Følelsesløs tunge? Tjek disse 18 mulige årsager

En følelsesløs tunge er ikke en lidelse eller sygdom i sig selv, men effekten af en underliggende situation eller tilstand. For det meste er det ikke relateret til noget alvorligt.
Følelsesløs tunge? Tjek disse 18 mulige årsager

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

En følelsesløs tunge er et symptom, der kommer af meget forskellige årsager. I de fleste tilfælde er det ikke noget at bekymre sig om. Men som det ofte er tilfældet, er der også nogle situationer, hvor det er en manifestation af noget mere alvorligt.

For det meste er den følelsesløse tunge en virkning af indtagelse af et produkt eller virkningen af medicin. Uanset hvad er det en ubehagelig fornemmelse, som du bør kontakte din læge om, hvis den varer ved eller forekommer ledsaget af andre symptomer.

Den tekniske betegnelse for denne tilstand er “paræstesi i tungen”.

Hvad er de mulige årsager til følelsesløshed i tungen? Vi vil gennemgå 18 af dem nedenstående.

1. Rygning kan føre til en følelsesløs tunge

Et højt tobaksforbrug kan føre til følelsesløshed i tungen. Dette er en biokemisk effekt, som i sig selv ikke er tegn på sygdom i munden.

Denne reaktion fremkaldes også ved indtagelse af visse stoffer, f.eks. kokain eller andre stimulanser. I dette tilfælde er det brugen af disse skadelige stoffer, der er bekymrende, og ikke symptomet som sådan.

2. Mundskyllemidler

Overforbrug af mundskyllemidler forårsager irritation af tungen og slimhinden i svælget. Dette ændrer også balancen af bakterier i munden.

En af virkningerne af denne tilstand er følelsesløshed på tungen. Det er en sund vane at børste tænder og tunge frem for at bruge mundskyllevæske.

Mand bruger mundskyl

Mundskyllevæske med et højt alkoholindhold er irriterende for slimhinderne.

3. Bedøvelsesmidler

Brugen af bedøvelsesmidler er en af de mest almindelige årsager til en følelsesløs tunge. Det sker normalt, når en person undergår tandbehandling, og der anvendes lokalbedøvelse. På samme måde kan spray eller væsker mod halsbetændelse eller tandpine forårsage samme virkning.

4. B-vitaminmangel

Mangel på næringsstoffer forårsager dårlig cirkulation, hvilket kan føre til følelsesløshed i ansigtet, tungen og andre områder af kroppen. Den mangel, der forårsager en følelsesløs tunge, er normalt B-vitaminer. Det er en mangel, der forårsager en prikkende fornemmelse i især munden og tungen.

5. Forbrændinger

En forbrænding kan føre til følelsesløshed i tungen. Dette sker almindeligvis, når noget meget varmt sluges, så der opstår en skade.

Dette fører til et tab af følelse på tungen, mens der er smerte eller en brændende fornemmelse. Det kan vare i et par timer eller endog flere dage.

6. Migræne

En af de almindelige virkninger af en migræne er en følelsesløs og prikkende fornemmelse i forskellige områder af kroppen, herunder tungen. Denne fornemmelse kan forekomme, allerede før migræneanfaldet opstår, og forblive, indtil det er helt væk.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Er der sundhedsmæssige fordele ved at skrabe tungen?

7. Allergier

En af de almindelige manifestationer af allergiske reaktioner er en følelsesløs tunge. Dette skyldes slimhindeirritation, som normalt er ledsaget af hævelse i hele munden samt hudsymptomer som kløe og rødme. Det er vigtigt at identificere det stof, der forårsager allergien.

8. Hypocalcæmi

Hypocalcæmi er et unormalt fald i calciumniveauet i blodet. Dette forårsager normalt ikke nogen symptomer, men hvis mængden af calcium er meget lav, kan det forårsage vage reaktioner som f.eks. en følelsesløs tunge og prikken i munden og hænderne. Alvorlige mangler kan endda føre til forvirring og kramper.

9. Stress kan forårsage følelsesløs tunge

Stress og angst resulterer i en række fysiske symptomer. Nogle gange kan der være en let følelsesløshed i tungen, kombineret med andre manifestationer:

  • Tør mund.
  • Muskelspændinger.
  • Smerter i maven.
  • En konstant følelse af frygt.
  • Søvnløshed.

10. Hypoglykæmi

Hypoglykæmi er et unormalt fald i blodsukkeret. Uden den rette mængde af denne komponent kan kroppen ikke fungere korrekt. Når niveauerne er for lave, er der ofte en følelsesløs tunge, sløret syn, rystelser, bleghed og svaghed.

11. Ansigtslammelse fører typisk til en følelsesløs tunge

Ansigtslammelse er en tilstand, der opstår, når ansigtsnerven er påvirket. Dette er også kendt som Bells parese og er karakteriseret ved et tab af kontrol over musklerne i den ene side af ansigtet.

Ud over følelsesløshed i tungen medfører dette vanskeligheder med at bevæge sig og tale. Munden kan endda se ud til at være skæv.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 spændende informationer om tungen

12. Unormalt blodtryk

En følelsesløs tunge kan også være en følge af højt eller lavt blodtryk. I sådanne tilfælde er blodforsyningen forstyrret, og det kan påvirke tungemusklen.

Kriblende fornemmelser i andre dele af kroppen og symptomer som kvalme eller hovedpine er også almindelige.

13. Diabetes

En af de mange manifestationer af diabetes er følelsesløshed i tungen. Dette er et tegn på, at insulinniveauet i kroppen er ændret eller ikke bliver brugt korrekt af kroppen.

14. En infektion

Svampeinfektioner i munden kan også resultere i en følelsesløs tunge blandt andre symptomer. Dette ledsages ofte af læsioner i området samt udslæt, blødning eller smerter i munden.

Svamp på barns tunge

Trøske er et andet navn for oral svamp. Den kan forårsage kløe og følelsesløshed i tungen hos voksne og børn.

15. En hormonel forstyrrelse kan føre til en følelsesløs tunge

Hormonelle og metaboliske ubalancer forårsager paræstesier, herunder let følelsesløshed i tungen. Dette forekommer oftest hos kvinder, der er kommet i overgangsalderen, eller hos personer med en tilstand, der genererer denne type ubalance.

16. Gastroøsofageal refluks

Gastroøsofageal refluks opstår, når mavesaft stiger op fra mavesækken og når svælget. Dette stof er ansvarlig for at fortynde maden og fremme fordøjelsen.

Hvis denne sure væske vender tilbage til halsen eller selve mundhulen, forårsager det en følelsesløs tunge. Det er dog også muligt, at der kan opstå afklemning, svie eller smerter i svælget.

17. Et slagtilfælde

Ved en hjerneblødning (slagtilfælde) sker der en afbrydelse af blodtilførslen til hjernen. Dette er en alvorlig tilstand, som i første omgang kan medføre følelsesløshed i tungen, talebesvær, følelsesløshed, svaghed, svimmelhed, synsforstyrrelser og kraftig hovedpine.

18. Andre alvorlige sygdomme, der forårsager en følelsesløs tunge

Der findes andre alvorlige sygdomme, som medfører en følelsesløs tunge. Multipel sklerose eller hjernetumorer er i stand til at forårsage sådanne symptomer. I disse tilfælde er der naturligvis mange andre mere åbenlyse tegn.

Hvornår skal man kontakte en læge, når man oplever en følelsesløs tunge?

Nogle almindeligt anvendte lægemidler kan også forårsage en følelsesløs tunge. Ligeledes er det almindeligt, at dette symptom opstår efter operationer, hvor der er anvendt generel anæstesi.

Hvis følelsesløsheden er meget intens, opstår pludseligt uden nogen åbenlys grund, er tilbagevendende eller fortsætter i lang tid, er det bedst at konsultere en læge. Som du har set, kan dette symptom være forbundet med en alvorlig underliggende tilstand.

Det kan interessere dig ...
Betydningen bag din tunges udseende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Betydningen bag din tunges udseende

Din tunges udseende giver et kort over dit helbred. Find ud af, hvad de forskellige mærker på din tunge forsøger at fortælle dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alba, L. H. (2007). Factores de riesgo para iniciar el consumo de tabaco. Rev. colomb. cancerol, 250-257.
  • Pipa Vallejo, A., & García-Pola Vallejo, M. (2004). Anestésicos locales en odontoestomatología. Medicina Oral, Patología Oral y Cirugía Bucal (Ed. impresa), 9(5), 438-443.
  • LORENTE, M. A., LILLO, O. C., CECILIA, C. G., & NAVAS, I. C. (2010). Parestesia con el uso de anestésicos locales. A propósito de dos casos. ODONTOL PEDIÁTR (Madrid), 18(3), 201-208.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.