Sådan kan man se, om ens tarmflora er beskadiget

Opppustethed, luft i maven og langsom fordøjelse kan være et symptom på en ubalance i tarmfloraen. I dagens artikel vil vi fortælle dig, hvordan du kan identificere en mikrobiel ubalance, og hvad man skal gøre for at få den tilbage til det normale.
Sådan kan man se, om ens tarmflora er beskadiget

Sidste ændring: 28 januar, 2021

Symptomer såsom uforklaret oppustethed, længerevarende perioder med diarré, forstoppelse og ildelugtende afføring kan være en indikator på, at ens tarmflora er beskadiget.

Disse mikroorganismer er essentielle for ordentlig funktion af den menneskelige krop. Som forskellige studier har understreget, fremmer det trods alt blandt andet fordøjelsen af fødevarer og specialiseringen af immunsystemet.

Ved du, hvad der fører til en ubalance i tarmflora? Har du nogenisnde undret dig over, hvad man skal gøre, hvis ens tarmflora er beskadiget?

Det er essentielt at rette op på det for, at ens tarmkanaler kan fungere ordentligt, og man kan opnå generel velvære. Læs med for at finde ud af mere!

Om dysbiose

Ubalancen i tarmflora har et specifikt begreb: Dysbiose. Ifølge mikrobiologiske studier refererer dette ord til en ubalance i normal tarmflora på grund af kvalitative eller kvantitative ændringer i dets komposition, funktion, distribuering og metaboliske aktivitet.

Der er tre typer af dysbiose:

Den normale tarmflora er et sæt af bakterielle mikroorganismer, som lever i forskellige områder i menneskekroppen. Den mest relevante er uden tvivl til stede i mavetarmkanalen.

Ifølge studiet, der er nævnt ovenstående, er der mere end 1014 bakterielle celler i tarmene og mere end 1000 forskellige arter. Bacteroides og firmicutes grupperne de mest dominerende.

Der er en balance i kolonier af tarmbakterier hos en sund person. Mange er selvregulerende og værtens immunsystem opretholder også normalitet. Dysbiose opstår dermed, når homøostatisk balance er ødelagt enten af eksterne eller interne faktorer. Dette fører til de følgende komplikationer.

Illustration af tarmbakterier

Ubalancen i de bakterier, som udgør tarmflora, er kendt som dysbiose.

For at finde ud af mere kan du læse: Præbiotika og probiotika; hvad er forskellen?

Sådan kan man se, om ens tarmflora er beskadiget

Som vi allerede forventede, viser mikrobiologiske studier, at tarmbakterier stimulerer immunsystemet. Blandt andre funktioner syntetiserer det vitaminer, hæmmer patogener og fordøjer komponenter fra planter.

Disse mikroorganismer er essentielle for ordentlig funktion af mavetarmkanalen. Det er derfor essentielt at opretholde dets balance.

Årsager til dysbiose

Adskillige årsager kan føre til en ubalance i den normale tarmflora. Her er nogle eksempler:

 • Anvendelse af antibiotika for at bekæmpe bakterielle infektioner kan skabe ubalancer i tarmflora. Ampicillin eller amoxicillin har blandt andet negative effekter på kompositionen af tarmflora.
 • Studier på dyr slog fast, af stress og angst forårsager ændringer i tarmflora i adskillige dage. Stressende tilstande reducerer produktionen af simhinden i tarmene (beskyttende lag af væv), hvilket fremmer, at patogener klistrer fast.
 • Andre kilder understreger, at kost spiller en essentiel rolle i tarmflora. Fødevarer med sulfat fremmer for eksempel væksten af patogene bakterier i tarmkanalen. Nogle mener også, at en kost rig på protein kan have negative effekter.

Alle disse faktorer er vigtige hos personer med et normalt helbred. Personer med svækket immunsystem eller associerede lidelser er også i gruppen med højere risiko. Det skyldes, at deres immunsystem måske ikke regulerer væksten af patogene bakterier ordentligt.

Som det sidste lader forbrug af stoffer, alkohol og tobak også til at have negative effekter på mikrobiota, som beskrevet i en artikel udgivet i Psychopharmacology.

Symptomer på dysbiose

Det er ikke nogen nem opgave at vide, om ens tarmflora er beskadiget, eftersom mange symptomer minder om dem, der produceres af andre lidelser i mavetarmkanalen. Det er blandt andet:

De nævnte studier nævner også, at mere alvorlige sygdomme kan være forbundet med dysbiose i tarmene. Patogene strenge såsom E. coli, paratuberkulose og clostridium difficile.

Kvinde, hvis tarmflora er beskadiget, tager sig til mave

Længerevarende perioder med diarré eller forstoppelse kan være et tegn på ændret eller beskadiget tarmflora.

Hvad skal man gøre ved denne dysbiose?

Alle, som ikke tager antibiotika eller har associerede lidelser, skal tilpasse deres kost for at genskabe deres tarmflora. Probiotika er for eksempel blevet bevist at være en metode til at fremme velvære i mavetarmkanalen.

Probiotika består som regel af strenge af bakterierne bifidobacterium og lactobacillus, og lever naturligt i tarmkanalen. Nogle eksempler er kefir, kombucha og andre fermenterede fødevarer. Du kan også finde dem i form af piller.

Præbiotiske fødevarer – det er normale fødevarer, som fremmer bakteriel vækst – vil også hjælpe med at gendanne beskadiget tarmflora. Fødevarer rige på fiber og stivelsesindhold er gode repræsentanter. Det er selvfølgelig altid en god idé at tale med sin læge eller en ernæringsekspert, før man laver drastiske ændringer i sin kost.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Mikrobiota-tilgængelige kulhydrater

Ting, man bør overveje, når ens tarmflora er beskadiget

Usunde vaner såsom rygning, alkoholindtag og stofmisbrug kan ændre tarmfloraen, ligesom mange andre associerede lidelser også kan. Vedvarende stress kan også forårsage en ubalance i denne gruppe af bakterier, der er i tarmene.

Forskere har også observeret, at anvendelse af antibiotika kan forårsage dysbiose. En patient kan desværre ikke kontrollere disse typer af bivirkninger. I ethvert tilfælde kan en sund livsstil og anvendelse af probiotika og præbiotika hjælpe med at opretholde og gendanne ens mavetarmkanals velvære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Maslowski, K. M., & Mackay, C. R. (2011). Diet, gut microbiota and immune responses. Nature immunology12(1), 5-9.
 • DeGruttola, A. K., Low, D., Mizoguchi, A., & Mizoguchi, E. (2016). Current understanding of dysbiosis in disease in human and animal models. Inflammatory bowel diseases22(5), 1137-1150.
 • Myers, S. P., & Hawrelak, J. A. (2004). The causes of intestinal dysbiosis: a review. Altern Med Rev9(2), 180-197.
 • Disbiosis, wikipedia. Recogido a 5 de julio en https://es.wikipedia.org/wiki/Disbiosis
 • Bailey, M. T., & Coe, C. L. (1999). Maternal separation disrupts the integrity of the intestinal microflora in infant rhesus monkeys. Developmental Psychobiology: The Journal of the International Society for Developmental Psychobiology35(2), 146-155.
 • Gibson, G. R. (1998). Dietary modulation of the human gut microflora using prebiotics. British Journal of Nutrition80(S2), S209-S212.
 • Kim HJ, Lee SH, Hong SJ. Antibiotics-Induced Dysbiosis of Intestinal Microbiota Aggravates Atopic Dermatitis in Mice by Altered Short-Chain Fatty Acids. Allergy Asthma Immunol Res. 2020;12(1):137-148. doi:10.4168/aair.2020.12.1.137
 • Isolauri, E., Salminen, S., & Ouwehand, A. C. (2004). Probiotics. Best practice & research Clinical gastroenterology18(2), 299-313.
 • Carding S, Verbeke K, Vipond DT, Corfe BM, Owen LJ. Dysbiosis of the gut microbiota in disease. Microb Ecol Health Dis. 2015;26:26191. Published 2015 Feb 2. doi:10.3402/mehd.v26.26191
 • Cussotto S, Clarke G, Dinan TG, Cryan JF. Psychotropics and the Microbiome: a Chamber of Secrets…. Psychopharmacology (Berl). 2019;236(5):1411-1432. doi:10.1007/s00213-019-5185-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.