5 fødevarer rige på arginin, der skal indgå i din kost

Vi vil fortælle dig, hvilke fødevarer der har et højt indhold af arginin, så du kan nyde godt af de sundhedsmæssige fordele ved denne aminosyre.
5 fødevarer rige på arginin, der skal indgå i din kost
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fødevarer rige på arginin er normalt gavnlige for at forbedre hjertekarsystemets funktion. Der er tale om en aminosyre, der kan stimulere produktionen af nitrogenoxid, som inducerer vasodilatation. Dette kan bidrage til at reducere blodtryksniveauet og få hjertet til at arbejde mere effektivt.

Før vi begynder, må vi understrege, at det for at opnå en sund kost er vigtigt at opnå variation og balance. På denne måde hjælper du med at forebygge skadelige ændringer i kroppens sammensætning, som kan have indflydelse på niveauerne af indre betændelse. På denne måde opretholdes homøostasen gennem årene.

Fødevarer rige på arginin

Nedenstående vil vi se på en række fødevarer rige på arginin. For at opleve en fordel af dette stof i forbindelse med sport skal du dog indtage det i form af kosttilskud. Den mængde, der findes i fødevarer, vil ikke være nok. Det er dog nok til at opleve sundhedsmæssige fordele.

Sardiner

Sardiner er eksempel på fødevarer rige på arginin

Sardiner er en lækker kilde til arginin. Medtag dem i din kost!

Sardiner er en god kilde til arginin. Desuden indeholder de en betydelig dosis omega-3 fedtsyrer. Disse elementer har vist sig at hjælpe med at kontrollere inflammationsniveauet, hvilket hjælper med at forhindre udviklingen af mange kroniske og komplekse patologier.

Det er dog vigtigt at opnå en god balance mellem omega 3 og omega 6 for at opleve de største fordele.

Mandler

Nødder er fødevarer, der er kendetegnet ved en høj ernæringstæthed. De indeholder proteiner og fedtsyrer i betydelige mængder. De indeholder også flere mineraler af særlig betydning og naturligvis arginin.

Blandt de mineraler, der findes i mandler, kan vi fremhæve selen, et stof med høj antioxidant virkning. Dette er positivt for hjertekarsystemet, sammen med den førnævnte arginin.

Gennem antioxidantprocesser kan risikoen for at udvikle komplekse koronarsygdomme reduceres. Dette fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i British Journal of Pharmacology.

Soja

Soja er en anden god kilde til arginin. Den indeholder også flavonoider, som er særligt gode for kvinders sundhed. Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Current Medicinal Chemistry er de i stand til at reducere inflammatoriske tilstande, hvilket hjælper med at opretholde intern homøostase.

Der har dog været en del kontroverser om sojaforbrug hos mænd. I årevis blev det hævdet, at denne fødevare kunne virke som en undertrykker af testosteronniveauet, hvilket ville være rigtig dårligt for mænds sundhed.

Den nuværende videnskabelige litteratur fastholder dog, at det ikke er alt for problematisk, så længe de indtages i moderate mængder.

Linser

Vi kan ikke nævne fødevarer rige på arginin uden at inkludere nogle bælgfrugter på listen. Frem for alt skiller linser sig ud, da de giver en betydelig dosis på op til 2 gram pr. 100 gram mad. Disse fødevarer er meget velegnede til at indføre i næsten enhver sund kost. De indeholder store mængder protein, fibre og mineraler.

Suppe med linser

Linser indeholder arginin samt protein, mineraler og fibre.

Faktisk gør selve fiberne en forskel, når det gælder fordøjelsessystemets funktion. Dette element øger volumenet af afføringsbolus, hvilket giver mulighed for en større stimulering af mekanoreceptorerne.

Som følge af det bliver forstoppelse mindre hyppig. Samtidig gærer en del af selve fiberen i fordøjelseskanalen og bliver et energisk substrat for de bakterier, der lever der.

Du er måske også interesseret i: Fødevarer med højt glykæmisk indeks: Bør de undgås?

Æg: Fødevarer rige på arginin

For at afslutte listen vil vi tale om æg. De indeholder alle de essentielle aminosyrer og protein. De er en kilde til næringsstoffer af høj kvalitet, og det er godt, hvis de er til stede i kosten på regelmæssig basis.

I årevis blev det anset, at et hyppigt indtag kunne øge kolesterolniveauet, men denne teori er i dag forkastet. Faktisk er disse produkter i intet tilfælde forbundet med en øget kardiovaskulær risiko.

Medtag fødevarer rige på arginin i din kost

Som du kan se, er der flere fødevarer, der kan give gode mængder arginin. Denne forbindelse vil bidrage til at forbedre vasodilatationen og dermed reducere blodtrykket.

Det kan endda forårsage visse synergier med andre naturlige forbindelser som f.eks. nitrater. Disse findes hovedsageligt i roer og bruges også i forbindelse med sport som ergogene hjælpemidler.

Husk afslutningsvis på, at der altid er mulighed for at tage et arginintilskud for at opnå en bedre effekt. Dette er ofte tilfældet, når vi taler om høj ydeevne under træning.

I denne type situationer er det virkelig vigtigt at maksimere ilt- og næringsstofforsyningen til vævene, så den vasodilaterende effekt kan gøre forskellen. Inden du tager det, er det dog altid godt at konsultere en ekspert.

Det kan interessere dig ...
De vigtigste kilder til protein i en vegansk kost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De vigtigste kilder til protein i en vegansk kost

Grøntsager og korn er de vigtigste kilder til protein i en vegansk kost. Derfor er det meget vigtigt for veganere at indtage disse fødevarer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Xia, N., Daiber, A., Förstermann, U., & Li, H. (2017). Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. British journal of pharmacology174(12), 1633–1646. https://doi.org/10.1111/bph.13492
  • Wen, K., Fang, X., Yang, J., Yao, Y., Nandakumar, K. S., Salem, M. L., & Cheng, K. (2021). Recent Research on Flavonoids and their Biomedical Applications. Current medicinal chemistry28(5), 1042–1066. https://doi.org/10.2174/0929867327666200713184138

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.