Kan det være, at fibromyalgi er relateret til tarmflora?

Fibromyalgi kan ifølge nogle undersøgelser være relateret til et højere niveau af visse bakterier i din tarmflora. Det samme kan ske med intensiteten af dets symptomer. Selvom der er behov for mere forskning, er det en invitation til at tænke på nye behandlinger.
Kan det være, at fibromyalgi er relateret til tarmflora?

Sidste ændring: 03 november, 2020

I denne artikel forklarer vi, hvordan fibromyalgi er relateret til din tarmflora, som forårsager kronisk smerte. Din tarmflora er meget fascinerende og har været en del af den mest interessante forskning i de sidste par år. Det er samlingen af ​​mikroorganismer, der lever i tarmen, som inkluderer forskellige typer bakterier, vira og endda svampe.

Din tarmflora tjener mange uundværlige formål i din krop. Som mange mennesker ved, er disse bakterier vigtige for at fordøje din mad korrekt. Men det er ikke deres eneste rolle i din krop.

Sammensætningen af ​​din tarmflora kan relateres til mange forskellige lidelser. For eksempel fedme. Et andet eksempel er fibromyalgi.

Hvad er fibromyalgi?

Fibromyalgi er en kompleks sygdom, der rammer omkring 3% af befolkningen. Faktisk er det meget mere udbredt hos kvinder end hos mænd. Det er en kronisk lidelse, der er karakteriseret ved generaliserede muskel- og knoglesmerter.

Smerten har ingen observerbar årsag. Derudover ledsages det normalt af træthed, søvnløshed og humørsvingninger. Årsagen ser ud til at være en ændring i den måde, hjernen behandler smertefulde stimuli på, hvilket får dem til at intensiveres.

Læger har observeret situationer, der udløser typiske symptomer på fibromyalgi hos mange patienter. For eksempel har de observeret, at stress eller infektioner kan udløse det. Indtil for relativt nylig havde de dog aldrig bemærket en forbindelse med tarmfloraen.

Tarmmikroorganismer tjener flere formål i den menneskelige krop

Hvordan kan det være, at fibromyalgi er relateret til tarmflora?

Som vi allerede har nævnt, består din tarmflora af alle de mikroorganismer, der lever i dit fordøjelsessystem. De er bakterier, svampe og vira, der har et tæt forhold til din krop.

Læs også: Hvordan lilla sauerkraut kan styrke tarmfloraen

I de sidste par år har forskere påvist, at din tarmflora interagerer med din krop. Det vil sige, at sammensætningen af ​​din flora har indflydelse på mange aspekter af dit helbred. For hver person har i det væsentlige forskellige sammensætninger.

En undersøgelse udført ved McGill University fokuserede på at observere tarmfloraen hos mennesker med fibromyalgi. Til undersøgelsen anvendte de prøver fra 156 kvinder, hvoraf 77 led af fibromyalgi.

Det, de gjorde, var at undersøge de arter af bakterier, der lever i tarmfloraen hos hver enkelt af patienterne. På samme måde forsøgte de at bestemme, hvilke bakterier der havde højere og lavere koncentrationer hos hver person.

Hvad observerede de i tarmfloraen hos mennesker med fibromyalgi?

Mens de studerede alle disse mennesker, observerede de mange forskelle i sammensætningen af ​​tarmmikroorganismer hos mennesker med fibromyalgi. For det første bemærkede de, at sygdommens symptomer var relateret til en ændring i andelen af ​​bakterier.

Læs også: 12 symptomer på beskadiget tarmflora

På samme måde observerede de, at intensiteten af ​​symptomerne kunne være relateret til tarmfloraen. Det vil sige, at der for eksempel var en større mængde af visse bakterier hos mennesker, der led af mange smerter og træthed.

Problemet med undersøgelsen er, at det stadig ikke er klart, om ændringer i tarmmikrobiota forårsager fibromyalgi, eller om de bare er et kendetegn ved sygdommen. Faktisk var undersøgelsen mere fokuseret på smertesymptomerne.

Der er stadig brug for at undersøge, om de samme ændringer i tarmfloraen sker med andre sygdomme med kronisk smerte. På den måde kan de se, om der virkelig er en sammenhæng.

Kvinde med ondt i nakke

Hvad betyder det, at fibromyalgi er relateret til tarmflora?

Det faktum, at det er muligt, at fibromyalgi er relateret til tarmflora, åbner en bred vifte af muligheder. For eksempel kan forskere udvikle behandlinger og nye diagnostiske metoder, der hjælper folk til bedre at kontrollere sygdommen.

Faktisk bruger folk i øjeblikket tarmfloraændring til at behandle visse lidelser. Derudover er fibromyalgi en sygdom, der virkelig kan være invaliderende, så denne opdagelse giver håb for fremtiden for patienter med lidelsen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García-García-de-Paredes, A., Rodríguez-de-Santiago, E., Aguilera-Castro, L., Ferre-Aracil, C., & López-Sanromán, A. (2015). Trasplante de microbiota fecal. Gastroenterologia y Hepatologia, 38(3), 123–134. https://doi.org/10.1016/j.gastrohep.2014.07.010
  • Minerbi, A., Gonzalez, E., Brereton, N. J. B., Anjarkouchian, A., Dewar, K., Fitzcharles, M.-A., … Shir, Y. (2019). Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. PAIN, 160(11), 2589–2602. https://doi.org/10.1097/j.pain.0000000000001640
  • Malatji, B. G., Meyer, H., Mason, S., Engelke, U. F. H., Wevers, R. A., van Reenen, M., & Reinecke, C. J. (2017). A diagnostic biomarker profile for fibromyalgia syndrome based on an NMR metabolomics study of selected patients and controls. BMC Neurology, 17(1), 88. https://doi.org/10.1186/s12883-017-0863-9

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.