Sådan kan du forbedre søvnkvaliteten på en sund måde

Man kan forbedre søvnkvaliteten med nogle naturlige værktøjer, som vi har lige ved hånden. Vi fortæller dig om dem her.
Sådan kan du forbedre søvnkvaliteten på en sund måde
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 09 februar, 2023

Læs videre og lær, hvordan du kan forbedre søvnkvaliteten på en sund måde. Søvn er afgørende for vores sundhed og velvære. De fleste af os har brug for mindst syv timers søvn hver nat for at forblive aktive og friske.

Søvn hjælper kroppen og hjernen med at komme sig efter de daglige belastninger, vi udsætter dem for. Derfor oplever folk, der ikke får nok søvn, mange fysiske og mentale problemer.

En lang række mennesker har problemer med at sove om natten. Heldigvis er der nogle tips, der kan sættes i værk for at løse dette problem. Lige fra at undgå visse stoffer og gøre, hvad du kan for at forebygge erhvervsmæssig søvnløshed, til at justere dine søvnvaner og nyde dyb hvile ved hjælp af kosttilskud.

5 anbefalinger til at forbedre søvnkvaliteten

Det er muligt at forbedre søvnkvaliteten ved at forbedre din livsstil og bruge naturmedicin.

For eksempel hjælper regelmæssig motion dig med at reducere angst. At sove i et roligt, stille miljø reducerer de udløsende faktorer for søvnløshed. Og at tage kosttilskud med melatonin, tryptofan, GABA og naturlige planteekstrakter, er tiltag, der forbedrer hvilen og forhindrer natlige opvågninger.

Her er nogle tips til at forbedre søvnkvaliteten på en sund måde.

1. Prøv at dyrke fysisk aktivitet hver dag

Kvinde træner i soveværelse

Der er beviser for, at fysisk aktivitet er gavnlig for at bekæmpe søvnløshed.

Flere undersøgelser har vist, at fysisk træning kan bidrage til at forbedre søvnkvaliteten hos voksne med søvnproblemer. Det skyldes, at aerob træning f.eks. øger det psykologiske velbefindende, beskytter immunsystemet og giver mulighed for en bedre nattesøvn hos dem, der lider af kronisk primær søvnløshed.

Motion er det bedste ikke-farmakologiske alternativ til at falde i søvn og få de anbefalede 8 timers søvn for voksne. Desuden hjælper det med at forebygge nogle af de almindelige symptomer på søvnløshed, som omfatter humørsvingninger, træthed, koncentrationsproblemer, natlige opvågninger og en betydelig reduktion i livskvalitet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er segmenteret søvn? Fordele og ulemper

2. Sov i et rent, roligt og svagt oplyst miljø

En del forskning, der er dedikeret til at undersøge forholdet mellem miljø og søvnkvalitet, har fundet ud af, at miljømæssige faktorer kan spille en afgørende rolle, når det er tid til at sove. Søvnmangel påvirkes ikke kun af variabler som alder, psykologiske og fysiologiske forhold og kultur, men også af det miljø, vi sover i.

Det rum, vi sover i, kan have en direkte indflydelse på, hvor let eller svært det er for os at falde i søvn. Derfor er det vigtigt at passe på dets tilstand. Vi skal sikre, at det er et rent rum, der opfordrer til hvile.

Dette spænder fra at sikre, at det er et roligt sted med svag belysning og den ideelle temperatur til at have en ren seng med en behagelig madras og materialer, der giver mulighed for god luftcirkulation.

3. Tag et tilskud for at forbedre søvnkvaliteten

Med det tempo, vi lever i, kommer mange mennesker, der arbejder på forskellige tidspunkter, rejser meget eller er meget stressede, hjem og kan ikke falde i søvn. Derfor sover de mindre end de anbefalede timer.

I andre tilfælde kan selv den mindste støj forstyrre roen og få folk til at vågne og tilbringe natten vågen. I disse og andre scenarier, hvor der ikke opnås en udhvilende søvn, og hvor vi vågner trætte, er det tilrådeligt at ty til kosttilskud, der hjælper med at sove på en effektiv og sikker måde.

4. Skab en rutine ved sengetid og hold dig til den

Den menneskelige krop kan godt lide rutiner og at vide, hvad der vil ske efterfølgende. Derfor er det godt at skabe rutiner, inden vi går i seng, som hjælper os med at slappe helt af og overholde de fastlagte tidsplaner for at gå i seng og stå op.

Blandt disse ritualer for at sove let er: Hold dig væk fra mobiltelefoner og tv-skærme et par timer før sengetid, vælg lette snacks og undgå tunge måltider eller stimulerende stoffer som kaffe, alkohol, te eller C-vitamin. Du kan endda tage et varmt bad og nyde alle de afslappende fordele ved aromaterapi.

Et stilrent soveværelse

5. Brug kun din seng til at sove i, og undgå lange lure

Hvis du ønsker at forbedre søvnkvaliteten, bør du altid huske på, at sengen er et helligt sted, der giver dig mulighed for at hvile og fylde dig med livsenergi. Derfor bør du respektere den og forsøge at bruge den kun til sin opgave. Det er ikke et sted til arbejde. Det er heller ikke et sted til at læse eller se fjernsyn, og slet ikke til at spise.

Det er sandt, at lure nogle gange kan være meget beroligende. Men det er vigtigt, at de ikke varer mere end 20 eller 30 minutter, så de ikke forstyrrer søvnen den pågældende nat.

Så sørg for at undgå lure i sengen. Hvis du har brug for at hvile øjnene et øjeblik, er det bedre at sidde i en behagelig stol, så du ikke sover for længe.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Søvn af god kvalitet kan forebygge hjernesygdomme

Du kan forbedre søvnkvaliteten på en sund måde med disse tips

Mennesker har brug for en god kost, regelmæssig fysisk aktivitet og dyb hvile for at bevare deres sundhed og vitalitet. Hvis du derfor lider af problemer med at falde i søvn i en sådan grad, at det påvirker din livskvalitet, er det på tide, at du sætter ovenstående anbefalinger i praksis, så du kan få udhvilende nætter med god søvn.

Regelmæssig brug af disse metoder vil forbedre din livskvalitet drastisk!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Abd El-Kader SM, Al-Jiffri OH. (2020)Aerobic exercise affects sleep, psychological wellbeing and immune system parameters among subjects with chronic primary insomnia. Afr Health Sci. 2020 Dec;20(4):1761-1769. doi: 10.4314/ahs.v20i4.29. PMID: 34394237; PMCID: PMC8351861.
  • Karadag E, Samancioglu S, Ozden D, Bakir E. (2017). Effects of aromatherapy on sleep quality and anxiety of patients. Nurs Crit Care. 2017 Mar;22(2):105-112. doi: 10.1111/nicc.12198. Epub 2015 Jul 27. PMID: 26211735.
  • Troynikov O, Watson CG, Nawaz N. (2018). Sleep environments and sleep physiology: A review. J Therm Biol. 2018 Dec;78:192-203. doi: 10.1016/j.jtherbio.2018.09.012. Epub 2018 Oct 5. PMID: 30509635.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.