6 fødevarer du kan bruge til lever detox

I betragtning af at vores levers sundhed er afgørende for, at resten af ​​kroppen fungerer perfekt, bør vi forsøge at inkludere fødevarer, der hjælper med at detoxe leveren naturligt, i vores daglige kost.
6 fødevarer du kan bruge til lever detox

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Lær om, hvordan du kan bruge disse 6 fødevarer til en lever detox i dagens artikel. Leveren er et af hovedorganerne i menneskekroppen. Den er placeret i den øverste del af over maven, nær nyrerne og tarmene.

Dens funktion er at regulere størstedelen af ​​de kemiske stoffer i kroppen og at udskille stoffet bedre kendt som galde.

Galde hjælper med at transportere affald væk fra leveren og nedbryde fedt i tyndtarmen under fordøjelsesprocessen.

Disse organ processer nedbryder og balancerer alt, hvad der kommer fra mave og tarm. Den metaboliserer også medicin, så kroppen kan bruge den uden giftige bivirkninger.

Andre funktioner som leveren er med til:

 • Omdannelse af overskydende glukose til glykogen.
 • Regulering af niveauet af aminosyrer i blodet.
 • Nedbryder alkohol.
 • Kontrollerer risikoen for blodprop
 • Rensning af bilirubin.

Så, du kan nok forstå hvor vigtigt det er ​​at holde den sund. Dette er let at opnå, hvis din kost altså omfatter madvarer som indeholder rensende egenskaber: 

Hvornår er det tid til en lever detox?

Leverens placering i kroppen

 

Du bør så tit som muligt spise fødevarer, der er med til at detoxe leveren og holde den sund.  Således kan du forhindre skade og problemer.

Men hvis du ikke har en tendens til at have en varieret kost, bør du passe på symptomerne på en beruset lever.

Disse symptomer omfatter bl.a.:

 • Kvalme efter at have spist fede fødevarer.
 • Mavesmerter .
 • Forstoppelse.
 • Irritabelt tarmsyndrom (IBS)
 • Dårlig ånde, ledsaget af hvide pletter på tungen.

Hvis disse problemer begynder at dukke op hyppigt, så prøv at inkludere de følgende fødevarer i din kost så tit som muligt :

Se også: Prøv disse 5 grønne detox smoothies til vægttab

1. Hvidløg til en lever detox

Hvidløg renser og styrker din levers sundhed. Dette skyldes dets selen, arginin, B6-vitaminer og C-vitaminer koncentration.

Først og fremmest hjælper selen med detox-processen på grund af dets mange antioxidanter.  Arginin er en aminosyre, der afslapper ​​blodkarrene.  Det hjælper med at opretholde et sundt blodtryksniveau i leveren.  Endelig er vitamin B6 anti-inflammatorisk, mens C-vitamin har en antioxidantvirkning på alle celler.

2. Grapefrugt

Grapefrugt er en citrusfrugt, der indeholder et højt niveau af C-vitamin.  Generelt er det anbefalet at spise en grapefrugt om dagen. Hvis du vælger at drikke juice, skal du huske, at det er bedst at ikke overskride et glas om dagen (200 ml).

Det bedste er dog at drikke juice af en grapefrugt blandet med vand. På denne måde undgår du at spise for meget sukker.  Hvis du ikke kan lide lyden af ​​at drikke saften med vand, så kan du bruge saften som del af dine smoothies. På den måde supplerer du din kost.

3. Grøntsager til lever detox

Desuden skal du spise grøntsager som detoxer din lever og holder den sund.

Spinat

Spinat øger produktionen af ​​galde. Dette renser giftstoffer i blodbanen og neutraliserer virkningerne fra giftige metaller, pesticider og andre kemikalier, som nogle fødevarer indeholder.

Rødbeder til leverdetox

Roedbeder detoxer din lever

Takket være dets høje indhold af antioxidanter og opløselige fibre, aktiverer rødbeder leverens funktion til at rense blodet.

Broccoli og blomkål

Både broccoli og blomkål, begge medlemmer af kålfamilien, hjælper med at producere de enzymer, der er nødvendige for at eliminere giftstoffer fra kroppen.

 4. Avokado

Avokado er rig på glutathion. Dette er et af ​​de antioxidanter, der hjælper med at rense leveren.

De tilbyder også hjælp til:

 • C Vitaminer.  Disse hjælper med forebyggelsen af ​​cellulær oxidanter, samt neutraliserer frie radikaler og beskytter leverens celler.
 • E- og K vitaminer: har anti-inflammatoriske egenskaber.

5. Valnødder

Valnoedder i din kost detoxer leveren

Valnødder indeholder fedtsyrerne omega-3 og glutathion. Således er de afgiftende og rensende.

Valnødder forhindrer også ophobning af fedt i leveren. Derudover deltager de i oprettelsen af ​​stærke cellulære membraner omkring cellerne i dette organ.

Husk dog, at du ikke bør spise mere end 5 valnødder om dagen på grund af deres høje kalorietal.

6. Gurkemeje til leverdetox

Takket være dets aktive ingrediens curcumin, er gurkemeje meget udbredt i orientalske kulturer og tilbyder stærke antioxiderende og anti-inflammatoriske egenskaber. Derfor er gurkemeje ideel til leveren sundhed.

Derudover hjælper stoffet også med at forbedre de processer som medvirker til afgiftning og foryngende celler, samt øger produktionen af ​​galde.

Vi anbefaler dig at læse: 3 sunde og alsidige opskrifter med gurkemeje

Detox din lever mindst en gang hvert halve år

Detox af leveren er noget, du bør gøre mindst to gange om året.  Hovedårsagen til dette er, at det er et ekstremt vigtigt organ, der er ansvarlig for flere funktioner, der gør det muligt for dig at beholde en god livskvalitet.

Husk også at undgå at spise for mange skadelige fødevarer som friturestegte fødevarer og forarbejdede produkter.

Hvis fødevarerne i denne artikel ikke udgør en regelmæssig del af din kost endnu, så prøv at inkludere dem gradvist.

Har du haft glæde af at lære mere om, hvordan du laver en leverdetox, så skriv venligst en kommentar i rubrikken nedenfor?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12286


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.