6 fejl, du skal undgå, når du bruger strømregulatorer

Tilbehør, der forstærker antallet af stikkontakter, er meget nyttigt i hjemmet. Men som enhver anden manipulation af elektrisk energi skal det anvendes ansvarligt, og man skal undgå en række fejl.
6 fejl, du skal undgå, når du bruger strømregulatorer
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 25 september, 2023

De fleste hjem bruger et stort antal stikkontakter. Der er flere og flere husholdningsapparater og arbejds- eller underholdningsenheder, der gør flere daglige opgaver lettere. Derfor er strømregulatorer funktionelle til at konvertere en enkelt stikkontakt til 5 eller 6 eller endnu flere.

Der er dog en række almindelige fejl i brugen af dem, som det er en god idé at kende til for at undgå ulykker. På den anden side er der strømregulatorer, der ud over at øge antallet af stikkontakter også arbejder for at reducere eller øge spændingen og tilpasse den til hver enhed.

Dette er et værktøj, der skal bruges med forsigtighed. Overbelastning af disse elementer, tilslutning af dem oven på hinanden eller anvendelse af dem på apparater med højt energiforbrug er nogle af de fejl, der kan forårsage ulykker.

Hvad er strømforlængere og strømregulatorer?

Strømregulatorer er værktøjer, der er tilsluttet for at udvide antallet af udtag på en indgang. På den måde er det muligt at forvandle en enkelt stikkontakt til 6 eller flere. En funktion, der er meget nyttig i hjem, der i stigende grad er fyldt med elektriske apparater.

Energibehovet vokser, og det er almindeligt at begå risikable fejl ved at overbelaste enheder.

Nogle steder er de kendt som forlængere, andre steder som forlængere eller regulatorer. Men for dem alle gælder det, at man skal være forsigtig med at bruge dem, da strøm kan være farlig, hvis den bruges uansvarligt.

På den anden side har nogle forlængere spændingsregulatorer, som tjener til at tilpasse enhederne til det område, de skal bruge for at fungere. De fleste elektriske apparater er dog allerede forberedt til regionale spændingsniveauer, så de er kun nødvendige ved visse lejligheder.

Almindelige fejl ved brug af strømregulatorer

Med det formål at øge antallet af stikkontakter i hjemmet tilsluttes strømregulatorer ofte, nogle gange uansvarligt. At have apparater permanent tilsluttet og også have plads til opladning af enheder fører til visse fejl i brugen af dem.

1. Overbelastning

Den måske mest almindelige fejl ved brugen af disse enheder er, at man overbelaster dem. Forlængere har interne kredsløb, der understøtter en vis mængde energi.

Hvis dette overskrides, er der risiko for brand, beskadigelse af enhederne eller endda smeltning af plasten. Det tilrådes altid at efterlade en eller to frie pladser.

På den anden side har nogle forlængere kontakter, der aktiverer eller afbryder strømmen. Hvis de skal bruges i apparater med et højt elforbrug, er det bedst at vælge denne type.

Strømregulatorer på bord
Overbelastning i flere stikkontakter er almindeligt og øger risikoen for ulykker i hjemmet.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Betydningen af frisk luft i hjemmet

2. Brug af beskadigede forlængere

En strømforlænger er sandsynligvis delvist beskadiget. For eksempel er et af emnerne brændt ud, men 4 eller 5 andre er intakte.

I så fald må du ikke bruge nogen af dem. Den bør kasseres og en ny anskaffes, da der kan være skader på de interne kredsløb.

3. Ikke at holde dem væk fra vand og fugt

Det er klart, at vand og elektricitet aldrig bør være i nærheden af hinanden. Hvor indlysende det end kan synes, skyldes mange ulykker i hjemmet denne type forglemmelse.

Forlængere må aldrig blive våde eller være i nærheden af vand. Det anbefales også, at de placeres så langt væk som muligt fra fugtige miljøer, såsom badeværelser eller kældre.

4. Tilslutning af en forlænger i en anden

Nogle gange er det nødvendigt at forlænge kablerne yderligere, for at strømmen kan nå visse enheder. Det er heller ikke sikkert, at en forlænger med tre eller fire udtag er nok. Mange mennesker har for vane at sætte en forlænger i en anden og dermed øge antallet af udtag.

Men disse værktøjer er ikke lavet til sådan brug. Akkumulerende strømregulatorer kan forårsage strømsvigt og endda brand på grund af elektrisk overbelastning, så det er muligt at beskadige de tilsluttede enheder. Det er vigtigt altid at undgå dette.

5. Placering i lukkede rum

Forlængerledninger bør ikke placeres i lukkede rum eller under visse elementer, som f.eks. tæpper, på grund af den varme, de genererer. Det er også vigtigt at skabe et sikkert miljø for dem.

Hold dem især væk fra gennemgang, børn og kæledyr.

6. Udendørs brug

Strømregulatorer er generelt udviklet til indendørs brug. De kan ikke modstå udendørs miljøforhold.

Regn, ekstrem varme eller høj luftfugtighed kan forårsage alvorlige ulykker. Nogle produkter har beskyttelse til udendørs brug, men det skal fremgå af producentens vejledning.

Apparater, der aldrig må tilsluttes strømregulatorer

Nogle store husholdningsapparater kræver et højt strømforbrug. Derfor er det ikke tilrådeligt at tilslutte dem til strømforlængere, da de kan overbelaste dem:

 • Kaffemaskiner og brødristere: Selv om de er små apparater, kræver de et højt strømforbrug. Men da de bruges lejlighedsvis, kan de tilsluttes og frakobles med det samme, men altid til en original stikkontakt.
 • Varmeapparater: Elektriske varmeapparater har et højt energiforbrug og bør slukkes, når rummet allerede er varmt.
 • Mikrobølgeovne: Mikrobølgeteknologi kræver høje energiniveauer.
 • Vandpumper: Da de befinder sig tæt på vand og fugtighed, er det vigtigt ikke at tilslutte dem til energiregulatorer.
 • Hårtilbehør: Hårtørrere, krøllejern og glattejern kræver høj strømstyrke for at generere varme.
 • Frysere: Ud over at bruge høj strømstyrke tænder og slukker køleskabe konstant afhængigt af den indvendige temperatur. Dette understøttes ikke godt af forlængere.
Mikrobølgeovn åbnes
Mikrobølgeovne har et højt forbrug, og det anbefales ikke, at de er forbundet til en forlænger.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Lær, hvordan du laver en ugentlig rengøringsplan, der er perfekt til dit hjem

Skal man bruge estrømregulatorer eller ej?

Ud over strømregulatorer eller stikforlængere er der elementer, der styrer mængden af spænding, der kommer ind i et apparat. Men det er ikke altid nødvendigt at bruge dem, da en stor del af de elektriske apparater er forberedt på spændingsvariationer på 15%.

Det er aspekter, man skal tage højde for, hvis man køber apparater, der er fremstillet i andre lande, eller hvis man tilslutter sine egne i andre lande under en rejse. Det skyldes, at hver region har forskellige spændingsniveauer. I Spanien er det f.eks. 220 volt, mens det i Mexico er 127.

Nogle vælger dog at beskytte deres dyre eller hyppigt anvendte elværktøj. De har måske allerede deres egne interne regulatorer. I visse tilfælde er det dog nødvendigt med strømregulatorer.

Vær ansvarlig, når du bruger strømregulatorer

Stikkontaktforlængere er nyttigt og nødvendigt tilbehør til hjemmet. Men man skal tage ansvar og undgå de beskrevne fejl. Ellers kan der ske alvorlige ulykker som f.eks. brand eller overbelastning. Husk at bruge elektricitet samvittighedsfuldt.

Det kan interessere dig ...
8 ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse

Der er nogle ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse. Lær alt om dem, og hvorfor du ikke bør gøre dem her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Junior, Geraldo Motta Azevedo et al. “DESENVOLVIMENTO E IMPLEMENTAÇÃO DE FERRAMENTA PARA ECONOMIA DE ENERGIA ELÉTRICA: ESTUDO DE CASOS.” Projectus 4.3 (2021): 1–12. Disponible en: https://doi.org/10.15202/25254146.2019v4n3p1
 • RODAS RENDÓN, DARIO E. , GALLEGO R., RAMÓN A. , FRANCO B., JOHN FREDY ,  LOCALIZACIÓN ÓPTIMA DE REGULADORES DE TENSIÓN EN SISTEMAS DE DISTRIBUCIÓN CON UN MODELAMIENTO TRIFÁSICO. Scientia Et Technica [Internet]. 2006;XII(32):109-114. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=84911652020
 • Amaya, Andrés F., Héctor I. Gómez, and Guillermo Espinosa. “Regulador de Voltaje -LDO- Completamente Integrado de Baja Caída de Tensión, Alta Velocidad y Bajo Consumo de Área.” INGENIERÍA Y COMPETITIVIDAD 17.1 (2015): 153–160. Disponible en: https://doi.org/10.25100/iyc.v17i1.2210
 • Brown del Rivero, Alfonso,  Electricidad, características y opciones de reforma para México. Análisis Económico [Internet]. 2011;XXVI(61):153-173. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41318401010
 • Castro, Miguel,  La seguridad eléctrica y los sistemas eléctricos. Ingeniería Energética [Internet]. 2010;XXXI(1):10-18. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=329127743002

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.