Følelsesmæssig intelligens til svære øjeblikke

Fordelen ved følelsesmæssig intelligens er, at det kan læres og opnås, så hvis man ikke er glad, kan man selv foretage sig nogle forandringer for at gøre tingene bedre.
Følelsesmæssig intelligens til svære øjeblikke

Sidste ændring: 27 april, 2019

Følelsesmæssig intelligens er den bedste strategi til at forbedre sin livskvalitet. Vi går alle igennem perioder med stor personlig kompleksitet, og der er intet bedre end at skille sig ud som en mester i den følelsesmæssige verden.

Som de siger, kan følelser være vores største styrke eller vores største svaghed. Det afhænger alt sammen af, hvordan vi bruger dem i specifikke situationer.

Vi bliver nødt til at have i baghovedet, at psykologiske tilstande, såsom sorg, frygt og raseri ikke er så negative, som vi tror.

I sidste ende er dette et “råb om opmærksomhed”, som fortæller os, at noget er galt. Det er røde lys, som vi bliver nødt til at vide, hvordan vi skal reagere på, håndtere og forandre uden at lade dem dominere os.

Følelsesmæssig intelligens: nøglen til lykke

Hvis man ønsker at dykke ned i de altid interessante og nyttige teorier om følelsessmæssig intelligens, så anbefaler vi bøger såsom Working with Emotional Intelligence eller Leadership: the Power of Emotional Intelligence af Daniel Goleman eller Your Erroneous Zones af Wayne Dyer.

Det er alle fremragende kilder til viden, der kan sætte gang i ens personlige forandring til at blive gladere og mere produktiv i forhold til arbejde, ens personlige liv og ens forhold til andre.

Vi anbefaler, at du læser denne artikel efter “Følelsesmæssig intelligens til svære øjeblikke”:

Lær at give slip: Kun du ved, hvad du har oplevet

Vi vil gerne give dig nogle små trin til at følge hver dag for at ændre disse følsomme øjeblikke eller kritiske skilleveje til muligheder til at blive stærkere.

Pige der kigger ned i et hul

Selverkendelse

Den første strategi vil måske virke meget simpel til at starte med.

Men hvis man følger disse øvelser, som vi nævner nedenfor, så vil man opdage, at nogle gange er den person, vi tror, vi er, slet ikke demonstreret gennem det, vi gør hver dag.

Man bør overveje disse kendetegn et øjeblik.

Brug seks ord til at definere dig selv. Giv derefter nogle eksempler, som virkelig demonstrerer dette.

Nogle simple eksempler:

  • Jeg er modig ⇒ Kan jeg vise det? Nej, fordi indtil videre er jeg viljen af, hvad andre siger eller beslutter.
  • Jeg er en positiv person ⇒ Kan jeg vise det? Nej, fordi lige nu går tingene ikke så godt, og jeg er stoppet med at se den positive side af livet.
  • Jeg er kærlig ⇒ Kan jeg vise det? Ikke rigtigt, for jeg har det ikke godt med mig selv, og jeg er ikke så kærlig overfor andre, som jeg plejede at være.

Nu hvor vi har defineret os selv, så bør vi skrive ned, hvordan vi gerne vil være i disse øjeblikke:

Vær opmærksom på forskellen mellem hver tilstand og tænk over det. Over det du føler lige nu, og hvordan du egentlig gerne ville have det.

Pige paa en mark

Giv ikke andre skylden: du er ansvarlig for din egen lykke

Måske fangede dette din opmærksomhed. Hvordan kan man ikke give en anden person skylden for sin ulykkelighed, når det eneste han eller hun bringer en er bedrageri og tårer?

Læs også denne artikel efter “Følelsesmæssig intelligens til svære øjeblikke”:

Udvis tilfældig venlighed

Mere end noget andet lærer følelsesmæssig intelligens os om behovet for at tage ansvar for os selv, om at kende til vores behov, frygter og evner.

  • Eftersom vi bliver nødt til at tage ansvar for vores egen lykke, så bliver vi nødt til at tage beslutninger. Hvis personer sårer en, bør man forsvare sig ved at være selvsikker og gøre det tydeligt, hvor grænserne går.
  • Man bør vise sine følelser på en tydelig måde. Hvis andre ikke handler i forhold til dem, så er det nødvendigt, at man tager en beslutning med omtanke og respekt.

Man bør ikke skyde skylden på andre, ophobe vrede eller bitterhed. Alt dette tynger vores hjerte ned. Følelsesmæssig intelligens lærer os at være glade. Vi bliver nødt til at befri os selv fra disse følelser.

Man bestemmer selv, hvad man er værd

Nu er man kommet dertil, hvor man er fuldstændig opmærksom på sine følelser og sine behov, og man ved, at man bliver nødt til at være selvsikker og sætte grænser for de ting,  man vil og ikke vil tillade.

Hvad er det næste skridt, så man kan komme videre efter denne personlige skillevej, hvor man har været?

  • Man skal genkende sine stærke punkter og evner. Man ved, hvad man er værd, og hvad man har brug for. Så man bør skabe en indre ro. Ikke mere tvivl eller frygt.
  • Der er intet behov for at bevise noget overfor andre. Hver person har sit eget personlige univers med sin egen måde at forstå verden på. Selvom der er respekt, så har vi alle ret til at “være og lade andre være.”
Kvinde og sommerfugle - Foelelsesmaessig intelligens

Tænd for forandringernes maskine. Du ved, hvor meget du har lidt og kæmpet i dit liv, så hvem siger, at du ikke fortjener at være glad på “din måde”?

Værsgo. Begynd lige nu.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.