Forbedrer bidronningeføde dit immunforsvar?

Biavl er videnskaben og kunsten af at opretholde biernes og deres produkters sundhed. Et produkt fra bier er bidronningeføde. Masser af personer undrer sig over, om det er i stand til at forbedre vores immunforsvar.
Forbedrer bidronningeføde dit immunforsvar?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Honning, propolis og bidronningeføde er alle produkter, der kommer fra bier. Takket være deres aktive komponenter er de meget nyttige måder at forstærke sin ernæring på. Selvom bidronningeføde ikke forbedrer ens immunforsvar, er det blevet forbundet med antibakteriel, antiinflammatorisk, desinficerende og antioxidant aktivitet.

Hvad er bidronningeføde?

Bidronningeføde er et substans, som arbejderbier udskiller. Det er en “superfood”, som nærer larver de første tre dage af deres liv samt dronningebier gennem hele deres liv.

Masser af personer har brugt det som et traditionelt middel i mange år. Både indenfor asiatisk apiterapi og hos de gamle egyptere blev det faktisk brugt meget. På nuværende tidpsunkt bliver det vidt brugt i lægemidler og kosmetik.

Hvilke egenskaber har det for vores helbred?

Det ernæringsmæssige indhold i bidronningeføde er meget fuldkomment og har en høj koncentration af næringsstoffer. Det består af vand, proteiner, kulhydrater, lipider, vitaminer – især B-vitaminer – og nogle mineraler.

Derudover har forskere opdaget mere end et hundrede andre organiske komponenter, hvoraf royalactin og nogle flavonoider skiller sig ud.

Alle disse er ansvarlige for at give bidronningeføde en række gavnlige egenskaber. Eftersom der er masser af flavonoider, har dette substans også disse karaktertræk:

 • Antioxidant
 • Anti-aging
 • Anti-inflammatorisk
 • Neurotrofisk
Person avler bier

Hvornår kan det hjælpe os?

Som vi har set, er dette substans en meget nærende fødevare. For mennesker bør man dog se på det som et kosttilkud, man kan tage i bestemte situationer. Her vil vi forklare nogle af dem.

Fysisk og mental heling

Bidronningeføde kan stimulere mentale og fysiske funktioner hos ældre personer. Et studie fra the Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine afslører, at efter at have været behandlet med bidronningeføde viste musene i forsøget et lavere niveau af stresshormoner.

Hos mennesker viste studiet en forbedring i mental sundhed efter at have taget bidronningeføde i seks måneder.

Gendannelse af væv og ar

Bidronningeføde kan faktisk hjælpe med at hele sår. I direkte og in vitro studier fandt de ud af, at bidronningeføde forkorter helingsperioden af sår og afskallende hud. Både topisk og oralt kan det hjælpe på hudproblemer.

Antibakteriel aktivitet

Der er videnskabelig litteratur tilgængelig om den antibakterielle aktivitet af dette substans og nogle af dets komponenter, primært mod grampositive bakterier. Dette er dog ikke tilfældet med gramnegative bakterier, hvor det ikke er så effektivt.

Derudover har nogle studier forbundet dette substans med antimikrobielle effekter mod nogle bakterier, som er resistente over for traditionelt antibiotikaFor eksempel er en af dem gule stafylokokker. Yderligere forskning er nødvendigt, eftersom bakteriel resistens er et af de primære sundhedsproblemer i dag.

Mindskning af oxidativ stress

En af de mest lovende egenskaber er, at det er antioxidant og anti-inflammatorisk. Forskellige studier på dyr har i hvert fald vist dette. For eksempel er der et studie udgivet i tidsskriftet Neuroscience Letters Det har stadig brug for at blive testet mere på mennesker, men det viser lovende resultater.

Piller med bidronningeføde

Forbedrer bidronningeføde vores immunforsvar?

Bidronningeføde har antibakterielle egenskaber, hvilket gør det nyttigt til at bekæmpe infektioner. Derudover åbner det op for et stort forskningsområde, som videnskabsmænd bliver nødt til at udforske yderligere.

Vi kan dog ikke sige det samme med hensyn til, om det forbedrer immunsystemet. Det ville være risikabelt at påstå, at bidronningeføde er godt for immunsystemet, når videnskaben ikke peger i den retning. Vi har brug for mere forskning for at kunne komme med den form for anbefaling.

De bedste tips, vi kan følge for at holde vores immunforsvar stærkt og sundt, er:

 • At spise en sund og balanceret kost baseret på friske fødevarer, som giver al den næring, man har brug for.
 • At spise fødevarer rige på probiotika, som er den bedste fødevare for ens tarme.
 • At dyrke fysisk motion og forblive aktiv hver dag.
 • At få nok søvn.
 • At holde sig væk fra stress så vidt muligt.
 • Nogle kosttilskud kan hjælpe, men man bliver nødt til at sikre sig, at man spørger en specialist, og fortælle dem, hvis man har nogen sygdomme eller tager noget medicin.

Der er ingen beviser på, at bidronningeføde virkelig forbedrer vores immunforsvar

Præcis ligesom med propolis og honning er det meget rigt på aktive komponenter såsom fenolsyre, terpener og enzymer. Dette giver de ernæringsmæssige egenskaber, som gavner vores kroppe.

Forskningen er lovende. Flere studier med mennesker er dog nødvendige for at kunne sikre, at det er et sikkert kosttilskud. Indtil videre, hvis du har en infektion eller symptomer, er det altid bedst at tale med sundhedspersonale for at få de bedste råd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cornara L, et al. Therapeutic Properties of Bioactive Compounds from Different Honeybee Products. Front Pharmacol. Junio 2017. 28 (8):412.
 • Fratini F. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiological Research. Noviembre 2016. 192: 130-141.
 • Morita H, et al. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11(77).
 • Visweswara Rao P, et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and celular longevity.  Julio 2017.
 • Ito, Satoru, et al. “Antidepressant-like activity of 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, a unique unsaturated fatty acid of royal jelly, in stress-inducible depression-like mouse model.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2012 (2012).
 • Park, Min Ji, et al. “Major royal jelly protein 2 acts as an antimicrobial agent and antioxidant in royal jelly.” Journal of Asia-Pacific Entomology 22.3 (2019): 684-689.
 • Teixeira, Renata Roland, et al. “Royal jelly decreases corticosterone levels and improves the brain antioxidant system in restraint and cold stressed rats.” Neuroscience letters 655 (2017): 179-185.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.