Fordele og egenskaber ved timian

Folk har kendt til de forskellige fordele og egenskaber ved timian siden gamle dage for dets kulinære, kosmetiske og medicinske anvendelsesmuligheder. I dag bruger folk det til at lindre hoste og betændelse i luftvejene samt til at lindre lidelser i fordøjelsen og mavetarmkanalen.
Fordele og egenskaber ved timian

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 26 august, 2022

Timian er en af de mest populære medicinske planter. I hundredevis af år har folk brugt det for dets interessante fordele for menneskets sundhed. Det kan faktisk virkelig hjælpe med at forebygge og behandle nogle sygdomme. På grund af dets smag er det også stort i Middelhavskosten. Kender du til de forskellige fordele og egenskaber ved timian?

Selvom det er en gængs krydderi at bruge i madlavning, kender ikke mange personer til, hvordan det kan hjælpe vores krop.

Dets komponenter inkluderer essentielle olier, fenoler og også flavonoider, der er kendt for deres antioxidante egenskaber. Det er derudover en kilde til vitaminer og mineraler. Lad os se på nogle af dets primære fordele.

Fordele og egenskaber ved timian

Et bundt timian

Timian er en krydderurte fra myntefamilien. Der er faktisk omkring 400 underarter. Takket være dets karakteristiske smag er det en af de mest brugte krydderurter i køkkenet. På grund af de forskellige fordele og egenskaber ved timian er det også populært indenfor traditionel medicin. Dets komponenter inkluderer:

Flavonoider og fenolsyre

For det første bør man vide, at timian er rig på flavonoider og fenolsyre. Disse antioxidanter reducerer skaden, som frie radikaler forårsager i kroppen. Dets antioxidante effekter hjælper også med at reducere risikoen for hjertesygdomme.

Jern

Timian er en glimrende kilde til jern for vores helbred. Hav i baghovedet, at jern hjælper med at transportere ilt, og hjælper med at lave røde blodlegemer. På grund af det hjælper det med at lave nye celler, hormoner og neurotransmittere.

K-vitamin

En anden af de gængse fordele og egenskaber ved timian er, at det indeholder mange K-vitaminer, og derfor er det essentielt til at lave proteiner, som hjælper blodet med at størkne.

Magnesium

En stor mængde af fordelene ved timian er på grund af dets indhold af magnesium, som regulerer pulsen. En direkte årsag til dette er, at det sikrer, at musklerne og nerverne fungerer korrekt.

C-vitamin

Som det sidste er denne plante en god kilde til C-vitaminDer spiller det en vigtig rolle i at holde vores væv, knogler, brusk, tænder og tandkød i god stand.

5 sundhedsmæssige fordele og egenskaber ved timian

Eftersom det indeholder mange essentielle næringsstoffer, er det ikke overraskende, at timian har mange sundhedsmæssige egenskaber og fordele. Ofte er dets ekstrakter faktisk inkluderet i kosttilskud og midler.

1. Det styrker immunsystemet

Person afviser bakterier

På grund af dets antioxidanter, inklusiv C-vitamin, er timian et virkelig godt middel til at forbedre immunsystemets funktion. Derudover har det antimikrobielle og antiseptiske effekter. Disse hjælper mod vira og bakterier.

Noget forskning viser, at timian er effektivt mod infektioner i luftvejene og hosteDet er gængs i urtete til at hjælpe med at bekæmpe forkølelse. Man kan derudover gurgle det for at hjælpe på infektioner i munden og ondt i halsen.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Æterisk oreganoolie til at lindre forkølelse

2. Fordele og egenskaber ved timian: Det er en antioxidant

Mange fordele og egenskaber ved timian er på grund af dets antioxidante effekt. Det stimulerer hele kroppen, lige fra fordøjelsessystemet til musklerne. Det kan styrke immunsystemet og bekæmpe skade forårsaget af frie radikaler. Det er reaktive molekyler, som er involveret i forekomsten af bestemte typer kræft og sygdomme relateret til aldring.

3. Det er godt for fordøjelsen

Kvinde laver hjerte med hænderne foran maven

Timian er en plante, som stimulerer ens appetit. Det lindrer også ubehag ved mavetarmlidelser. Fenolerne i denne plante gør det til et krampestillende middel. På grund af det kan det behandle langsom fordøjelse, oppustethed og luft i maven. Det lindrer derudover kramper i tarmene.

Dets svampedræbende og anti-mikrobielle egenskaber kan også holde tarmfloraen under kontrol. Til urinvejsinfektioner hjælper te med timian også med at bekæmpe blærebetændelse, urinrørsbetændelse og prostatitis.

4. En kilde til essentielle mineraler

Der er så mange glimrende fordele ved timian for vores helbred. Timian er en god kilde til jern, som er essentielt for at transportere ilt rundt i kroppen og danne røde blodlegemer. Det indeholder også meget K-vitamin, som er nødvendigt for at få blod til at størkne.

Timian indeholder meget mangan. Det hjælper faktisk på masser af metaboliske processer. Det indeholder derudover calcium, som hjælper med at danne knogler og tænder samt at opretholde vores overordnede helbred.

5. Fordele og egenskaber ved timian indenfor skønhed

Nærbillede af kvindes ansigt

Som det sidste skal man vide, at takket være dets antiseptiske og helende egenskaber bekæmper timian hudinfektioner, svampeinfektioner, sår, herpes og masser af hudlidelser. Det lindrer også rødme, solskoldninger og små sår.

Timian er gængs indenfor pleje af tænder og mund, eftersom det heler dine tænder og tandkød samt holder dem sunde. Det bekæmper derudover dårlig ånde og huller i tænderne.

Kendte du til disse fordele og egenskaber ved timian? På grund af dets smag og egenskaber er det værd at tilføje til vores regelmæssige kost. Hvis man tager noget medicin eller har en særlig lidelse, bør man dog tale med sin læge, før man indtager det. Nogle gange kan det reagere med medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gruenwald, J., Graubaum, H.-J., & Busch, R. (2005). Efficacy and tolerability of a fixed combination of thyme and primrose root in patients with acute bronchitis. A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittel-Forschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296916
  • Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
  • Šegvić Klarić, M., Kosalec, I., Mastelić, J., Piecková, E., & Pepeljnak, S. (2007). Antifungal activity of thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil and thymol against moulds from damp dwellings. Letters in Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2006.02032.x
  • Gallego, M. G., Gordon, M. H., Segovia, F. J., Skowyra, M., & Almajano, M. P. (2013). Antioxidant properties of three aromatic herbs (rosemary, thyme and lavender) in oil-in-water emulsions. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-013-2303-3
  • Imelouane, B., Amhamdi, H., Wathelet, J. P., Ankit, M., Khedid, K., & El Bachiri, A. (2009). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of thyme (Thymus vulgaris) from eastern Morocco. International Journal of Agriculture and Biology. https://doi.org/hdl.handle.net/2268/16021

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.