Toksisk shock syndrom og tamponer: Vær forsigtig!

Toksisk shock syndrom er produceret af bakterier, som typisk lever i fugtige miljøer. Det kan have fatale følger, hvis det ikke bliver opdaget i tide.
Toksisk shock syndrom og tamponer: Vær forsigtig!
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Toksisk shock syndrom er ikke noget nyt. Men på trods af forsøg på at forebygge det, så fortsætter det med at finde sted mange steder rundt omkring i verden.

Det er en voldssom sygdom. Den er forårsaget af toksiner, som bakterien staphylococcus aureus producerer. Dets spredning er forbundet med kvindelige hygiejneprodukter, såsom tamponer.

Selvom det ikke er så almindeligt, så er der stadig mange advarsler omkring det. Det skyldes, at dets antal af tilfælde de seneste år, hvoraf mange af dem har haft forfærdelige konsekvenser.

Én af de mest omtalte tilfælde er den amerikanske model Lauren Wasser. Hun mistede et ben som følge af denne sygdom, som er forårsaget af anvendelsen af tamponer.

Den 27-årige model begyndte en juridisk kamp mod Kotex Natural Balance på grund af infektionen, som næsten kostede hende livet.

Selvom nogle forsikrer os om, at mindre end halvdelen af de anmeldte tilfælde udelukkende har med anvendelsen af tamponer at gøre, så er der stadig strikse anbefalinger mod dem.

Hvad er Toksisk shock syndrom? 

Toksisk shock syndrom (TSS) er en voldssom og nogle gange dødelig lidelse. Den er produceret af bakterier såsom s taphylococcus aureus og Streptococcus pyogenes. Deres unormale vækst producerer et toksin, der er kraftfuldt nok til at føre til død som følge af blodforgiftning.

Det kan ramme enhver, men de første identificerede tilfælde var kvinder, som havde anvendt tamponer under deres menstruation.

Det blev opdaget i 1980’erne af mikrobiologen Philip Tierno og hans hold. De fandt ud af, at tilstanden, som blev dannet mellem syntetisk materiale og bakterier, var årsagen.

Mange af disse materialer er ikke længere godkendt til industriel anvendelse. Men sygdommen fortsætter med at være et problem, eftersom der fortsat bliver anmeldt tilfælde af det.

Det betyder ikke noget, at størstedelen af tilfældene af TSS også er forbundet med andre omstændigheder, såsom nogle kirurgiske forløb, og ikke blot anvendelsen af tampon under menstruation.

Hvorfor er anvendelsen af tamponer forbundet med Toksisk shock syndrom?

Kvinde der viser en tampon

Indtil nu er der ikke blevet bevist nogen fuldstændig forbindelse mellem anvendelsen af tamponer og toksisk shock syndrom. Selvom det har været den hovedsaglige grund ved f lere tilfælde i de seneste årtier.

Bakteriologer og eksperter indenfor smitsomme sygdomme fremsætter, at på grund af den mængde, som disse produkter kan absorbere, samt deres placering i skeden, så øger staphylococcus produktionen af toksiner. Og disse toksiner har de perfekte forhold til at vokse i.

Dette fører også til en større mængde af ilt til området, hvilket øger risikoen for infektioner.

Det er derfor, det anbefales at anvende dette produkt ved at tage strikse forbehold og altid vælge den mindste mængde af absorbering.

Under ingen omstændigheder bør den samme tampon blive anvendt i mere end otte timer.

Hvad er symptomerne på Toksisk shock syndrom?

De normale symptomer, som personer nævner, er en almindelig følelse af ubehag samt høj feber, forvirring og svimmelhed.

Som det udvikler sig, vil ens blodtryk falde. Der vil også opstå forandringer på huden, og opkast og diarré kan opstå jævnligt.

På grund af dets pludselige og uforventede opståelse kan det føre til seriøse konsekvenser, såsom nyresvigt og problemer med leveren eller hjertet.

Tilfælde, der ikke bliver behandlet hurtigt, kan føre til døden.

Hvad er behandlingen?

Kvinde der er indlagt

Den typiske behandling af denne sygdom indebærer væsker og penicillin, som er i stand til at stoppe produktionen af toksiner.

Der bliver også anvendt medicin til at behandle de livsvigtige aspekter, såsom medicin mod lavt blodtryk samt støtteterapi og gendannelsen af væsker, blandt andet.

Hvis der er en byld, vil området blive drænet for at fjerne pus.

Det er nødvendigt at holde patienterne under medicinsk opsyn for at holde øje med deres blodtryk, vejtrækning og aktiviteten af deres organer.

Hvilke forbehold kan man tage?

Kvinde der holder en blomst paa sin mave

Infektioner fra tamponer er ikke almindelige, men ingen er sikret mod dem, især ikke hvis man ikke anvender dem rigtigt.

  • De bør ikke blive anvendt mere end 8 timer. Faktisk er det bedst at skifte dem hver 4. til 5. time.
  • Hvis man har voldssom menstruation, så er den bedste løsning bind eller en menstruationskop.
  • Når det er muligt, bør tamponer kun blive anvendt i specielle tilfælde, såsom ved stranden, under fysisk aktivitet eller når man anvender bestemt tøj.
  • Det ideelle valg er lav absorbering, fordi jo mere væske de suger, jo større risiko for sygdom er der.
  • Tamponer bør blive opbevaret på et køligt og tørt sted for at undgå, at der vokser bakterier.

Toksisk shock syndrom er en sygdom, som kræver øjeblikkelig opmærksomhed. Ellers kan konsekvenserne være fatale.

Det anbefales, at man søger medicinsk hjælp øjeblikkeligt, hvis man opdager de ovenstående symptomer, især hvis man genkender risikofaktorerne.

Det kan interessere dig ...
En models ben blev amputeret på grund af en tampon
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En models ben blev amputeret på grund af en tampon

Tamponer er en af de mest populære produkter til kvindelig hygiejne i dag. Vi vil snakke om en models ben blev amputeret på grund af en tampon.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.