Menstruationsskive: Hvad er det, og hvordan adskiller det sig fra menstruationskoppen?

Menstruationsskiver ligner koppen i udseende, men der er en stor forskel mellem de to produkter. Find ud af, hvad forskellene er her!
Menstruationsskive: Hvad er det, og hvordan adskiller det sig fra menstruationskoppen?

Sidste ændring: 26 september, 2022

Der er flere og flere tilhængere af bæredygtige produkter til at kontrollere menstruationsstrømmen. Det er tilfældet med menstruationskoppen. Der findes dog også en anden metode, som er budgetvenlig, komfortabel og med en ekstra funktion. Den hedder en menstruationsskive.

Denne variant af koppen betyder også, at du sparer penge i det lange løb, fordi du ikke længere skal bruge penge hver måned på bind eller tamponer. Desuden bidrager du til beskyttelse af miljøet ved at gøre det.

En mensturationsskive er et hygiejneprodukt, der tilbyder alt det, du leder efter i de særlige dage i måneden. Desuden udgør produktet ingen sundhedsrisici, er sikkert at bruge og giver en række andre fordele.

Hvad er en menstruationsskive, og hvad er dens fordele?

Menstruationsskiver er hygiejneprodukter med form som en skive, der kan genanvendes. De ligner kopper, selv om de er fladere og bredere.

De er fremstillet af silikone af medicinsk kvalitet, hvis egenskaber tillader sikker kontakt med levende væv. På grund af dens form kan den placeres ret tæt på livmoderhalsen.

Nogle læger sammenligner dens udseende og tykkelse med kronbladet på en rose. De påpeger også, at fremstillingsmaterialet forhindrer sandsynligheden for at ændre den vaginale pH-værdi eller udvikle infektioner.

Skiven er allergivenlig. Desuden reducerer den risikoen for lækage, da den hæfter på skedevæggene. Denne fordel gør det muligt at have samleje under menstruation. Det er ikke, fordi det var umuligt før, men tilbehørets kant lover, at der ikke vil være noget blodtab under penetrationen.

Ud over disse fordele er det at vælge skiven en måde at slippe for overdreven brug af plastik på.

En rapport i magasinet National Geographic viser, at almindelige menstruationsprodukter er fremstillet af alle mulige slags plastik, kommer indpakket i plastik, med plastikapplikatorer, plastiksnore og tynde absorberende lag af det samme element.

Forskellene mellem menstruationskoppen og menstruationsskiven

Selv om de to formater er en del af samme familie, og formålet er tilbageholdelse af blodstrømmen under en kvindes menstruation, er der stadig nogle vigtige forskelle, som f.eks. de nedenstående.

En menstruationskop

Menstruationskoppen er noget anderledes end en menstruationsskive, men de deler funktioner, f.eks. at de begge er budget- og miljøvenlige.

Størrelse

I modsætning til koppen, som fås i forskellige størrelser, findes menstruationsskiven kun i en størrelse. For kvinder med svagheder i bækkenbunden eller kvinder, der har haft en let prolaps, er anordningen et godt alternativ i betragtning af deres særlige anatomi.

Intet irriterende træk eller vakuum

Skiverne har ikke det samme træk som kopperne. Der stikker ikke en nedre dut ud. Derfor generer de ikke brugeren på samme måde, som menstruationskoppen kan genere, hvis den er forkert placeret.

Holdbarhed

Skiverne holder et par år i brug på grund af det ultratynde lag silikone, som de består af. Selv om denne metode er mindre holdbar end koppen, er den stadig budgetvenlig på mellemlang sigt.

Funktion

Det er rigtigt, at de er designet til at indeholde menstruationsblod, men skiverne er også designet til kvinder, der ønsker at have vaginalt penetrerende samleje på menstruationsdage, uden at det er så rodet. Dette kan ikke ske med koppen.

Ifølge en forklaring fra Hospital Universitario La Moraleja bør din menstruation ikke forhindre dig i at nyde intimitet med din partner. For brugernes ro i sindet opbevarer skiverne mere stof end kopper, og risikoen for lækage er næsten lig nul.

Det er vigtigt ikke at betragte menstruationsskiver som præventionsmetoder, for det er de ikke.

Placering

Skiverne sidder meget tæt på livmoderhalsen, i det dybeste område af skedeåbningen. I modsætning hertil ligger koppen lavere, næsten midt i skeden. Netop på grund af sin placering minimerer skiven sandsynligheden for lækage.

Kapacitet

Mens en kop har en opbevaringskapacitet på 30 til 50 milliliter, kan skiverne opsamle op til 75 milliliter. På grund af deres tekstur og dobbelte kant kan de sidde i op til 12 timer i kroppen.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er menstruationstræthed, og hvordan kan du håndtere det?

Hvordan man sætter en menstruationsskive i?

De, der har erfaring med menstruationskoppen, har allerede fået et vist grundlag for at tilpasse sig til skiven. De har ikke det håndtag, som kopperne har, men med lidt øvelse kan du sætte den i ved at følge et par trin:

  1. Fold den: Bøj skiven med fingrene i form af et 8-tal.
  2. Indsæt menstruationsskiven: Før den ind mod toppen af din vagina, idet den peger mod livmoderhalsen.
  3. Juster den: Når du er inde i skedeåbningen, skal du fastgøre den ene ende bagud og føre den anden ende fremad, hvor skambenet er placeret.

For at fjerne skiven skal du tage fat rundt om den med en finger og forsigtigt trække den ned. På denne måde kommer den ud vandret.

Illustration af kvindes underliv

Kvinder med livmoderprolaps kan have gavn af denne metode, som vil give dem mindre ubehag end en menstruationskop.

Hvornår skal man og hvornår skal man ikke bruge en menstruationsskive?

Det er rigtigt, at alle kvinder kan udnytte fordelene ved menstruationsskiver, men de kvinder, der er diagnosticeret med alvorlig svækkelse af bækkenbunden, kan finde lindring med denne anordning. Faktisk kan menstruationskopperne hos personer med denne tilstand glide eller forårsage ubehag.

Skiverne tilbyder lidt mere fleksibilitet og understøttes bedre af de interne strukturer i det kvindelige reproduktive system.

Som kontraindikation er de særlige forhold, der begrænser brugen af skiven, nylig fødsel eller abort, da det er nødvendigt at kassere det tabte blod for at forhindre vaginale infektioner. Ligeledes er skiven ikke egnet efter medicinske indgreb på livmoderhalsen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Menstruationstrusser: Alt, hvad du behøver at vide

Hygiejne for en menstruationsskive

Hygiejnen af disse hygiejneprodukter er afgørende i betragtning af deres genanvendelige karakter. For at sterilisere skiven, inden du tager den i første gang, skal du koge den i en gryde med vand i 5-10 minutter.

På menstruationsdage skal du blot vaske den med vand og sæbe, hver gang du tager den af. Når din menstruation er slut, skal du koge den igen. Opbevar skiven i en bomuldspose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.