4 fødevarer, du skal undgå efter at have fået en tatovering

Der er en række fødevarer, som du bør undgå at spise efter at have fået en tatovering for at fremskynde helingsprocessen.
4 fødevarer, du skal undgå efter at have fået en tatovering

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 07 april, 2023

Efter at have fået en tatovering er det bedst at foretage nogle justeringer i din kost for at fremskynde helingsprocessen ved at undgå visse fødevarer. Nogle ingredienser øger det indre betændelsesniveau. Der er dog også andre stoffer, der anbefales, f.eks. C-vitamin.

Her vil vi gennemgå de fødevarer, du bør undgå at spise efter at have fået en tatovering for at holde betændelsen under kontrol og fremskynde helingsprocessen. Husk på, at mange af dem også bør begrænses under næsten alle omstændigheder og ikke kun efter at have fået en tatovering.

1. Sodavand bør undgås efter at have fået en tatovering

Sodavand indeholder normalt store mængder tilsat sukker. Disse elementer fremkalder en stigning i bugspytkirtelstress på grund af forhøjede blodsukkerniveauer og øger dermed den indre inflammation.

Selv et regelmæssigt indtag i store mængder vil være forbundet med en øget risiko for at udvikle metaboliske problemer, såsom type 2-diabetes. Dette fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Current Diabetes Reports.

En person drikker sodavand

2. Stegte og panerede fødevarer

Stegte fødevarer ændrer madens lipidprofil. Fedtsyrer omdannes til transfedt, når de udsættes for høje temperaturer.

Der er tale om en række forbindelser, der har vist sig at øge intern inflammation samt dysfunktion på mitokondrie-niveau. De er ikke velegnede til at indtage på noget tidspunkt, men meget mindre velegnede, når man søger at maksimere kroppens evne til at komme sig efter en stressende begivenhed.

Friturestegt kylling

3. Pølser

Pølser er en kilde til kunstige tilsætningsstoffer af lav kvalitet. Et eksempel herpå er nitritter.

Forbruget af dem er blevet forbundet med ændringer i kroppen. I en sådan grad, at de kan øge forekomsten af tumorer i forbindelse med fordøjelseskanalen ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

Af denne grund anbefales det ikke at forbruge forarbejdet rødt kød. I den specifikke sammenhæng med tatoveringer er de også forbundet med øget inflammation i kroppen.

Forskellige pølser, som ikke anbefales efter at have fået en tatovering

4. Alkoholholdige drikkevarer

Alkohol er et giftigt stof, uanset den indtagne dosis. Det bør under ingen omstændigheder være til stede i kosten.

Det ændrer den endogene proteinsyntese og nedsætter produktionen af mandlige kønshormoner som f.eks. testosteron. Det øger også kortisolsyntesen, hvilket fører til stress og katabolisme.

Som om dette ikke var nok, øger alkoholforbruget risikoen for at udvikle kroniske sygdomme i årenes løb. Det påvirker ikke kun hjertets funktion, men også centralnervesystemets fysiologi.

I det specifikke tilfælde af, når man har fået en tatovering, virker alkohol som et stof, der fremmer dehydrering. At fjerne vand fra huden midt i en helingsproces er ikke gunstigt og kan forsinke fibroblasternes virkning.

Overvægtig mand med en øl i hånden

Hvad skal man spise for at fremskynde helingen af en tatovering?

Den bedste måde at fremskynde helingen på efter at have fået en tatovering er at inkludere fødevarer med et højt indhold af C- og A-vitamin i kosten.

Begge elementer stimulerer syntesen af kollagen, det protein, der er mest af i den menneskelige krop. Det indgår i alle væv i organismen, og et underskud af det er forbundet med problemer i helingen og med en større risiko for muskelskader.

Blandt de fødevarer, der skiller sig ud ved at indeholde begge næringsstoffer, kan vi fremhæve følgende:

  • Tomater.
  • Peberfrugter.
  • Citrusfrugter.

Det ville også være vigtigt at inkludere andre produkter med en antiinflammatorisk evne i vores kost. De, der bedst opfylder denne funktion, er dem, der indeholder omega-3 – fede fisk skiller sig ud.

Undgå visse fødevarer efter at have fået en tatovering for at fremskynde helingen

Sammenfattende er det vigtigt at undgå forbruget af visse produkter efter at have fået en tatovering for at fremskynde helingsprocessen og modulere niveauet af intern inflammation. I denne henseende kan indtagelse af kulinariske krydderier, såsom gurkemeje, anbefales.

Afslutningsvis er det vigtigt at huske på, at det er vigtigt at optimere andre gode vaner, såsom at få en tilstrækkelig nattesøvn. Dette vil opretholde en hormonel balance, der vil fremskynde reparationsprocesserne og reducere inflammation og smerte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(12):9872-9895. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125505

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.