Fordele og ulemper ved menstruationssvampe

Menstruationssvampe er feminine hygiejneprodukter, der er 100 % økologiske og biologisk nedbrydelige. Lær alt om dem her.
Fordele og ulemper ved menstruationssvampe
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 maj, 2023

Menstruationssvampe er et bæredygtigt feminint hygiejneprodukt, der har alle egenskaberne til at erstatte engangstamponer eller menstruationskopper. Det er en sikker og effektiv metode til intern tilbageholdelse af menstruationsblod.

Det anslås, at en gennemsnitlig kvinde bruger op til 9.000 bind og tamponer i løbet af sit liv. Det tager op til 300 år at nedbryde disse plastikgenstande. Derfor er menstruationssvampe en langt mere bæredygtig løsning.

Menstruationssvampe, hygiejnesvampe eller svampetamponer er ikke almindelige, på trods af deres fordele. De er dog ikke et nyt produkt, da kvinder har brugt dem siden oldtiden. Lad os se på, hvad de er, og hvad deres fordele og ulemper er.

Hvad er menstruationssvampe?

Kalender med bind og tamponer repræsenterer menstruation

Menstruationssvampe er et feminint hygiejneprodukt, der ligner en tampon. Man placerer dem inde i skedeåbningen for at absorbere menstruationsblødning i ca. seks til otte timer. Desuden kan man genbruge dem. Deres levetid er ca. et år.

Disse genstande er meget fleksible, og det gør det muligt for dem at tilpasse sig skedevæggene perfekt. Menstruationssvampe kan være af to typer: Naturlige eller syntetiske. De naturlige er af maritim oprindelse, biologisk nedbrydelige og genanvendelige. Syntetiske svampe må ikke genbruges.

Naturlige menstruationssvampe har eksisteret i ca. 3.000 år. Kvinderne brugte dem dog ikke meget. Nogle kvinder opdagede dem i det 19. århundrede, men de faldt i glemsel i det 20. århundrede. I dag er de igen et alternativ til intimhygiejne.

Havsvampe dyrkes eller indsamles fra havet. Deres bund berøres ikke, så organismen kan regenerere sig. De høstes først, når de er blevet mere end 12,5 cm lange. De markedsføres med næsten ingen større ændringer.

Brug af menstruationssvampe

Brugen af menstruationssvampe er meget enkel. Først fugtes den godt og vrides derefter op for at fjerne overskydende vand. Derefter foldes den sammen og føres ind i skeden, idet den skubbes ind med fingrene med en blid bevægelse. Den skal helt ind og bør ikke forårsage ubehag.

Selv om den kan bruges i op til otte timer, bruges den normalt i mellem tre og seks timer. Det afhænger alt sammen af blødningsmængden. Mens man bærer den, er det muligt at udføre enhver aktivitet uden at lække.

Disse svampe leveres nogle gange med en snor i. For at fjerne dem skal du blot trække forsigtigt i snoren. En anden mulighed er at sætte sig på hug, stikke fingrene ind i skeden og fjerne den. Hvis der er problemer, er det bedste at gå under bruseren og gøre indgangen til skeden våd. Det får svampen til at svulme op og sænke sig, så den er lettere at fjerne.

Fordelene ved menstruationssvampe

En af de store fordele ved naturlige menstruationssvampe er, at de er 100 % økologiske og genanvendelige produkter. Desuden kan man klippe dem til, så de passer bedre til den enkelte kvindes krop, hvilket gør dem meget behagelige.

Disse svampe er bløde og fri for mange giftstoffer. Binde og tamponer laves normalt af materialer med nogle petrokemiske derivater. De er også hypoallergeniske og antibakterielle. Derfor vil der ikke være nogen irritation, kløe eller ubehag.

Ud over alt dette er de velegnede til enhver kvinde, selv om hun har en form for genital prolaps. De er også behagelige, når man har sex, og de har en holdbarhed på op til et år, selv om det er bedst at kassere dem efter seks måneder.

Syntetiske menstruationssvampe har ikke så mange fordele, især ikke ud fra et økologisk synspunkt. De er dog lige så ergonomiske som naturlige svampe og har designs, der gør dem lettere at indføre og fjerne.

Ulemperne ved menstruationssvampe

Blandt ulemperne ved naturlige menstruationssvampe er, at de er ret grove. Hvis du ikke fugter dem, kan de give lidt ubehag, når du sætter dem op. Desuden er det kun de syntetiske, der har en snor, som gør det nemmere at fjerne dem.

Det største problem vil dog være de hygiejniske aspekter. Det er meget vigtigt at købe denne type produkt fra en pålidelig leverandør. Det er muligt, at de i deres naturlige tilstand stadig indeholder sand eller rester af elementer fra havet.

Det kan også være kompliceret at vaske menstruationssvampe, før de genbruges. Der kan således forblive nogle rester og mikroorganismer på dem. Dette kan fremme bakteriel overvækst og føre til infektion. I øjeblikket er der ikke tilstrækkelig forskning om dette.

Nogle tips og fakta

Kvinde med kalender, der markerer hendes menstruation

Ideelt set bør du købe brune menstruationssvampe, da de gullige svampe kan være af lavere kvalitet. Det er ikke tilrådeligt at vaske dem med sæbe eller rengøringsmidler under menstruationen. Det bedste er at rense dem med rigeligt vand og bruge dem igen.

Uden for menstruation er det bedst at lægge dem i blød natten over i et præparat med vand, bagepulver og æblecidereddike. Næste dag skal du vaske dem meget grundigt, indtil de er helt rene.

Derefter skal du dræne dem og lade dem tørre i luften, helst ved at hænge dem op på en snor med en klemme. Når de er tørre, skal du opbevare dem i en ren pose, helst af bomuld. Hvis de falder fra hinanden eller smuldrer, skal du smide dem ud. Den generelle anbefaling er at smide dem ud efter seks måneder.

Kontakt din gynækolog

Det er bedst at købe menstruationssvampe på apoteker eller i specialforretninger. Hvis du bemærker ændringer eller ubehagelige symptomer, når du begynder at bruge dem, er det bedst at stoppe med at bruge dem og konsultere din gynækolog.

I øjeblikket er der intet mærke af menstruationssvampe, der er godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA). Hvis der er tvivl om deres brug eller køb, er det bedst at konsultere en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.