Hvad er tandimplantater, og hvad bruges de til?

Når man genopretter munden med tandimplantater, er det nødvendigt at bruge visse typer protesetilbehør. Vi fortæller dig alt om tandimplantater, og hvad de bruges til her!
Hvad er tandimplantater, og hvad bruges de til?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 30 september, 2022

Tandimplantater er en af de mest anvendte muligheder og med de bedste resultater til at løse en mangel på tænder i munden. Under denne type behandling er det almindeligt, at tandlægerne anvender protesetilbehør, som er vigtige dele til at genoprette smilet.

Behandling med implantater består i at placere en skrue inde i knoglen, som er integreret i dette væv. Denne skrue i knoglen fungerer som en kunstig rod, der holder protesen på plads og erstatter de manglende tænder.

Vedhæftninger er mindre kendte komponenter, der indgår i denne proces med at genvinde tabte tænder. Det er dele, der forbinder protesen med implantaterne for at give stabilitet og sikkerhed under hele behandlingen.

Hvad er vedhæftninger?

Vedhæftninger er de enheder, der forbinder implantatet med de forskellige strukturer, der udgør protesen. Deres hovedfunktion er at fastgøre, fastholde og stabilisere protesedelen til knogleskruen.

Det er dele, der er designet og fremstillet på en meget omhyggelig og præcis måde, så de kan tilpasse sig nøjagtigt til overfladerne på implantatet og protesen. Disse små strukturer fuldender rehabiliteringen med implantatet og giver stabilitet til hele protesekomplekset.

Som vi vil se nærmere på nedenstående, findes der forskellige typer af protesegrej, der opfylder forskellige funktioner. Under alle omstændigheder skal disse anordninger opfylde visse krav for at sikre deres funktionalitet:

 • God forsegling: Protesevedhæftninger skal forsegle grænsefladen mellem implantatet og protesen tilstrækkeligt. Dette forhindrer filtrering af eksterne stoffer, som kan bringe hele behandlingen i fare.
 • Retention og tilpasningsevne: De anvendte anordninger skal tilpasse sig formen på implantatet og den protesemæssige restaurering og forblive fastgjort til begge overflader.
 • Uforanderlige: Tidsforløb, brug af rehabilitering og eksterne agenser, såsom traumer eller fødevarestoffer, må ikke ændre eller modificere dem.
 • Stabilitet: Vedhæftninger skal sidde fast på implantatet og protesen og dermed forhindre enhver form for bevægelse, der kan destabilisere rehabiliteringen og skabe fremtidige problemer.
Eksempel på tandimplantater

Typer af tandimplantater

Der findes forskellige typer af protesetilbehør, som anvendes til forskellige funktioner. Deres udformning afhænger af deres anvendelse. Disse er de mest almindelige typer protesetilbehør:

 • Hætte eller lukkehætte: Dette er en anordning i form af en lille hætte, der skrues på det nyligt anbragte implantat i det område, hvor støtterne skal placeres. Dens funktion er at forhindre, at skruen bliver dækket af knogle og tandkød, og at forhindre, at eksterne stoffer trænger ind i det opererede område.
 • Helbredende støtter: Det er små støttepunkter, som skrues fast på implantatet og stikker ud over tandkødsranden. Disse protesebeslag giver de bløde væv mulighed for at heles omkring dem og skaber et passende biologisk rum til at placere protesen. Generelt placeres de normalt, når implantatet allerede er osseointegreret.
 • Definitive lukkeskruer: Disse er anordninger, der placeres over implantatet for at give adgang fra mundhulen på tidspunktet for skrue- eller cementering af den protetiske rehabilitering. De kan være fremstillet af metal eller keramik og placeres, når tandkødet er helet, selv om nogle forfattere foreslår, at de placeres i samme operation, som skruen indsættes i knoglen, for at undgå forbindelser og afbrydelser, der kan påvirke vævene.

Flere typer

 • Overføringskapper: Det er elementer af rustfrit stål eller plast, der er kegleformede eller firkantede og skrues fast på implantatet, når det er nødvendigt at tage et aftryk af området. Dette gør det muligt at sende den nøjagtige placering af implantatet til laboratoriet.
 • Analogt: Dette er en anordning, der gør det muligt at replikere implantatet i en gipsmodel for at sende det til laboratoriet og gøre det lettere at manipulere det. Den angiver den nøjagtige placering af implantatet i patientens mund.
 • Pass-through-proteseskrue: Dette er en meget lille skrue, der er fastgjort til den protese, der er fastgjort til implantatet. Denne skrue bruges til at justere den protesemæssige rehabilitering.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvornår er det bedst at børste tænder?

De materialer, som tandimplantater almindeligvis er fremstillet af

Tandimplantater, der placeres inde i knoglen, er generelt fremstillet af titanium. Dette biokompatible materiale er det materiale, der letter skruens integration med knoglevævet og giver protesen den ønskede fiksering og stabilitet.

På den anden side kan proteser eller kroner, der erstatter manglende tænder, være fremstillet af forskellige materialer. De er lavet af metal, zirkonium, porcelæn, harpiks eller en kombination af nogle af disse. Det valgte materiale afhænger af det område af munden, der skal rehabiliteres, patientens behov, præferencer og muligheder.

Proteser kan også være fremstillet af forskellige materialer. I dette tilfælde afhænger sammensætningen af dets funktion i behandlingen.

Meget protesetilbehør er fremstillet af titanium, især abutments og hætter. Dette er et materiale, der kombinerer biokompatibilitet, styrke og lethed med høj holdbarhed og styrke.

Der findes dog også andre materialer, der kan anvendes til at fremstille implantattilbehør. Der er kirurgisk rustfrit stål, støbt guld, zirconium og polyether-ether-ether-keton (PEEK).

Sådan passer du på dine tandimplantater

Efter operationen, hvor implantatet indsættes i knoglen, tager det ca. 2-4 uger for tandkødet at hele. I denne periode er det vigtigt at følge din kirurgs råd vedrørende mad og korrekt mundhygiejne.

Generelt er det bedst med blød kost, der forhindrer en stor mastikatorisk indsats. Kulde er en glimrende allieret, når det drejer sig om at reducere vævets hævelse, så indtagelse af kold mad efter operationen vil fremskynde helingen.

Korrekt mundhygiejne forebygger infektioner og fremmer vævets genopretning. Derfor bør tandbørstning ikke suspenderes eller forsømmes.

I det kirurgiske område bør tandbørstning udføres med større forsigtighed, idet der skal anvendes en blød børste eller særlige instrumenter til dette formål. Desuden kan tandlægen, hvis han/hun finder det hensigtsmæssigt, angive brugen af antiseptiske geler eller væsker for at desinficere munden bedre.

Det er afgørende at følge fagpersonens indikationer for at undgå komplikationer eller infektioner, der påvirker helingen og indgrebets succes. Når implantaterne er på plads i munden, vil tandlægen anbringe de forskellige typer protesetilbehør og fortælle dig, hvordan du skal fortsætte din behandling.

Tandlægen vil gøre dette på forskellige tidspunkter, afhængigt af stadiet i rehabiliteringsprocessen.

Under alle omstændigheder skal der udvises samme omhu med hensyn til mad og tandhygiejne. Hvis din mund holdes ren, er risikoen for komplikationer meget mindre.

En mand børster tænder

Mundhygiejne forlænger levetiden for implantaterne og vedhæftningerne.

Når tandlægerne sætter en protese på

Når implantaterne er integreret i knoglen, og tandkødet er helet omkring abutmenterne, er det tid til at afslutte behandlingen ved at sætte den endelige protese på. Modelfremstilling, laboratoriearbejde og prøver kan tage et par uger og kræve flere besøg på klinikken.

Først tages der aftryk af munden, herunder tænderne og implantaterne med deres abutments. Patientens bid optages også for at se, hvordan de øverste tænder er forbundet med de nederste. På den måde opnås modeller, der nøjagtigt gengiver patientens mundhule. Den nye protese fremstilles derefter på grundlag af disse modeller.

Når laboratoriet er færdigt med at fremstille protesen, foretages der nogle justeringer, så den nye kunstige protese passer korrekt i mundhulen. Målet er at få den til at se naturlig og smuk ud, men også at sikre, at den er behagelig og ikke skader de andre strukturer.

De tilsvarende protesevedhæftninger anvendes til at placere protesen endeligt på implantaterne. Herefter kan patienten nyde sine nye tænder.

Hele denne proces kan udføres på en eller flere manglende tænder. Hvis patienten mangler flere tænder, kan der faktisk anvendes protesealternativer til at erstatte dem samtidig.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fluor: Hvordan hjælper det med at forebygge huller?

En grundlæggende del af behandlingen med tandimplantater

At få et sundt, attraktivt og langvarigt smil er muligt med tandimplantater. Hvis du ved, hvad behandlingen består af i detaljer, kan du træffe en informeret beslutning, når det gælder om at genoprette dit smil.

Protesevedhæftninger er de mindst kendte strukturer i behandlinger med tandimplantater. Det manglende kendskab gør dem dog ikke mindre vigtige.

Faktisk er de den centrale og grundlæggende forbindelse for skruerne i knoglen, der skal holde de kunstige tænder på plads. Så nu ved du, hvorfor disse små enheder er så nødvendige for at opnå det sunde og smukke smil, du ønsker!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Padilla-Avalos, C. A., & Marroquín-Soto, C. (2021). Intermediarios protésicos en implantología oral. Revisión de la literatura. Revista Científica Odontológica9(2), e064-e064.
 • Luque Millán, F. J., Ortiz García, I., Matos Garrido, N., Jiménez Guerra, A., España López, A., & Velasco Ortega, E. (2018). La evaluación topográfica de las superficies de los implantes de titanio. Avances en Odontoestomatología34(3), 121-129.
 • Blanco López, P., Monsalve Guil, L., Matos Garrido, N., Moreno Muñoz, J., Nuñez Márquez, E., & Velasco Ortega, E. (2018). La oseointegración de implantes de titanio con diferentes superficies rugosas. Avances en odontoestomatología34(3), 141-149.
 • Belloni, F. (2021). Análisis de fatiga y flexión sobre implantes monoblock de PEEK y la unión pilar PEEK-implante de titanio (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata).
 • Arellano Martínez, J. F., & ARELLANO MARTINEZ, J. F. (2021). Interfaz del cuerpo del implante dental y aditamento protésico.
 • Sevilla García, R. M. (2020). Conexión y desconexión de los aditamentos protésicos.¿ Cómo afectan a tejidos blandos y duros?.
 • Canullo, L., Tallarico, M., Gracis, S., Nebot, X. V., Ciurana, X. R., & Covani, U. (2020). Consideraciones clínicas sobre las estrategias que evitan múltiples conexiones y desconexiones de los pilares sobre implantes. Quintessence: Publicación internacional de odontología8(6), 400-409.
 • Nicolás-Silvente, A. I., Rivas-Pérez, A., García-López, R., Alemán-Marín, J., Chiva-García, F., & Sánchez-Pérez, A. (2020). La utilización de pilares transmucosos definitivos de colocación inmediata. Avances en Odontoestomatología36(2), 99-106.
 • Ortega-Martínez, J., i Planell, A. R., Salazar, R. C., & Monné, J. B. (2020). Pilares protésicos intermedios sobre implante y su influencia en el pronóstico de los tejidos peri-implantarios: Una revisión bibliográfica. RCOE: Revista del Ilustre Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España25(1), 136-144.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.