dagligt, med en spiseskefuld marietidsel i hver kop.
 • Mælkebøtte: Ifølge forskning udført på universitetet i Rijeka hjælper dette med at rense leveren og forbedre leverens sundhed. Folketro anbefaler, at man indtager tre kopper dagligt af en infusion lavet med en spiseskefuld mælkebøtte pr. ¼ liter kogende vand.
 • Boldo: En undersøgelse, der blev offentliggjort i 2008, bekræftede, at denne plante beskytter leveren og dermed letter helbredelsen af sygdomme, der er relateret til dette organ. Boldo-te kan indtages efter måltider, da den også hjælper på fordøjelsen.
 • Ingefær: Ifølge data fra forskning offentliggjort af Tidsskrift Ernæring og stofskifte, tjener ingefær også til at bekæmpe fedtleversygdom, da det indeholder antioxidanter, der hjælper med at reducere triglycerider. Det er tilrådeligt at lave en te ved at knuse to teskefulde af dens rod i en kop kogende vand. Lad det trække i et par minutter, og drik det, inden det køler af. Den kan også rives i salater.

Det er vigtigt at behandle fedtlever i tide for at undgå at forværre problemet

Det er rigtigt, at en afbalanceret kost og en sund livsstil er to nøglefaktorer, der er afgørende for dit helbred. Glem dog ikke, at de naturmidler, der anbefales her, skal suppleres med en ordineret behandling med forudgående lægelig godkendelse.

Hvis du har den mindste mistanke om at lide af fedtleversygdom, skal du kontakte en specialist for at få en præcis diagnose. Generelt er det et problem, der kan løses, hvis det opdages tidligt. Du skal dog holde øje med det.

Det kan interessere dig ...
Kokosolie imod fedtlever
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kokosolie imod fedtlever

Kokosolie kaldes undertiden "livets olie". I denne artikel vil vi snakke om hvordan du kan bruge kokosolie imod fedtlever.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Beevi, SS, Mangamoori, LN y Gowda, BB (2012). Perfil polifenólico y propiedades antioxidantes de Rafhanus sativusL. Investigación de productos naturales, 26 (6), 557–563. https://doi.org/10.1080/14786419.2010.521884
 • Claudia, D. C., Mosca, A., Alterio, A., Comparcola, D., Ferretti, F., & Nobili, V. (2018). Fatty liver disease. In Contemporary Endocrinology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-68192-4_26
 • Fan, J. G., & Cao, H. X. (2013). Role of diet and nutritional management in non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Gastroenterology and Hepatology (Australia). https://doi.org/10.1111/jgh.12244
 • Flora, K., Hahn, M., Rosen, H. y Benner, K. (1998). Cardo mariano (Silybum marianum) para la terapia de enfermedades hepáticas. Revista estadounidense de gastroenterología, 93 (2), 139-143. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.1998.00139.x
 • Kim, J., Ahn, M., Kim, S.-E., Lee, HS, Kim, HK, Kim, GO y Shin, T. (2017). Efecto hepatoprotector del rábano negro fermentado (Raphanus sativus L.var niger) en la lesión hepática inducida por CCl4 en ratas. Revista de Medicina Veterinaria Preventiva, 41 (4), 143-149. https://doi.org/10.13041/jpvm.2017.41.4.143
 • Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1201/b17616
 • Mirmiran, P., Amirhamidi, Z., Ejtahed, HS, Bahadoran, Z. y Azizi, F. (2017). Relación entre la dieta y la enfermedad del hígado graso no alcohólico: un artículo de revisión. Revista iraní de salud pública , 46 (8), 1007–1017.
 • Mun, J., Park, J., Yoon, H.-G., Tú, Y., Choi, K.-C., Lee, Y.-H., Kim, K., Lee, J., Kim , O.-K. y Jun, W. (2019). Efectos del extracto de agua de Eriobotrya japonica sobre el deterioro del hígado graso alcohólico y no alcohólico. Journal of Medicinal Food, 22 (12), 1262-1270. https://doi.org/10.1089/jmf.2019.4493
 • Ochoa, Christiam y Granda, Cecilia y Chapoñan, Martín y Borja, Rubén y Borjas, Paulo y Ortiz, Jhon y Ugaz, Graciela y Puerta, Eberth y Pucutay, Mario (2008). Efecto Protector de Peumus Boldus en ratas con toxicidad hepática inducida por Paracetamol. CIMEL Ciencia e Investigación Médica Estudiantil Latinoamericana, 13 (1), 20-25. [Fecha de Consulta 15 de Diciembre de 2020]. ISSN: 1680-8398. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=717/71720914005
 • Vos, M. B., & Lavine, J. E. (2013). Dietary fructose in nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology. https://doi.org/10.1002/hep.26299

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.