Fordele og forholdsregler ved hybente

Hybente er en urtedrik, man kan lave af frugterne fra hybenrosen. Man kan bruge det til mange medicinske og kosmetiske formål. Ønsker du at vide mere om det?
Fordele og forholdsregler ved hybente

Sidste ændring: 20 oktober, 2020

Hybente er en naturlig drik, som man kan lave af frugterne fra hybenrosenFrugten er den runde del af planten, der sidder lige under blomsterbladene. Fra den får man plantens frø, æteriske olie og ekstrakter til medicinske og kosmetiske formål.

Hvad er dets primære fordele? Hvor sikkert er det at anvende det? De seneste år har forskere udført adskillige studier af dets indvirkninger på vores sundhed. Af den grund mener eksperter på nuværende tidspunkt, at det bidrager til forebyggelsen af nogle sygdomme. Nedenstående vil vi forklare det i detaljer.

Fordelene ved hybente

Mange af fordelene ved hybente er blevet dokumenteret i videnskabelig litteratur. For eksempel understreger et studie udgivet i International Journal of Molecular Sciencesat hyben har en antioxidant aktivitet, som er forbundet med deres fytokemiske indhold, der inkluderer substanser såsom:

  • C-vitamin (ascorbinsyre).
  • E-vitamin.
  • Polyfenoler.
  • Sunde fedtsyrer.

Det betyder ikke, at dette produkt helbreder sygdomme eller på mirakuløs vis forbedrer helbredet. Det betyder blot, at sammen med en balanceret kost og sund livsstil kan det bidrage til velvære. Nedenstående kan du opdage dets primære fordele.

Hyben

Denne artikel vil måske interessere dig: 5 opskrifter med rosenvand til ansigtet

Det kan bidrage til et sundt immunforsvar

På grund af dets indhold af C-vitamin og flavonoider anses hybente for at være et naturligt tilskud til at forbedre immunsystemets funktioner. Et studie udgivet i Chemistry Central Journal understreger, at planten indeholder betydelige mængder af ascorbinsyre, polyfenoler og andre fytokemikalier, som hjælper med at styrke kroppens forsvar.

På den anden side fandt et studie, som eksperter udførte på dyr, der blev udgivet i det videnskabelige tidsskrift BioImpacts, ud af, at tilskud med en koncentreret ekstrakt af hyben hjalp med at forbedre immunitet. Ingen sikre beviser demonstrerer dog disse effekter på mennesker.

Det er godt for fordøjelsen

Det er ikke nok at drikke hybente for at lindre sygdomme i fordøjelsessystemet. På grund af dets anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber lader det dog til at lindre smerte i tilfælde af kramper i maven, halsbrand og oppustethed blandt andet.

I forbindelse med det understreger et in vitro studie udgivet i Botanics: Targets and Therapyat hyben indeholder pektin og andre typer af fibre, som hjælper med at forbedre fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer. Flavonoider hjælper derudover med at danne effektive fordøjelsesenzymer, som hjælper med at nedbryde maden på en effektiv måde.

Det kan hjælpe med at mindske betændelse og smerte

Dets smertestillende og anti-inflammatoriske effekter er ikke de mest kraftfulde, og eksperter studerer dem stadig. På trods af det lader hyben til at være nyttigt mod inflammatoriske problemer, som forårsager smerte, inklusiv gigt. 

Ifølge information udgivet i Australian Family Physician er substanser såsom polyfenoler og galaktolipider ansvarlige for denne effekt.

Det hjælper med at beskytte huden mod for tidlig aldring

Indtag af hybente er forbundet med sundere hud af adskillige årsager. For det første er der dets indhold af C-vitaminer, som fremmer syntesen af kollagen og beskytter mod solskader, som et studie udgivet i tidsskriftet Nutrients forklarer.

På den anden side indeholder planten et substans kendt som astaxanthin, hvilket lader til at have foryngende effekter, Forskning udgivet i det medicinske tidsskrift Clinical Interventions in Aging fandt frem til, at kosttilskud med hyben hjælper med at forhindre nedbrydelsen af kollagen. Det kan derfor hjælpe med at forbedre hudlidelser.

Frugter til hybente

Forholdsregler ved anvendelse af hybente

Videnskabelige beviser har endnu ikke fundet nogen alvorlige bivirkninger ved størstedelen af sunde voksne, der indtager hybente. Anekdotiske data kommenterer dog, at nogle personer kan opleve kvalme, opkast, mavekramper og også søvnløshed, især når de indtager det i for store mængder.

På grund af dets koncentration af C-vitaminer mener eksperter, at det kan øge risikoen for nyresten. På grund af dets komposition kan det derudover interagere negativt med syreneutraliserende medicin, østrogen, lithium, fluphenazin og warfarin.

På grund af mangel på studier af dets sikkerhed og effektivitet anbefaler eksperter ikke hybente til gravide og ammende kvinder. Hvis man lider af en bestemt sygdom, er det også bedst at tale med en læge, før man indtager det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
  • Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr 23. doi:10.1186/1752-153X-7-73
  • Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, et al. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219‐224. doi:10.5681/bi.2011.031
  • Winther, K., Campbell-Tofte, J., & Vinther Hansen, A. S. (2016). Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy, 11. https://doi.org/10.2147/btat.s91385
  • Cohen, M. (2012). Rosehip: An evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician41(7), 495–498.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.