Er der sundhedsmæssige fordele ved at skrabe tungen?

Tungeskrabning har mange fordele for mundhygiejnen. Læs videre for at få mere at vide om denne mundhygiejnepraksis!
Er der sundhedsmæssige fordele ved at skrabe tungen?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 30 december, 2022

Mundhygiejne er vigtig for at bevare en sund mund og forebygge sygdomme i munden og andre dele af kroppen. Men vidste du, at det giver dig endnu flere fordele at skrabe tungen som en del af din mundplejerutine?

Tungen er et bevægeligt muskelorgan, der er dækket af små fremspring kaldet “papiller”. Flere funktioner i munden afhænger af denne struktur, f.eks. tale, tygge, synke og mærke madens smag, konsistens og temperatur.

Mundbakterier, madrester og døde celler ophobes på tungens overflade. Når disse aflejringer bliver der uden at blive fjernet, kan der opstå dårlig ånde, tab af smag og øget risiko for huller og parodontitis. Desuden får tungen et uhygiejnisk udseende. Hvordan kan det hjælpe at skrabe tungen?

Hvad er tungeskrabning?

Tungeskrabning indebærer, at tungens overflade gnides med et lille, afrundet værktøj, der er skabt til dette formål. Det kan være lavet af plastik eller metal. Sidstnævnte er mere holdbart, men kan være en smule dyrere.

Tungeskrabere af plast er billigere, men skal udskiftes oftere. Valget af det ene eller det andet afhænger af personlige præferencer. Under alle omstændigheder er det en fejltagelse at tro, at rengøring af tungen med en tandbørste er lige så effektiv som med en skraber.

Faktisk sammenlignede en undersøgelse fra 2004 de to metoder. Mens begge procedurer fjerner overfladebelægningen, er skrabning mere effektiv til at fjerne flygtige svovlforbindelser. Hvis det ikke er muligt at bruge en skraber, er det dog bedre at rense tungen med børsten end slet ikke at rengøre den.

Kvinde er ved at skrabe tungen

En tungeskraber kan være lavet af plastik eller metal. Dem af plastik bør skiftes med jævne mellemrum.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: 3 effektive hjemmemidler til at fjerne tandsten

Fordelene ved at skrabe tungen

Som nævnt kan bakterier, snavs og døde celler ophobes på tungen. Med tiden kan dette føre til dårlig ånde og problemer med tandsundheden. I denne forstand er det ganske gavnligt at skrabe tungen. Hvad er så de vigtigste virkninger?

Lad os se nærmere på det.

Det fremmer en sund smagssans

En af fordelene ved tungeskrabning er den forbedrede smagsopfattelse. En ren tunge kan bedre skelne mellem søde, salte, bitre og sure smage. En undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical Periodontology foreslår, at man bruger tungeskraberen to gange om dagen for at optimere vores smagssans.

Det forbedrer tungens udseende

Ophobning af snavs på tungen skaber et hvidligt udseende, som mange opfatter som uhygiejnisk. Med daglig skrabning af tungen er det muligt at fjerne denne belægning og forhindre yderligere dannelse af den.

Den overfladiske del af tungeslimhinden er dækket og beskyttet af et lag keratin. Produktionen af dette stof holdes i balance, da det udskilles, når vi synker eller spiser fødevarer med en bestemt konsistens.

Nogle gange er denne balance dog brudt, og de tunge papiller er dækket af et større lag keratin. De kan endda ligne hår på tungen og give anledning til en behåret tunge.

I forbindelse med dette skal det bemærkes, at brugen af skraberen bidrager til balancen i keratinproduktionen. Tungen holder sig således ren og bevarer sit normale lyserøde udseende.

Det fjerner bakterier at skrabe tungen

Bakterier i munden – i passende mængder – bidrager til at opretholde balancen i den naturlige mundflora. God hygiejne bidrager til at kontrollere dette mikrobiom, så det kan udspille sin rolle uden problemer, da ændringer i det kan føre til sygdomme.

En tungeskraber fjerner forsigtigt de ophobede bakterier og deres næringskilde. Derfor er en anden af dens fordele, at den bidrager til at opretholde hygiejnen på dette område.

Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i Odontostomatol Trop, bidrager dette instrument faktisk til at reducere tilstedeværelsen af patogene mikroorganismer i munden.

Det viste sig især at være effektivt mod Streptococcus mutans og lactobacillus-bakterier i munden. Disse bakterier er de største årsager til huller i tænderne og dårlig ånde.

Det forbedrer din generelle mundhygiejne

At fjerne bakterier fra munden er nøglen til at forebygge huller, tandkødsbetændelse, paradentose og andre problemer, der påvirker munden. Tugeskrabning er en del af de hygiejnepraksisser, der kan hjælpe med at fjerne skadelige bakterier.

Hvis man sørger for ordentlig mundhygiejne, er der mindre risiko for at blive ramt af mundsygdomme. I øvrigt er det også med til at øge en persons generelle følelse af velvære og livskvalitet.

Munden spiller en grundlæggende rolle i det daglige liv. Derfor er det vigtigt at holde den sund.

Faktisk er god mundhygiejne forbundet med en lavere risiko for systemiske sygdomme som f.eks:

 • Hjertesygdomme.
 • Diabetes.
 • Kræft.

Tungeskrabning hjælper med at reducere dårlig ånde

Halitose er en tilstand, der har en negativ indvirkning på folks daglige liv. Vores relationer og selvværd påvirkes også af langvarig dårlig ånde.

De fleste opstår i mundhulen på grund af bakterier i munden og deres stofskifteprodukter. Derfor er det at fjerne bakterier og affald, der er ophobet på tungen, med til at løse en del af problemet.

Selv om tungeskrabning er gavnligt i jagten på frisk ånde, er denne foranstaltning alene ikke nok. Kombination med tandbørstning og brug af mundskyl er nødvendigt for at behandle dårlig lugt.

Du vil måske også nyde at læse: Sådan løses dårlig ånde permanent

Et ayurvedisk syn på tungerensning

Ayurvedisk medicin understreger, at tungeskrabning er en vigtig adfærd i mundhygiejnerutinen. Ud over at overveje de allerede nævnte fordele tilføjer dette perspektiv nogle andre fordele ved tungeskrabning.

Den ayurvediske strømning mener, at tungen har en direkte forbindelse med nogle af kroppens vitale organer, som f.eks:

 • Hjertesygdomme.
 • Lever.
 • Lungerne.
 • Nyrer.
 • Milten.
 • Maven.

Ved at bruge en tungeskraber fjernes giftstoffer fra dens overflade. Ved at gøre dette mener udøvere af ayurvedisk medicin, at de tilknyttede organer og dybe væv stimuleres, masseres og renses.

På den anden side mener dette perspektiv, at tungen afspejler kroppens generelle sundhedstilstand og velvære. På grund af dette betragtes dens inspektion som en diagnostisk metode. For at lette dette gør brugen af skraberen det muligt at rense overfladen.

Med hensyn til forbedret smagsopfattelse tilføjer Ayurveda også, at bedre sensorisk modtagelse hjælper os til at spise mindre. Det forhindrer også behovet for at tilsætte sukker, salt og andre tilsætningsstoffer, der er forbundet med sundhedsproblemer.

Sådan kan du skrabe tungen korrekt

Når du er færdig med at børste tænder, er det tid til at skrabe tungen. Som nævnt vil det for at udføre en tungeskrabning, der giver sundhedsmæssige fordele, være nødvendigt at bruge en tungeskraber. Her er de trin, du skal følge:

 1. Stil dig foran spejlet, åbn munden og stik tungen ud.
 2. Placer den afrundede ende af skraberen bagerst på tungen uden at udøve for stort tryk. Hvis der er en bræk-refleks, kan du starte langsomt, længere fremme, indtil kroppen vænner sig til renheden i området.
 3. Træk langsomt og forsigtigt skraberen fremad mod tungespidsen. Bevæg dig altid bagfra og frem, aldrig i modsat retning.
 4. Gentag denne handling, indtil du har skrabet hele tungeoverfladen. Efter hver skrabning skal du fjerne resterne med et håndklæde eller under rindende vand.
 5. Til sidst skal skraberen vaskes med varmt vand og sæbe. Den skal også tørres og opbevares på et tørt og rent sted.

Processen kan gentages flere gange om dagen afhængigt af de individuelle behov. Det tager normalt omkring to minutter.

Bemærk: Hvis der observeres pletter, forhøjede buler, skader eller andre ændringer på tungeoverfladen under processen, er det nødvendigt at konsultere en tandlæge. Mange gange giver rengøring mulighed for at opdage tilstande, som ikke var synlige på grund af manglende rengøring.

Redskaber til at rengøre tungen

Tungeskrabning alene er ikke nok til optimal tandhygiejne. Derfor skal den suppleres med andre vaner som børstning og brug af mundskyl.

Vigtigheden af komplet mundpleje

Som vi har forklaret i denne artikel, giver det flere fordele for mundhygiejnen at skrabe tungen. Det er dog ikke nok. Det skal kombineres med anden pleje, der sikrer opmærksomhed på alle mundstrukturer.

Vi skal altså også være omhyggelige med tandbørstning. Rengøring af vores tænder og tandkød i to minutter mindst to gange om dagen er med til at passe på vores mundhygiejne. En tandbørste med bløde børster og fluoridtandpasta er ideelt til denne opgave.

Tandtråd er også vigtigt, da det hjælper med at fjerne plak, der samler sig mellem tænderne. Ligeledes er det tilrådeligt at afslutte hele hygiejneprocessen med en særlig mundskyl.

Det er blandt andet vigtigt at forbedre sin kost og undgå fødevarer, der påvirker tandsundheden, såsom sukker, syrer og kulsyreholdige drikkevarer. Alkohol- og tobaksforbrug bør naturligvis også undgås.

En sidste anbefaling er regelmæssige besøg hos tandlægen. Et tandlægebesøg og en tandrensning hver sjette måned giver dig mulighed for at overvåge din mund og behandle eventuelle problemer tidligt. Med alt dette vil din mund være i topform!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pedrazzi, V., Sato, S., de Mattos, M. D. G. C., Lara, E. H. G., & Panzeri, H. (2004). Tongue‐cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. Journal of periodontology75(7), 1009-1012.
 • Quirynen, M., Avontroodt, P., Soers, C., Zhao, H., Pauwels, M., & Van Steenberghe, D. (2004). Impact of tongue cleansers on microbial load and taste. Journal of clinical periodontology31(7), 506-510.
 • Almas, K., Al-Sanawi, E., & Al-Shahrani, B. (2005). The effect of tongue scraper on mutans streptococci and lactobacilli in patients with caries and periodontal disease. Odonto-stomatologie tropicale= Tropical dental journal28(109), 5-10.
 • Lipat, C. Z. R., Aquino, K. Y. A., Solmeron, P. C. M., Verano, P. A., Villones, P. D. S., & Clerigo, M. E. (2018). Tongue Scraping: A Reduction of Bacterial Count in the Oral Cavity. Asia Pacific Journal of Allied Health Sciences1, 201-213.
 • Van Tornout, M., Laleman, I., Dadamio, J., Degeest, S., Vancauwenberghe, F., & Quirynen, M. (2014). Halitosis y cubrimiento lingual. Periodoncia y osteointegración24(1), 17-21.
 • Winkel, E. G., & Tangerman, A. (2014). Causas de halitosis intra y extraoral. Periodoncia y Osteointegración24(1), 25-29.
 • Gurpinar, B., Yildirim, G., Kumral, T. L., Akgun, M. F., Sari, H., Tutar, B., & Uyar, Y. (2019). A simple method to reduce halitosis; tongue scraping with probiotics. Journal of Breath Research14(1), 016008.
 • Outhouse, T. L., Al‐Alawi, R., Fedorowicz, Z., & Keenan, J. V. (2006). Tongue scraping for treating halitosis. Cochrane Database of Systematic Reviews, (2).
 • Bordas, A., McNab, R., Staples, A. M., Bowman, J., Kanapka, J., & Bosma, M. P. (2008). Impact of different tongue cleaning methods on the bacterial load of the tongue dorsum. Archives of oral biology53, S13-S18.
 • Dwivedi, V., Torwane, N. A., Tyagi, S., & Maran, S. (2019). Effectiveness of various tongue cleaning aids in the reduction of tongue coating and bacterial load: a comparative clinical study. J Contemp Dent Pract20(4), 444-448.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.