Lær, hvordan du laver en ugentlig rengøringsplan, der er perfekt til dit hjem

Feje, moppe, vaske tøj osv. Lær, hvordan du planlægger alle dine rengøringsopgaver med disse tips til at lave en ugentlig rengøringsplan.
Lær, hvordan du laver en ugentlig rengøringsplan, der er perfekt til dit hjem

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 11 juni, 2023

Vil du gerne lave en ugentlig rengøringsplan for dit hjem? Nogle gange kan huslige pligter give en følelse af overvældelse. Rod, snavs i forskellige rum og endda dårlig lugt er dagens orden.

Af denne grund er det nødvendigt at afsætte lidt tid til at udføre rengøringen, selv om det koster lidt. Heldigvis er der enkle strategier til at gøre denne opgave mere effektiv, komplet og hurtig. Vi fortæller dig det i detaljer!

Hvad skal man tage højde for, når man laver en ugentlig rengøringsplan?

Boliger kan være meget forskellige fra hinanden, såvel som deres indbyggere, deres antal rum og deres udstyr. Alt dette hænger sammen med udformningen af en rengøringsplan. Derfor skal der tages højde for en række forhold, før man begynder at planlægge den perfekte plan.

Centers for Disease Control and Prevention understreger, at rengøring og desinfektion af hjemmet er afgørende for at forhindre spredning af sygdomme og lidelser.

Personlig tilgængelighed

Hverdagen er fyldt med travle tidsplaner: Blandt andet arbejde, studier, plejeopgaver og papirarbejde. Derfor er det ikke altid let at finde tid til at gøre rent. Selvom det afhænger af din personlige rutine, anbefales det at afsætte mellem 30 minutter og 1 time om dagen til hygiejne i hjemmet.

Boligens størrelse

En etværelses lejlighed med kun én person er ikke det samme som et hus med 4 værelser. Det er klart, at den tid, der afsættes til rengøring, afhænger af antallet af kvadratmeter, der skal rengøres.

Antal indbyggere

Ligesom størrelsen betyder noget, gør antallet af beboere det også. En enkelt person, et par uden børn, et ægtepar med tre børn eller et hus med to kæledyr indebærer forskellige rengøringsopgaver. Men en ugeplan, der klassificerer opgaven, er gunstig for dem alle.

Tid i huset

Et andet aspekt, der skal tages i betragtning, er den tid, der bruges i hjemmet. Bliver et job udført på dit hjemmekontor? Bruges alle faciliteter på hjemmekontoret, eller står rummet tomt det meste af dagen? I sidstnævnte tilfælde vil rengøringen sandsynligvis være mindre hyppig, selv om ophobningen af støv og snavs er næsten den samme.

Vi tror også, at du vil have glæde af at læse denne artikel: Sådan kan du rengøre efter fumigering – trin og tips

Forskellige muligheder for at lave en rengøringsplan

I de daglige rengøringsopgaver er der ting, der skal gøres hver dag, andre på ugebasis og andre på månedsbasis. Det er ikke nødvendigt at gøre grundigt rent i alle hjørner af huset hver dag, selvom det er nødvendigt at vaske op og feje gulvet.

Nogle gange er det svært at beslutte, hvor man skal starte, og også at huske, hvilke ugentlige opgaver der blev udført for nylig. For at holde styr på alle detaljerne i rengøringen er det en god idé at lave et program, der er tilpasset personlig tilgængelighed og husets detaljer.

Til dette er det muligt at afsætte 1 time dagligt til den generelle opgave og fordele mellem 10 og 15 minutter til hver specifik handling. Det vil sige 15 minutter til at feje, 15 minutter til at moppe, yderligere 15 minutter til rengøring af køkkenet og det samme til badeværelset.

For disse daglige opgaver handler det mere om overfladisk rengøring. Men i andre tilfælde kan det være mere funktionelt at fordele det på rum. Det betyder, at man afsætter 1 time om dagen til den generelle rengøring af køkkenet. Næste dag 1 time til badeværelset og så videre til hele huset.

Andre vælger at samle alle handlinger til en enkelt ugentlig dag, så de optager flere timer af den.

Eksempler på at lave en ugentlig rengøringsplan

Selvom der er flere måder at organisere rengøringen på, er der to typer programmer, der fungerer på en generel måde for alle typer hjem. Det er at opdele hver dag i ugen efter rum eller opgave.

Her er et muligt eksempel for hver rengøringsplan. Det er dog muligt at tilpasse den til behovene og mulighederne i hvert enkelt tilfælde.

Ugentlig rengøringsplan efter opgave

En af mulighederne for at organisere den ugentlige rengøring er at udføre hver opgave på forskellige dage. På denne måde overses ingen handlinger, hvilket gør det muligt at distribuere dem på en måde, der passer bedst til individuelle behov.

 • Mandag. Støvsug og vask alle gulve i alle rum. Hvis der er tid til overs, rengøres møblerne og gøres skinnende.
 • Tirsdag. Tag dig af nogle specifikke områder, såsom rengøring og organisering af køleskabet. Du kan også ryste og rengøre tæpperne (hvis du har nogen).
 • Onsdag. Sørg for desinfektion i de vigtigste rum, dvs. køkken og badeværelse. Desinficér ovn og mikroovn. På badeværelset desinficeres toilet, håndvask og bruser.
 • Torsdag. Vask det tøj, der bliver brugt mest i løbet af ugen. Husk, at pletter kræver en forudgående rengøringsproces, før du putter det i vaskemaskinen. Desuden skal tøjet hænges op, så snart maskinen er færdig.
 • Fredag. Stryg skjorter og tøj, der har brug for det. Hvis man bruger det rigtige program i vaskemaskinen og hænger tøjet hurtigt til tørre, bliver strygningen meget lettere.
 • Weekenden. Tag dig af pligter og detaljer, som blev glemt i løbet af ugen. Udfør specifik vask af tøj efter farve og stoftype. Skift lagner og sengetøj.

Ugentlig rengøringsplan opdelt efter værelse

En anden måde at lave en ugentlig rengøringsplan på er at tage sig af et værelse hver dag. Opgaven omfatter afstøvning af gulv, vægge, lysarmaturer, billedrammer og lister. Ud over at feje, polere møbler, vaske tæpper og moppe hvert rum.

 • Mandag. Grundig rengøring af soveværelserne.
 • Tirsdag. Samme opgave, men i resten af værelserne, inklusive stuen.
 • Onsdag. Komplet rengøring af badeværelset. Inklusive skabe og rengøring af bordplader og spejle.
 • Torsdag. Dedikér dagen til køkkenet. Desinficér mikrobølgeovn, ovn og vask.
 • Fredag. Rydde op i garagen, feje indkørslen og alle ydre rum.
 • Weekenden. Sæt den af til at vaske tøj og ordne detaljer, som ikke er blevet ordnet i løbet af ugen.

Tips til at lave en ugentlig rengøringsplan

Ud over at lave og følge en ugentlig rengøringsplan vil følgende handlinger hjælpe med at opretholde et rent og ryddeligt hjem.

 • Hav redskaber og en transportkasse klar. Det er nødvendigt at have rengøringsredskaber i god stand samt rengøringsmidler til alle overflader. Glem ikke beskyttelseshandsker, hvis der bruges kemikalier, og en kasse til at transportere alt udstyret mere komfortabelt.
 • Hav en liste med opgaver til rådighed. At have rengøringsplanen i nærheden hjælper dig med at huske, hvad den næste opgave er, og fuldføre hvert trin.
 • Tag en pause, når det er nødvendigt. Bliv ikke overvældet. Nogle dage har du måske ikke energi nok til at holde dig til planen. Det er muligt at hvile og indhente det forsømte resten af ugen.
 • Forsøg at vedligeholde. Hvis du sørger for orden i din hverdag, bliver det lettere at gøre rent.
 • Underhold dig selv. Sæt radio, musik eller anden baggrundsunderholdning på for at gøre opgaven mere fornøjelig.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 4 trin til at rengøre loftvifter

Evaluér din tidsplan, og justér den, indtil den er helt rigtig

Det er svært at finde den perfekte rengøringsrutine i den første uge. Det er et spørgsmål om at teste og ændre opgaverne, indtil du finder den, der passer bedst til dit hjem og din personlige tilgængelighed. Du kan prøve en plan i en eller to uger og derefter evaluere, hvor der var fejl eller mangler i skemaet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.