8 fødevarer til et sundt hjerte

Hvis du er interesseret i at få et sundt hjerte, bør du vide, hvilke fødevarer du bør spise oftere i din kost.
8 fødevarer til et sundt hjerte
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Skrevet af Ekhiñe Graell

Sidste ændring: 26 august, 2022

For at få et sundt hjerte ved vi alle, at det er vigtigt at opretholde gode livsstilsvaner. På grund af dette er mad et af de vigtigste aspekter, der skal tages hånd om. Læs videre for at læse om 8 fødevarer til et sundt hjerte.

Hvis du spekulerer på, hvilke fødevarer du bør spise for at få en bedre chance for at nyde godt af et sundt hjerte, bør du ikke gå glip af den liste, vi bringer dig her. Men lad os først gennemgå, hvorfor havre er så stærkt anbefalet i kosten.

Havre, en god allieret

Havre er en af de mest anvendte fuldkorns kornsorter siden oldtiden. Dens ernæringsmæssige sammensætning er meget gunstig for sundheden ifølge undersøgelser.

En af hovedårsagerne hertil er, at havre indeholder β-glukaner (betaglukaner), en type fibre, der reducerer dårligt kolesterol, da det regulerer fordøjelsessystemet og kontrollerer blodsukkeret.

Desuden er denne kornsort rig på calcium, magnesium, fosfor og kalium, grundlæggende mineraler, der især gavner hjertekarsystemet samt andre systemer.

Havre er en af de anbefalede fødevarer til et sundt hjerte

Fødevarer til et sundt hjerte

Det er naturligvis ikke nok at spise følgende fødevarer alene for at bevare et sundt hjerte. Det skal ledsages af andre sunde vaner, f.eks. fysisk træning. Hvis du har symptomer eller ubehag, må du ikke tøve med at kontakte din læge så hurtigt som muligt.

1. Laks

Laks er en af de sundeste fødevarer for hjertet, fordi den har et stort indhold af omega-3-fedtsyrer, som ifølge medicinske udgivelser er gavnlige for kroppen.

Forbruget af denne type fisk hjælper med at forhindre ophobning af plak i blodkarrene og med at reducere triglycerider, arytmi og forhøjet blodtryk.

2. Olivenolie: En af de anbefalede fødevarer til et sundt hjerte

Da olivenolie indeholder polyfenoler, er det et naturligt produkt, der holder blodkarrene i god stand. Desuden reducerer olivenolie, især ekstra jomfruolivenolie, det “dårlige” kolesterol og blodtrykket og kan være en stor hjælp til at opretholde et passende niveau i denne henseende.

Olivenolie i glasflaske

Olivenolie kan hjælpe med at håndtere det “dårlige kolesterol” og er et vigtigt produkt for et sundt hjerte.

3. Bønner

Som rapporteret af det specialiserede websted heart.org er bønner en anden type fødevarer, der er meget gavnlige for et sundt hjerte. Dette skyldes deres høje indhold af næringsstoffer, såsom dem, der tilhører B-komplekset, folat, magnesium og også en høj mængde fibre.

Blandt andet hjælper de alle med at holde kolesterol og blodsukker på sunde niveauer. Uanset hvilken slags eller type bønne du spiser, indeholder de alle de samme næringsstoffer og fordele.

4. Bær

Bær generelt, såsom blåbær, brombær, jordbær og hindbær, indeholder næringsstoffer, der er meget gode for hjertesundheden. Flere og flere undersøgelser bekræfter efterhånden deres gavnlige virkninger i denne henseende.

Som det fremgår af ovennævnte forskning, omfatter disse næringsstoffer C-vitamin, calcium og fibre. De bidrager alle sammen til forebyggelse af hjertesygdomme og regulering af blodtrykket.

5. Appelsiner

Appelsiner indeholder flavonoider og carotenoider samt antioxidanter, der reducerer blodtrykket. Kilder specialiseret i medicin bekræfter dette. Desuden sænker indholdet af fibre kolesteroltallet og fjerner giftstoffer, der sætter sig fast i vores krop.

Og som om det ikke var nok, holder C-vitamin hjertet sundt, mens kalium sænker blodtrykket og dets inflammation, hvilket reducerer risikoen for hjerteanfald.

Friske appelsiner

Appelsiner er meget gavnlige for hjertet på grund af deres flavonoider og antioxidant egenskaber.

Se mere om fordelene ved appelsiner her: 8 medicinske egenskaber ved appelsinskræl

6. Mandler

Forskning bekræfter, at mandler indeholder egenskaber, der bidrager til at sænke det såkaldte “dårlige” kolesterol. Desuden har de et højt indhold af magnesium, som er med til at forhindre en hærdning af arterierne og forhindre blodtrykket i at stige, hvilket resulterer i en lavere forekomst af hjertesygdomme.

7. Sojabønner

Sojabønner kan ligesom andre bønner prale af egenskaber, der er meget gode for hjertet. De er rige på vegetabilske proteiner, flerumættede og umættede fedtsyrer, fibre, folater og forskellige vitaminer samt mineraler som calcium, jern, selen, zink, magnesium, kalium og fosfor.

Tilsammen bidrager disse næringsstoffer til at sænke triglyceriderne i blodet og bidrager til hjertesundheden. Desuden er der mange måder at indtage soja på: Mel, olie, lecithin, sojadrik, tofu og fermenterede produkter m.m.

8. Broccoli: En af de anbefalede fødevarer til et sundt hjerte

Broccoli er en meget almindelig grøntsagstype i hele verden. Du kan tilberede et stort udvalg af lækre opskrifter med den og få flere næringsstoffer i processen.

Den er især rig på fibre, vegetabilske proteiner, C-vitamin, folater og kalium. Dette mineral er særligt vigtigt, da det fremmer styrkelsen af musklerne, herunder hjertet. Specialiserede websteder fremhæver fordelene ved at indtage broccoli for at bevare et sundt hjerte.

Kvinde laver mad

Nogle afsluttende overvejelser om fødevarer til et sundt hjerte

For at få et sundt hjerte bør du ikke kun indtage disse fødevarer, men også lære de ideelle mængder, de bedste måder at udnytte dem på og andre relaterede aspekter at kende, så du virkelig kan få gavn af alle deres fordele. Husk altid at konsultere din læge, før du foretager drastiske ændringer i din kost.

Det kan interessere dig ...
7 tips til et sundt hjerte
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til et sundt hjerte

Det er afgørende for din livskvalitet at bevare et sundt hjerte. Lær nogle af de bedste tips til at opretholde hjerte-kar-sundhed her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Larson, N. I., Story, M. T., & Nelson, M. C. (2009). Neighborhood Environments. Disparities in Access to Healthy Foods in the U.S. American Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2008.09.025
  • Bhupathiraju, S. N., & Tucker, K. L. (2011). Coronary heart disease prevention: Nutrients, foods, and dietary patterns. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/j.cca.2011.04.038
  • Bernstein, D. M., Laney, C., Morris, E. K., & Loftus, E. F. (2005). False beliefs about fattening foods can have healthy consequences. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0504869102

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.