8 spændende informationer om tungen

Vidste du, at der ikke er to tunger, der ligner hinanden? Lær nogle fascinerende informationer om tungen i denne artikel!
8 spændende informationer om tungen

Sidste ændring: 22 marts, 2022

Den hjælper os med at tale, spise, tygge, identificere smage og endda med at kysse med lidenskab. I denne artikel vil vi fortælle dig 8 spændende informaitoner om tungen, et meget vigtigt organ for vores krop.

Selv om vi normalt ikke er klar over det, er tungen involveret i mange af de aktiviteter, vi laver hver dag. For at kunne udføre dem skal den have en bestemt form og have specifikke egenskaber. Nogle af dem er i øvrigt meget mærkelige!

I betragtning af dens betydning fortjener den pleje, som vi nogle gange overser. Læs videre og find ud af disse spændende ting om tungen, og hvordan du holder den sund.

Hvad er tungen?

Før vi fortæller dig nogle sjove fakta om denne del af kroppen, skal vi lige præcisere, hvad tungen er. Tungen er et organ, der består af flere muskler. Den er stærk, fleksibel og meget bevægelig.

Den er lyserød i farven, og dens overside har et unikt, fløjlsagtigt udseende. Den er også dækket af en særlig slimhinde, som giver den fugt. Denne egenskab gør det muligt for den at opfylde flere af dens funktioner.

Blandt dens vigtigste roller er tyggeevne, dannelse af bolus til fordøjelsen, synkning og sprog. Den er også ansvarlig for opfattelsen af madens smag, konsistens og temperatur. Desuden er den involveret i kroppens forsvar, da den har lymfevæv i sit indre.

Dens dele er opdelt i følgende sektorer:

 • Oversiden.
 • Undersiden.
 • Tungens kanter.
 • Basen.
 • Spidsen.

På overfladen har den små fremspring, som er papiller. Der findes fire typer af dem:

 1. Filformede papiller: Disse er den mest talrige type. De er ansvarlige for tungens fløjlsagtige tekstur. De fanger ikke smagen, men er ansvarlige for følesansen til at genkende konsistensen af det, vi spiser.
 2. Fungiforme papiller er svampeformede og har sensoriske egenskaber. De opfanger smag. De findes hovedsageligt på den bageste del af tungen.
 3. Foliatpapiller er placeret på siderne af tungen. De er ansvarlige for at dræne spyt og deltage i dette organs selvrensning. Desuden opfatter de smag.
 4. Cirkumvallate papiller: De producerer spyt og er placeret i en V-form på tungens base – dvs. i den bagerste del. De opfanger også smag.

Under tungen er der et tungebånd. Det er en membranagtig struktur, der forbinder organet med mundbunden og tjener som fiksering.

Nu hvor du ved lidt om, hvad dette fascinerende organ består af, er det tid til at udforske nogle fascinerende fakta om tungen.

1. Fakta om tungen: Den heler hurtigt

Selv om det er en ret almindelig og meget irriterende situation at bide sig i tungen, heler disse skader normalt hurtigt. Faktisk er en af de mærkelige ting ved tungen, at den heler hurtigt.

Takket være det væv, som tungen består af, og den konstante kontakt med spyt, forsvinder sår, rifter og små læsioner på dens overflade på kort tid. Generelt heler overfladiske skader i løbet af få dage. Dybere sår er normalt ikke længere end tre uger om at hele.

Du skal dog være opmærksom på sår på tungen, der ikke heler. De kan være et tegn på, at der er noget galt, og du bør kontakte en fagperson.

2. Den bliver ikke træt

En af de mærkelige ting ved tungen er, at dette organ ikke bliver træt eller udmattet. Faktisk bliver den ikke træt, på trods af at den er i konstant bevægelse.

Tungen bevæger sig en stor del af dagen for at spise, tale og synke. Selv om den ikke bliver træt, er den ikke den stærkeste muskel i kroppen, som nogle hævder. Kæbemusklerne udøver et større pres, og balder og lår udøver større kraft. Og hjertet arbejder hårdest (uden hvile, naturligvis).

Desuden er tungen, som vi allerede har nævnt, ikke bare en enkelt muskel. Den består faktisk af 17 forskellige muskler, der arbejder sammen. Disse dele arbejder sammen for at danne et fleksibelt, bevægeligt og meget modstandsdygtigt organ.

3. Fakta om tungen: Den har mere end 10.000 smagsløg

Smagsløg er en gruppe af sensoriske receptorer, som gør det muligt for os at opfatte smag. De kan ikke ses med det blotte øje. De er meget små i størrelse og er placeret inde i papillerne.

Derfor er de papiller, som vi nævnte, da vi beskrev tungen, og som kan observeres som fremspring på overfladen, faktisk ikke smagsløgene. De indeholder dem. En person kan have op til 10.000 smagsløg. De udskiftes ca. hver anden uge.

Når vi bliver ældre, regenereres nogle af dem ikke, og antallet falder. Faktisk kan ældre mennesker have mellem to og fem tusinde smagsløg i drift. Dette forklarer, hvorfor børn opfatter smag anderledes end voksne.

Du skal også vide, at det takket være vores smagsløg er muligt at skelne smagen af mad. Den fuldkomne opfattelse af mad kræver dog også lugtesansen. Kombinationen af smag og lugt resulterer i den virkelige opfattelse af mad. Derfor kan nogle fødevarer opfattes som smagløse, når vi er forkølede.

Tungen er almindeligvis opdelt i forskellige zoner, der opfatter de forskellige smagsoplevelser. Sandheden er dog, at alle smagsnuancer (sød, salt, sur, bitter og umami) kan føles i alle dele af tungen.

Det er rigtigt, at de fleste smagsløg sidder på tungen. Men der er andre dele af kroppen, der også har dem. Man har fundet smagsreceptorer bag i halsen, i strubehovedet, i bihulerne og i næsen. Spædbørn og småbørn opfatter smag gennem slimhinderne på læberne og kinderne.

4. Hver tunge er unik

Der er ikke to tunger, der ligner hinanden. Vi har alle en unik tunge, som er forskellig fra andres. Dens riller gør, at disse forskelle eksisterer. Nogle af disse er arvelige, og andre er erhvervede.

Derfor kan tungens udseende ligesom med fingeraftryk bruges som et element til personlig identifikation.

5. Fakta om tungen: Ikke alle kan bøje den

Tro det eller ej, men kun 60 % af befolkningen er i stand til at bøje tungen i en “U”-form. Det er ikke et spørgsmål om øvelse eller færdigheder. Denne evne skyldes genetiske forhold.

Det er tilstedeværelsen af et dominerende gen, der gør denne handling mulig. I mellemtiden er et andet gen det gen, der forhindrer andre mennesker i at gøre det.

Du vil måske gerne læse denne artikel: Mundbetændelse: En mulig begyndelse på Alzheimers

6. Dens mål varierer

Tungens størrelse varierer fra person til person. Den kan måles fra epiglottis (brusk på bagsiden af tungen) til dens spids. I gennemsnit er en voksen persons tunge ca. 8,5 cm lang.

Generelt har kvinder en tendens til at have kortere tunger end mænd. Verdensrekorden for verdens længste tunge er på 10,1 cm og tilhører en amerikansk mand.

7. Fakta om tungen: Den kan tage på i vægt

Dette er endnu en af tungens mærkelige aspekter. Tro det eller ej, men der er en sammenhæng mellem mængden af fedt på tungen og fedme. Når du tager på i vægt, bliver tungen også tykkere.

Desuden kan en stor tunge være forbundet med obstruktiv søvnapnø. Denne tilstand, hvor vejrtrækningen stopper et øjeblik, når man sover, er meget almindelig hos overvægtige mennesker.

8. Tungens udseende kan indikere sundhedsproblemer

En sund tunge ser lyserød ud med små buler, der stikker ud. Men hvis dens udseende ændrer sig, svulmer op eller gør ondt, kan det være et tegn på, at der er noget galt med din krop.

Hvis du bemærker noget mærkeligt ved din tunge, er det bedst at opsøge din tandlæge eller læge for at finde årsagen til problemet og søge en hurtig løsning.

Dette er nogle af de ændringer, der kan være tegn på et sundhedsproblem:

 • Hvide pletter: De kan skyldes oral candidiasis eller leukoplakier, som er meget almindelige hos rygere og er et forstadie til mundkræft. Hvis pletterne er lineære, kan de skyldes lichen planus, en kronisk tilstand, der er forbundet med stress og andre årsager.
 • En rød farve: Dette kan skyldes allergier eller mangel på B12-vitamin eller folinsyre. Det kan også være et symptom på skarlagensfeber eller Kawasaki-sygdom. Disse sygdomme, som er mere almindelige hos børn, har andre manifestationer, der ledsager det kliniske billede, og bør straks behandles af en læge.
 • En behåret tunge: Det er en tunge, der ser behåret, brun, sort eller hvid ud. Det opstår, når papillerne bliver længere og er dækket af bakterier, der bliver pigmenteret. Det skyldes dårlig tandhygiejne og er forbundet med personer med diabetes, der tager antibiotika eller modtager kemoterapi.
 • Glat overflade: En glat tunge uden papiller kan være tegn på mangel på jern, folinsyre eller B-vitaminer. Det kan også skyldes mykose, cøliaki eller brug af visse lægemidler.
 • Smertefulde knuder kan skyldes en virus, en skade eller sår. De kan også være et tegn på mundkræft, især hvis de varer mere end to uger uden at heles.
 • Forstørrelse: En hævet tunge eller makroglossi kan være tegn på hypothyroidisme, infektion, allergier eller inflammatoriske sygdomme. Det kan også være relateret til søvnapnø.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: Mundsår og blister: Alt, hvad du bør vide

Vigtigheden af at passe på din tunge

Som vi har fortalt dig, spiller tungen en grundlæggende rolle i udførelsen af mange vigtige aktiviteter som at spise og tale. For at disse funktioner kan udføres uden problemer, er det vigtigt at passe på dette organ.

Rengøring af din tunge hver dag er med til at holde den sund. Ellers kan ophobning af bakterier på dens overflade føre til flere problemer: Dårlig ånde, ændringer i smagen, ændringer i den normale flora i munden, udvikling af mykose eller øm tunge er nogle eksempler.

Her er nogle tips til at holde din tunge ren og sund:

 • Mundhygiejne: Tandbørstning, tandtråd og rengøring af tungen bør være en del af din daglige hygiejnerutine. Dette hjælper med at fjerne bakterier og madrester fra munden.
 • Brug en tungeskraber: Dette er et værktøj, der gør det muligt at skrabe overfladen af tungen og fjerne snavs, der samler sig der. For at gøre dette er det nødvendigt at lave bevægelserne bagfra og mod spidsen, mens du udøver et let tryk flere gange. Hvis det ikke er muligt at få dette værktøj, skal det gøres med en børste.
 • Overvåg tungen: At stikke tungen ud og kontrollere dens udseende og renhed hjælper med at forbedre hygiejnen og holde øje med dens sundhed.
 • Brug mundskyl: Brug af en fluoridmundskyl i slutningen af din mundhygiejnerutine hjælper med at beskytte munden mod plak og giver frisk ånde.
 • Besøg hos tandlægen: Halvårlige besøg hos tandlægen er med til at kontrollere, at alt går godt.

Det er nemt at inkludere tungereensning i din mundhygiejnerutine, og det giver dig mulighed for at passe på dit helbred. Desuden vil du kunne regne med dette organ til at udføre dine daglige aktiviteter uden problemer!

Det kan interessere dig ...
Spændende informationer om den kvindelige hjerne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Spændende informationer om den kvindelige hjerne

Den mandlige og kvindelige hjerne har små forskelle, som gør os unikke og specielle på samme tid. Har du lyst til at udforske dem?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wang, S. H., Keenan, B. T., Wiemken, A., Zang, Y., Staley, B., Sarwer, D. B., … & Schwab, R. J. (2020). Effect of weight loss on upper airway anatomy and the apnea–hypopnea index. The importance of tongue fat. American journal of respiratory and critical care medicine201(6), 718-727.
 • Jugé, L., Olsza, I., Knapman, F. L., Burke, P. G., Brown, E. C., Stumbles, E., … & Bilston, L. E. (2021). Effect of upper airway fat on tongue dilation during inspiration in awake people with obstructive sleep apnea. Sleep44(12), zsab192.
 • Cardona-Hernández, M. Á., del Carmen Padilla-Desgarennes, M., Fernández-Cuevas, L., Salazar-Villegas, K. N., & Landini-Enríquez, V. (2019). Lengua negra vellosa. Comunicación de un caso. Revista del Centro Dermatológico Pascua27(3), 92-95.
 • Marisette, B. N. (2020, September). LENGUA” NEGRA” PRESENTACIÓN DE UN CASO. In Estomatologia2020.
 • Nogueras Valdés, J. C. (2018). Líquen plano oral y Cancer oral.
 • Altozano-Rodulfo, P., & Sierra-Santos, L. (2019). Lengua blanca: leucoplasia verrucosa proliferativa. Revista Clínica de Medicina de Familia12(3), 163-166.
 • Germán Villanueva-Sánchez, F., Haidé Escalante-Macías, L., Zambrano-Galván, G., Carlos Cuevas-González, J., & Araceli Maya-García, I. (2018). Liquen plano bucal. Reporte de un caso y revisión de la literatura. Revista Alergia de Mexico65(4).
 • Cruz, S. D., Anabalón, I. S., de la Maza Acevedo, J., & Vidal, G. P. (2021). Diagnóstico Diferencial de Leucoplasia Verrucosa Proliferativa en Lengua: Reporte de un Caso. Applied Sciences in Dentistry1.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.