Purin: Alt, hvad du bør vide om det

Når man spiser fødevarer rige på purin, så øges mængden af urinsyre. Hvis det ophober sig, kan denne syre forårsage forskellige lidelser såsom gigt.
Purin: Alt, hvad du bør vide om det

Sidste ændring: 12 oktober, 2020

Mange personer kender til purin på grundt af dets forhold til urinsyregigt. Få mennesker forstår dog den sande betydning af disse molekyler og deres rolle i kroppen. De er en af de komponenter, som udgør de grundlæggende dele af deoxyribonukleinsyre (DNA).

Puriner er en type nitrogen base, som er en grundlæggende del, der er nødvendig for at kunne lave DNA, som vi lige nævnte. De findes derfor i vores celler og i de fødevarer, vi spiser, for eksempel kød.

De har derudover deres egen cyklus for nedbrydning og udskillelse fra kroppen. Denne proces er vigtigt, eftersom de bliver til urinsyre, når de nedbrydes. Hvis urinsyren ikke bliver udskilt korrekt, så kan den forårsage urinsyregigt.

Blandt kemikalierne, der kendetegnes som purin, er der to grundlæggende typer: Adenin og guanin. I denne artikel vil vi forklare, hvad purin bliver brugt til, og hvorfor vores kroppe har brug for det.

Hvad er purin?

Som vi allerede har nævnt, er purin en familie af molekyler. De er kemiske komponenter, som udgør en del af vores DNA og andre molekyler såsom ribonukleinsyre (RNA). I denne familie er der to vigtige grupper: Adenin og guanin.

Eftersom de udgør en del af DNA, giver det mening, at de findes naturligt i vores kroppe. Vores kroppe kan faktisk selv lave dem. Bestemte fødevarer såsom kød og fisk er derudover også meget rige på purin.

Purin tager del i mange cellulære metaboliske processer og også i syntesen af proteiner. Der er mange lidelser, som ændrer den normale cyklus for disse molekyler. Når processen med at udskille dem bliver påvirket, kan man for eksempel udvikle tilstande relateret til urinsyre såsom urinsyregigt.

Urinsyregigt er dog ikke den eneste vigtige sygdom forbundet med purin, selvom det er den mest hyppige. Der er mange lidelser, som påvirker nedbrydelsen af dem, som er mere alvorlige end urinsyregigt.

Fod med gigt forårsaget af purin

Hvordan er purin relateret til urinsyre?

Purin efterlader urinsyre, når de nedbrydes i vores væv. Leveren og tyndtarmen nedbryder det normalt. Mængden af urinsyre, der bliver produceret, afhænger af adskillige faktorer.

Generelt er den vigtigste faktor vores kost. Det skyldes, at maden, som vi spiser, er en af de vigtigste kilder til purin. Næsten al urinsyren bliver udskilt gennem urin, selvom en del af det bliver udskilt gennem tarmene.

Når man producerer meget urinsyre eller man ikke kan komme ordentligt af med det, ophober det sig i kroppen. Hvis det sker, sætter det sig i vores væv som tophi. Generelt ophober det sig i vores led, hvilket forårsager gigt. En høj koncentration af urinsyre kan også forårsage problemer med nyrerne.

Urinsyregigt er en type gigt, som kan forklares ved hjælp af purin. Det rammer primært leddene i vores storetæer. Det forårsager også en intens smerte og rødme og hævelse i området.

Fod med alvorlig gigt

Du vil måske også være interesseret i at læse: Sådan fremstilles en antiinflammatorisk diæt til behandling af urinsyre

Hvorfor er purin vigtigt for vores kost?

Som vi allerede har nævnt, er fødevarer vores primære kilde til purin. Det betyder, at vores kost er en vigtig faktor i udviklingen og kontrollen af sygdomme forårsaget af urinsyre.

Selvom alle ideelt bør følge en sund, balanceret kost, er det endnu vigtigere for personer, der er prædisponeret for disse tilstande, at holde øje med, hvad de spiser. Nogle fødevarer rige på purin er:

  • Kød generelt, uanset om det er oksekød, svinekød eller fjerkræ.
  • Skaldyr såsom hummer og muslinger.
  • Lever og nyrer fra et hvilket som helst dyr.
  • Fisk såsom røget laks og ansjoser.

Når man har et problem med at omdanne purin, bør man undgå at spise disse fødevarer. Det er derudover vigtigt at drikke masser af væske for at øge mængden af urinsyre, man udskiller. Vi anbefaler også, at man bevarer en sund vægt og undgår alkohol.

Hav dette i baghovedet

På trods af alle de anbefalinger, vi har givet dig i denne artikel, bør du altid tale med en læge. Det er vigtigt at bemærke, at purin er nødvendigt, men det kan også være relateret til forskellige sygdomme.

Urinsyregigt er den mest kendte lidelse, og den gigt, som det forårsager, er meget smertefuld. Af den årsag er det vigtigt at være opmærksom for at kunne være i stand til at opdage det i tide.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.