Hjemmemidler mod sår i munden

Sår i munden er meget irriterende, men de kan behandles med naturlige ingredienser som kokosmælk, løg eller pebermynteolie.
Hjemmemidler mod sår i munden

Sidste ændring: 25 august, 2022

Sår i munden kan blive et irriterende problem for mange mennesker. Normalt opstår de, når vi har et lavt forsvar, da visse bakterier udnytter disse omstændigheder til at slå sig ned hvor som helst i munden, de kan, og skabe problemer. Find ud af nogle hjemmemidler mod sår i munden i denne artikel.

Normalt forsvinder disse ubehageligheder i løbet af kort tid, ofte mellem 10 og 20 dage. Det er sjældent nødvendigt at besøge lægen, da kroppens forsvar straks begynder at helbrede sårene.

Nogle gange bliver disse sår dog mere modstandsdygtige og tager længere tid end normalt om at forsvinde. Ved disse lejligheder bør vi søge professionel hjælp, fordi vi måske har at gøre med et meget mere alvorligt problem.

Men når det drejer sig om sår i munden, der blot skyldes en infektion eller for eksempel en ny protese, så kan vi ty til nogle hjemmebehandlinger, som vil hjælpe os med at få dem til at forsvinde på kort tid. Tag et kig på nogle gode remedier nedenstående.

Her er en anden god artikel: Mundsår og blister: Alt, hvad du bør vide

Naturlige hjemmemidler mod sår i munden

Løg

Løg er gode hjemmemidler mod sår i munden

Løg er meget nyttige naturprodukter til behandling af sår i munden, da de indeholder store mængder svovl.

For at hjælpe dig med at behandle dette mundhygiejneproblem bør du indtage rigeligt med rå løg. Det er også en god mulighed at spise det blandet i salater.

Basilikum

Basilikum er en urt med en behagelig duft, som ud over at være meget nyttig i behandlingen af sår i munden også hjælper med at bekæmpe dårlig ånde.

Det anbefales at lave en infusion ved at koge en halv liter vand med et bundt basilikumkviste. Lad det trække og skyl munden ved at gurgle med det. Du bør udføre denne procedure to eller tre gange om dagen, helst efter at have børstet tænder som sædvanligt.

Pebermynteolie

Pebermynteblade

Pebermynteolie har en bedøvende og antiinflammatorisk virkning, som er til stor hjælp til at lindre smerter forårsaget af sår i munden.

For at opnå den ønskede virkning behøver du blot at tage en vatpind dyppet i denne olie og gnide den forsigtigt på det berørte område.

Appelsinsaft: Hjemmemidler mod sår i munden

C-vitamin styrker vores immunsystem. På grund af dette er det meget vigtigt at inkludere denne saft i vores kost regelmæssigt.

Kokosolie

Kokos er eksempel på hjemmemidler mod sår i munden

Mange mennesker mener, at et andet af de mest effektive hjemmemidler mod sår i munden er kokosolie, selv om dette ikke er videnskabeligt bevist. Den bedste måde at tilberede det på er ved at lave mundskyl og gurgle mindst tre eller fire gange om dagen.

Salvie med rosmarin

For at tilberede en mundskyl baseret på salvie og rosmarin tager vi blot en halv liter vand og koger det med to spiseskefulde af hver af disse urter.

Lad det koge i ca. fem minutter, tag det af varmen og lad det stå. Når vandet er lunkent, skyller du munden tre til fire gange om dagen.

Denne naturlige mundskyl kan være meget effektiv mod den svie og smerte, som disse sår i munden forårsager.

Andre meget enkle, men effektive hjemmemidler mod sår i munden

Hvis ingen af de naturlige behandlinger, som vi har beskrevet, har overbevist dig, vil vi kort se på nogle andre meget praktiske behandlinger.

  • Skyl tre til fire gange om dagen med en blanding af koldt kogt vand og en spiseskefuld havsalt.
  • Tea tree-olie har gode helbredende, smertestillende og antiseptiske egenskaber, så det kan være meget effektivt til behandling af sår i munden. Først skal du dog sikre dig, at du ikke er allergisk over for det.
  • En anden anbefalet naturlig mundskyl fås ved at lave te af padderok.
  • Mundskylning med lidt varm mælk kan lindre smerten og svien.
  • Læg en skefuld aloe vera-gel direkte på det ømme område eller såret.

Du vil måske være interesseret i: Tea-tree olie: Den fantastiske olie med utallige fordele

Nogle flere anbefalinger mod sår i munden

Effektiviteten af ovenstående naturlige behandlinger kan øges, hvis du følger en række grundlæggende råd. For eksempel er det meget skadeligt at indtage varme, salte, krydrede og syreholdige fødevarer. Ligeledes skal du være forsigtig, når du børster dine tænder.

På den anden side kan indtagelse af gode mængder yoghurt og andre fødevarer, der er rige på B-vitamin, jern og folinsyre, være til stor hjælp mod sår i munden.

Følg disse råd, og du vil se, hvordan dine problemer med sår i munden mindskes, selv om du bør kontakte en læge, når de forværres eller er for lang tid om at forsvinde.

Det kan interessere dig ...
Mundbetændelse: En mulig begyndelse på Alzheimers
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mundbetændelse: En mulig begyndelse på Alzheimers

Nyere forskning peger på mundbetændelse som en mulig forløber for Alzheimers sygdom. Få mere at vide om dette fænomen her i artiklen.  • Rioboo, M., & Bascones, A. (2011). Aphthae of the oral mucosa. Av. Odontoestomatol.

  • Scully, C., & Porter, S. (2008). Oral mucosal disease: Recurrent aphthous stomatitis. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjoms.2007.07.201


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.