Hvad er risiciene ved at bruge sort henna til tatoveringer?

Sort henna kan forårsage allergiske reaktioner hos nogle mennesker. Denne artikel forklarer de mulige risici ved at få en midlertidig tatovering med sort henna.
Hvad er risiciene ved at bruge sort henna til tatoveringer?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du hørt om risiciene ved at bruge sort henna i midlertidige tatoveringer? I dag er dette en meget populær tendens, som stiger i sommersæsonen, hvor huden er mere eksponeret.

Dette pigment udvindes fra en busk. Hvis det anvendes naturligt, kan tatoveringen få en uigennemsigtig farve med en kobberagtig eller brunlig nuance, som er mindre iøjnefaldende. Men når der tilsættes kemikalier, f.eks. paraphenylendiamin, bliver blækket mørkere, hvilket gør resultatet mere iøjnefaldende.

Men samtidig kan det forårsage forskellige reaktioner, der kan være sundhedsskadelige.

Hvad er henna, og hvad bruges det til?

Henna eller naturlig henna (som vi kan kalde det for at skelne det fra det produkt, der stammer fra tilsætningsstoffer) er et pigment. Det udvindes af planten Lawsonia inermis.

Det er en busk, der er hjemmehørende i de subtropiske områder i Afrika og Vestasien, selv om den er udbredt i andre områder. Den bliver to til tre meter høj. Den har små blomster og frugter, der ligner brombær.

De sundhedsmæssige fordele ved Lawsonia inermis er mangfoldige. Det er blevet rapporteret, at den indeholder flavonoider, tanniner og fenolforbindelser. Desuden virker den astringerende, antiseptisk og har antimikrobielle egenskaber.

I denne forstand bruges den til behandling af mave-tarmsår, diarré og nyresten. Den anvendes endda ved eksem og åbne sår samt til at lindre dysmenoré.

Desuden kan der udvindes et farvestof af de tørrede og udblødte blade af denne plante, som bruges til at farve tekstiler eller hår. Brugen på huden til midlertidige tatoveringer begyndte at blive populær i Indien.

Tatovering med sort henna

Henna-tatoveringer kan ligne meget andet blæk, men kombineret med tilsætningsstoffer er der sundhedsrisiko.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Mand giver syge børn midlertidige tatoveringer for styrke

Paraphenylendiamin og sort henna

Pigmentet i naturlig henna har en rødlig eller kobberbrun farve, der nogle gange er grønlig. Derfor er det ikke så prangende eller iøjnefaldende, når det påføres. Det holder kun i 3-4 dage. Det er imidlertid sådan, det blev brugt ved rituelle ceremonier i islamiske lande eller i Indien.

I Vesten er det imidlertid blevet modificeret ved at inkorporere nogle tilsætningsstoffer, der gør pigmentet mørkere, mere intenst og langtidsholdbart. Kort sagt, når det resulterende produkt (sort henna) påføres, ligner effekten mere en permanent tatovering.

Og det er her, problemerne begynder. I sort henna er det vigtigste tilsætningsstof, der bruges til at forstærke farven, paraphenylendiamin, også kendt som p-phenylendiamin, 1,4-diaminobenzen eller blot PPD.

Dette er et kemikalie, der findes i en række dagligdags produkter:

 • Farvestoffer til beklædning.
 • Øjenskygge og mascara.
 • Printer- og faxblæk.
 • Gummibånd og dæk.
 • Håndtag til cykler eller værktøj.
 • Dykkerbriller.
 • Neopren-dragter.

Lande som Tyskland og Frankrig har forbudt brugen af det i kosmetik. I Spanien er koncentrationen af diaminobenzen i henhold til direktiv 76/768/EØF også begrænset til højst 6 % i hårfarver og har andre begrænsninger.

På baggrund af dette er det værd at bemærke, at andelen af PPD i sort henna, der anvendes som tatoveringsblæk, i nogle tilfælde kan nå op på 15 %, men at den maksimalt tilladte koncentration til brug på hud er 2 %.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad du bør vide om parabener i kosmetik

Risici ved sort henna

Henna er et naturligt stof, og brugen af det anses for at være lavrisiko. Problemet er paraphenylendiamin. Men hvad er der egentlig galt med dette stof, og hvorfor skal vi være forsigtige med at bruge det?

Ifølge undersøgelser kan der opstå en række bivirkninger ved hudkontakt med PPD, herunder alvorlige allergiske hudreaktioner. Dette kan forekomme selv ved en enkelt eksponering.

Blandt de mulige bivirkninger kan nævnes følgende:

 • Kløe, brændende fornemmelse, rødme eller betændelse.
 • Blærer.
 • Allergisk kontakteksem.
 • Områder med hypo- eller hyperpigmentering.
 • Åndedræts- eller nyresvigt (når der forekommer krydsreaktioner).

Navnlig kan sådanne krydsreaktioner med PPD forekomme ved solbeskyttelse og lokalbedøvelse samt hos personer, der tager visse lægemidler (sulfonamider, antimikrobielle midler, hypoglykæmiske midler og antihistaminer).

Sensibilisering kan også finde sted, således at reaktionerne ved efterfølgende kontakt med stoffet (f.eks. på tøj) kan være mere alvorlige. Afslutningsvis anses PPD for at være farligt for personer med G6PD-mangel (Glucose-6-phosphate dehydrogenase), hos hvem det giver hæmolytisk anæmi.

Tatoveringer med naturlig henna

Man mener ofte, at denne type dekoration ikke har de komplikationer, som konventionelle tatoveringer har. Mange mennesker antager simpelthen, at det er ligesom makeup.

Faktisk tillader nogle voksne børn at få midlertidige tatoveringer. Derfor har AEMPS (det spanske agentur for medicin og medicinske produkter) udsendt en advarsel om sådanne risici ved tatovering med sort henna.

Det er en god idé at huske, at det er de kemiske tilsætninger, der forårsager reaktioner. Hvis du skal have en midlertidig tatovering, skal du derfor sørge for, at det er med naturlig henna. For at sikre dig dette bør du spørge den person, der udfører arbejdet.

Du kan også tjekke, at det ikke er sort henna, ved at se på farven på pulveret. Som nævnt har det naturlige produkt en nuance mellem brun, rødlig eller kobberfarvet. Hvis det er meget mørkt eller sort, er der ingen tvivl om, at der er tilsætningsstoffer i det.

Når tatoveringen er blevet lavet, vil du også bemærke andre forskelle. For eksempel er tørringsprocessen med sort henna hurtig. Desuden varer effekten i flere uger.

Kvinde får farvet øjenbryn

Henna bruges også som hår- eller øjenbrynsfarve.

Hvornår skal man gå til lægen ved uønskede reaktioner på sort henna

Når du har fået en midlertidig tatovering med sort henna, er de første tegn, der tyder på en mulig allergisk reaktion, kløe, svie, rødme og hævelse.

Hvis du har nogle af disse symptomer, er det nødvendigt med et besøg hos en hudlæge. Han eller hun vil stille diagnosen og afgøre, om der er tale om kontakteksem som følge af en reaktion på PPD.

Til behandling kan antihistaminer og kortikosteroider anbefales. Disse hjælper med at reducere symptomerne. Det er dog muligt, at der i visse tilfælde kan forblive nogle følgevirkninger i form af permanente ar eller keloider.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). Riesgos de los tatuajes temporales a base de henna negra. 2015; documento en línea. URL disponible en: https://www.aemps.gob.es/cosmeticosHigiene/cosmeticos/docs/Riesgos_de__la_Henna_negra.pdf.
 • Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98.
 • Dinesh P, Subhasree R. Antimicrobial Activities of Lawsonia inermis – A Review. Academic Journal of Plant Sciences. 2009: 2(4): 231-232., Department of Biotechnology, BIT Campus Anna University, Trichirapalli-620024 2.
 • Directiva 76/768/CEE del Consejo, de 27 de julio de 1976, relativa a la aproximación de las legislaciones de los Estados Miembros en materia de productos cosméticos. Diario Oficial n° L 262 de 27/09/1976 p. 0169 – 0200.
 • Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005;  28(3): 403-407.
 • Patel T, Golwala D, Kumar S. Evaluación de las actividades antiurolitiáticas potenciales de los extractos metanólicos de Lawsonia inermis. Aegaeum Journal. 2020; 8(4): 95-99.
 • Pérez E, Pino R. Dermatitis alérgica por contacto al tatuaje de henna. Reporte de un caso y sus implicaciones clínicas. Arch Inv Mat Inf. 2011; 3(2): 77-80.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.