9 fødevarer og drikkevarer, der kan forårsage migræne

Vidste du, at overdreven forbrug af koffein kan udløse hovedpine og migræne? Men hvis du er vant til det, skal du heller ikke fjerne det pludseligt, for det kan også forårsage problemer.
9 fødevarer og drikkevarer, der kan forårsage migræne
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 25 august, 2022

I denne artikel vil vi snakke om 9 fødevarer og drikkevarer, der kan forårsage migræne. Migræne er en af de mest almindelige årsager til lægebesøg i hele verden. Faktisk er det en af de største årsager til inhabilitet, ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Fødevarer og drikkevarer, der kan forårsage migræne

Det består af en stærk, pulserende smerte i en eller begge sider af hovedet, næsten altid ledsaget af svimmelhed, sløret syn og lysfølsomhed.

Den intense smerte kan vare i nogle få minutter, men i de fleste tilfælde varer den i flere timer eller endda dage.

Udbruddet af migræne er forbundet med genetiske faktorer, såvel som konstant stress, hormonelle ændringer og visse stimulanter.

Men foruden disse grunde er det blevet fastslået, at op til 30% af tilfældene har at gøre med visse usunde spisevaner.

Visse fødevarer er særligt problematiske på grund af deres sammensætning og virkninger på din krop.

Find ud af, hvilke de er!

1. Jordnøddesmør

Jordnoeddesmoer

Jordnøddesmør er forbundet med hovedpine og migræne.

Det indeholder en vasoaktiv aminosyre kaldet tyramin, der udløser sådanne reaktioner.

Det indeholder også stoffer, der udløser allergiske reaktioner hos nogle mennesker, hvilket kan påvirke inflammation og din blodcirkulation.

2. øl

Selvom mange medicinske egenskaber er blevet tilskrevet til det gennem årene, kan øl forårsage intens hovedpine på grund af dets tyramin og alkoholindhold.

Begge stoffer er stimulerende stoffer og kan forårsage betændelse i forskellige former for væv i din krop.

Sammen med det faktum, at overdreven forbrug påvirker dit stofskifte, forklarer dette hvorfor øl har tendens til at forværre migræne symptomer.

3. Rødvin

Roedvin

Et glas vin om dagen giver din krop en bred vifte af antioxidanter og hjælper endda med at forbedre din blodcirkulation.

Det er dog ikke tilrådeligt for personer, der er udsat for migræne og hovedpine, fordi det indeholder tyramin, phenoler og andre forbindelser, der fører til disse problemer.

4. Ost

Det smager godt og har en unik tekstur, som vi elsker. Men folk, der får migræne, skal desværre reducere deres forbrug af ost så meget som muligt, da det indeholder forbindelser, der ofte gør symptomerne værre.

Proteinet og fedtet i det øger betændelsen og gør det sværere at kontrollere hovedpine og synsproblemer.

5. stærkt forarbejdet kød

Forskelligt forarbejdet koed

For alle, der får migræne, er enhver form for forarbejdet kød som pålæg ikke en ven.

Disse fødevarer indeholder tilsætningsstoffer som nitritter og nitrater, som foruden at øge din kræftrisiko også øger inflammation og blodgennemstrømning til din hjerne, hvilket fører til intens hovedpine.

6. Friturestegt mad og fødevarer med meget fedt

Friturestegt mad og fødevarer rig på mættet fedt udløser betændelse i visse former for væv og er ofte ansvarlige for migræne symptomer.

Begge øger dine kolesterol og triglycerid niveauer, hvilket øger din risiko for højt blodtryk og kardiovaskulære komplikationer.

Derudover nedsætter det dit stofskifte og gør det sværere for din krop at ilte cellerne korrekt.

7. For meget kaffe

En kop kaffe

Overdriven koffeinforbrug, uanset om det er kaffe eller andre drikkevarer, kan forårsage hovedpine og migræne.

Men ved ikke at drikke det, især når din krop er vant til det i små mængder, kan også have en negativ indvirkning på din krop.

Så det er bedst at undgå at indtage for meget eller at fjerne det helt.

8. Chokolade

En lille mængde chokolade om dagen giver dine kropsantioxidanter og har fordele for din blodcirkulation såvel som dit kognitive helbred.

Men når det er sagt, så løber folk, der indtager det i store mængder større risiko for at få migræne, da chokolade påvirker blodkarudvidelsen på grund af dets tyraminindhold.

9. Raffinerede korn

Boller der er klar til at blive bagt

Raffineret mel og andre kilder til gluten er forbundet med en forværring af migræne symptomer.

Dette svært fordøjelige protein forårsager ubalancer i de inflammatoriske, gastrointestinale og metaboliske processer hos dem, der har intolerance.

Personer med glutenintolerance eller cøliaki oplever signifikant forbedring af deres hovedpine, når de undgår gluten.

Mens ovennævnte fødevarer ikke er de eneste årsager til migræne, er det smart at begrænse deres forbrug for at undgå forværring af dine symptomer.

En sund kost og hvile kan være meget nyttige til bekæmpelse af dette problem.

Indtager du ofte nogle af disse fødevarer og drikkevarer, der kan forårsage migræne?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Deza Bringas, L. (2010). La Migraña. Acta Med Per. https://doi.org/10.15446/av.enferm.v33n1.37514
  • Pascual, J. (2012). Migraña crónica: tratamiento. Www.Neurologia.Com Rev Neurol.
  • Muñoz, J., Volcy, M., Sobrino, F., Ramírez, S., Uribe Bernardo, Pradilla, G., … Castro, C. (2014). Consenso de expertos de la Asociación Colombiana de Neurología para el tratamiento preventivo y agudo de la migraña. Acta Neurol Colomb. https://doi.org/10.1111/j.1744-7429.2001.tb00156.x
  • Sevillano-García, M. D., Manso-Calderón, R., & Cacabelos-Pérez, P. (2007). Comorbilidad en la migraña: Depresión, ansiedad, estrés y trastornos del sueño. Revista de Neurologia.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.