Hvad forårsager mavefedt og hvordan kan vi bekæmpe det

Mange mennesker har mavefedt, selvom de ikke er overvægtig. Desværre er der mange mennesker, som finder denne type af fedt svær at slippe af med, selv efter at have prøvet forskellige kostvaner og brugt alle former for behandling.
Hvad forårsager mavefedt og hvordan kan vi bekæmpe det
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Dog kan deres indsats være fejladresseret og løsningen på at komme af med mavefedt er måske ikke så kompliceret endda. I dette indlæg vil vi snakke om hvad der forårsager mavefedt og hvordan kan vi bekæmpe det!

I denne artikel, vil du finde ud af, hvad der forårsager mavefedt. Vi kommer til at fokusere på følgende årsager: protein underskud, hormonelle forandringer, mangel på tilstrækkelig motion og dårlige arbejdsstillinger.

Hvad forårsager mavefedt?

Kvinde der maaler sin talje

Når vi taler om, at mennesker er overvægtige, forstår vi, at de har for meget fedt eller måske væskeophobning i visse dele af deres krop. For eksempel kan det være deres mave, lår, arme, ryg, balder etc.

Men et af de mest almindelige problemer for middelaldrende mænd og kvinder er mavefedt.

Der er endda slanke mennesker, der har mave fedt, der kæmper for at slippe af med det, trods det, at de let taber fedt på andre dele af deres krop.

Nedenfor vil du opdage, hvorfor dette er være tilfældet.

En ubalanceret kost

Avokado, mandler og olivenolie

Når vi spekulerer på, hvorfor vi har mavefedt og hvordan vi kan slippe af med det, tror vi ofte, at vi skal reducere vores kalorieindtag.

Men tanken om, at vi skal spise mad af bedre kvalitet, som ikke er forarbejdet i stedet for at skære ned på kalorierne bliver stadig mere populære.

For at følge en afbalanceret kost, der hjælper dig med at tabe mavefedt, bør du:

  • Tilføje en portion protein til hvert hovedmåltid, vekslende mellem animalsk protein (helst økologisk) og vegetabilsk protein (bælgfrugter, nødder, avocado).
  • Vælg fuldkorn i stedet for raffineret korn.
  • Eliminer hvidt sukker fra din kost og forbrug honning, sukkerrør honning, hele sukkerrør, osv.
  • Stop med at spise forarbejdede og hydrogenerede fedtstoffer, til stede i stegte fødevarer, margariner eller konfekture elementer. I stedet bør du forbruge sunde fedtstoffer, der findes i koldpressede vegetabilske olier (oliven, kokos, sesam og hørfrø olier, for eksempel), avocado, nødder, frø, fede fisk, og smør eller klaret smør.

Fødevarer intolerance

Der er mennesker, der lider af fødevareintolerance, men ikke ved det endnu. Dette problem fører til ubehag, såsom hævelse i maven, samt fordøjelsesforstyrrelser.

Hvis du har mistanke om, at dette kunne være dit tilfælde, så er der forskellige typer af tests, der kan bekræfte dette. De mest almindelige typer af intolerance er overfor gluten og laktose.

Have en stillesiddende livsstil

Kvinde der loeber

Motion er afgørende for at opretholde en sund vægt. Endnu vigtigere er det, at det hjælper dig med at tabe vægt fra din talje. Dette skyldes en mangel på motion får os til at få mavefedt.

De mest egnede øvelser er høj til medium intensitets øvelser. Det er nok at lave to eller tre halv timers sessioner om ugen af disse øvelser.

Hormonelle ændringer

Hormonelle forandringer forårsager også mave fedt. Dette er især tilfældet for kvinder, der går gennem klimakteriet og overgangsalderen. Men unge kvinder, som har et højt niveau af østrogen, kan også lide af hormonelle forandringer.

En afbalanceret kost er også afgørende for at regulere hormoner. Kosttilskud såsom maca, munkepeber og yamsrod hjælper også på dette område.

Endvidere kan kvinder i overgangsalderen også med fordel benytte primula olie.

Heldigvis forsvinder nogle hormonelle forstyrrelser også med tiden, fordi kroppen naturligt justerer sig selv.

Dårlig kropsholdning

Hvis ingen af de ovennævnte faktorer ser ud til at være relateret til dit tilfælde, bør du også overveje, om dit mavefedt kunne relateres til dårlig kropsholdning.

Mange mennesker der lider af rygradsdeformationer, såsom lordosis eller escoliosis, har også overskydende fedt på siderne af deres krop. I disse tilfælde er det kroppens naturlige intelligens, der hjælper dem med at holde balancen på deres fødder.

For at løse dette problem er det bedst at gøre holdningsmæssige genoptrænings øvelser. Disse vil hjælpe dig med at slappe af, øge fleksibiliteten og styrken af din ryg og mave, ligesom en konsultation med terapeut også vil gøre.

NU har du fået en bedre forståelse af hvad der forårsager mavefedt, hvilket vil sige at du bedre kan bekæmpe det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.