Mundhygiejne under graviditet: Hvad skal du vide?

Mundhygiejne under graviditet kan være i fare på grund af de hormonelle ændringer, som en kvinde gennemgår i denne fase. Hvad er risikoen? Hvordan kan de undgås?
Mundhygiejne under graviditet: Hvad skal du vide?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mundhygiejne under graviditet er et afgørende aspekt af denne fase i livet. Når en kvinde er gravid, oplever hun flere fysiologiske forandringer, som kan påvirke hendes mundhygiejne.

Ifølge det spanske tandlægeråd har børn født af mødre med dårlig mundhygiejne og høje niveauer af cariogene bakterier i spyttet også en høj risiko for karies.

Grundlæggende strategier til at bevare god mundhygiejne under graviditet

1. Bevarelse af sunde tænder og tandkød

Som det fremgår af denne udgivelse fra tidsskriftet Advances in Periodontology and Oral Implantology, kan parodontale sygdomme føre til for tidlig fødsel og lav fødselsvægt. Derfor er der mulighed for bakteriel overførsel via moderens spyt til barnet.

2. Forebyg eller behandl kvalme, opkastning og sure opstød

Gravide kvinder, der oplever opkast eller sure opstod, har en høj risiko for syreskader på tænderne.

3. Forebyggelse af paradentose

Mange kvinder kan udvikle paradentose under graviditeten på grund af hormonelle ændringer. Sørg dog for at behandle det så hurtigt som muligt.

4. Stop med at ryge

Rygning under graviditeten bringer ikke kun moderens, men også fosterets sundhed i fare. Ifølge forskning offentliggjort i Journal of Clinical and Experimental Dentistry kan der være en forbindelse mellem prænatal rygning hos moderen og huller i den tidlige barndom.

Gravid kvinde med cigaret i hånden
Rygning af cigaretter under graviditeten indebærer mange risici for moderen og fosteret. Blandt disse er en øget risiko for tandsygdomme.

Mundhygiejne under graviditet: Hvordan påvirkes det?

I en udgivelse i Journal of Clinical and Diagnostic Research siges det, at de hormonelle ændringer, der sker under graviditeten, medfører en række ændringer i moderens krop, og mundhulen er ingen undtagelse. Generelt kan gravide kvinder opleve følgende:

Huller i tænderne

Munden bliver et mere surt miljø på grund af hyposalivation, gastrisk refluks, opkastninger og øget forbrug af sukkerholdige fødevarer. Derfor er der øget risiko for karies hos gravide kvinder.

Tandkødsbetændelse under graviditet

Den øgede inflammatoriske reaktion på bakteriel plak kan resultere i hævet og blødende tandkød. Husk, at korrekt tandbørstning og mundhygiejne reducerer tandkødsbetændelse.

Mundhygiejne under graviditet: Paradentose

Ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til paradentose, hvor tandens støtteknogle allerede er påvirket. Dette kan føre til løse tænder og endda tab af tænder

Granulom i graviditeten

Det forekommer i ca. 5 % af alle graviditeter. Det er grundlæggende resultatet af en overdreven inflammatorisk reaktion på orale patogene mikroorganismer og forsvinder normalt uden behandling efter graviditeten, som det påpeges i denne undersøgelse offentliggjort i Cuban Journal of Stomatology.

Tanderosion: En af de ændringer, der påvirker mundhygiejne under graviditet

Kvalme og sure opstød, der er hyppige under graviditeten, kan forårsage tanderosion. Skylning med vand med opløst natron kan hjælpe med at neutralisere syrer efter opkastninger.

Forebyggelse af problemer med mundhygiejne under graviditet

Det vigtigste mål for gravide kvinder er at opretholde god mundhygiejne ved at kontrollere bakteriel biofilm gennem tandbørstning, mundhygiejne, fluorid behandling og med professionel profylakse, herunder supra- og subgingival fjernelse af tandsten.

Professionel behandling

Fjernelse af tandsten eller professionel rensning er en væsentlig forebyggende og terapeutisk komponent i tandplejen, selv om kun et mindretal af gravide kvinder går til deres tandlæge under graviditeten. Overraskende nok er tallet mellem 10 og 12 %.

Det er af afgørende betydning, at fagfolk i forbindelse med graviditet forsikrer kvinderne om, at tandpleje ikke blot er sikkert, men også vigtigt for deres egen sundhed og for fosterets normale udvikling.

“Det er vigtigt, at gravide kvinder går til deres tandlæge for at få rettidig rådgivning og behandling”.

Kvinde ved tandlæge
Professionel tandrensning er en afgørende forebyggende foranstaltning mod tandproblemer under graviditeten. Men kun få kvinder går til tandlægen i denne fase.

Selvpleje for god mundhygiejne under graviditet

Følgende er nogle af de ting, som gravide kvinder kan gøre for at passe på deres mundhygiejne under graviditet.

Gå til tandlæge under graviditeten

Gravide kan gå til tandlægen når som helst under graviditeten, selv om vi foreslår, at det gøres i andet trimester for at gøre det nemmere for den gravide kvinde. Kort sagt vil tandlægen undersøge og informere patienten om de behandlinger, der skal udføres, og rådgive hende.

Vedligehold en god hygiejne

Børst mindst to gange om dagen med en lille blød børste for at undgå at fremprovokere en brækfornemmelse. Brug fluoridtandpasta, og glem ikke at bruge tandtråd om aftenen.

Pas på din kost for at bevare god mundhygiejne under graviditet

Begræns forbruget af sukkerholdige fødevarer og undgå dem fuldstændig mellem måltiderne. Spis frugt og grøntsager, undgå forbruget af kulsyreholdige drikkevarer eller tyg sukkerfrit tyggegummi med xylitol i 10 til 15 minutter efter måltiderne.

I tilfælde af hyppige opkastninger

Spis små mængder frugt, grøntsager, yoghurt og ost i løbet af dagen. Brug fluoridmundskyl dagligt. Efter opkastninger skylles med vand og natron.

Kvinde børster tænder
Korrekt tandbørstning, tandtråd og en omhyggelig kost er enkle foranstaltninger, som gravide kan overveje for at passe på deres mundhygiejne.

Selvpleje efter fødslen

For moderen

  • Vedligehold mundhygiejnen for at undgå huller og tandkødsbetændelse.
  • Begræns sukkerholdige produkter til måltiderne, og lad være med at snacke mellem måltiderne.
  • Husk, at dit spyt indeholder bakterier, så kom ikke dit barns ske, sut eller flaske i munden.

For den nyfødte

  • Tør babyens tandkød af med en våd gaze efter spisning.
  • Når barnet begynder at få tænder, skal du begynde at bruge en børnetandbørste.
  • Brug fluoridtandpasta: Mængden bør være på størrelse med et riskorn.
  • Glem ikke at lave en aftale med tandlægen, når dit barn er et år gammelt.

Kort sagt er det på grund af omstændighederne under en graviditet vigtigt at være særligt opmærksom på mundhygiejnen. Gravide kvinder bør derfor styrke deres mundhygiejnevaner og om muligt gå til tandlægen.

Det kan interessere dig ...
Astma under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Astma under graviditet

Astma under graviditet er en risikabel situation for moderen og fosteret. Det skal konsulteres med lægen fra starten af graviditeten.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.