Fordele og ulemper ved at drikke mælk

Mælk er en af naturens primære kilder til calcium og det er meget vigtigt for babyer. Calcium er essentielt for dannelsen og opretholdelsen af knogler, blandt andre ting. I denne artikel kan du opdage fordelene og ulemperne ved at drikke mælk.
Fordele og ulemper ved at drikke mælk

Sidste ændring: 06 januar, 2023

Du har sikkert altid fået at vide, at mælk er essentielt for vækst. Det hjælper også dine knogler og tænder med at forblive sunde. Det kan dog også forårsage helbredsmæssige problemer at drikke mælk og indtage mejeriprodukter, da der er nogle ulemper ved at drikke mælk.

Alligevel er der dog ikke kun dårlige nyheder. At indtage mælk er trods alt også nyttigt på mange måder. Vi vil forklare mere i denne artikel.

Hvad er de forskellige fordele ved at drikke mælk?

Pige med mælkeskæg, trods der er nogle ulemper ved at drikke mælk

Mælk har været en del af den menneskelige kost i de fleste samfund i tusindvis af år. Mennesker begyndte faktisk at drikke mælk for omkring 11.000 år siden, da vi begyndte at tæmme husdyr. Mælk til at blive indtaget af mennesker bliver dog ofte behandlet ved ultra høj temperatur, hvilket forårsager en mindre variation i dens indhold.

Mælk er en af naturens primære kilder til calcium. Det er meget vigtigt for babyer. Calcium er essentielt for dannelsen og opretholdelsen af knogler, blandt andre ting.

Denne fødevare giver også andre vigtige mineraler. Dette er grunden til, at mælk er en af de mest fuldendte fødevarer, der findes.

Mælk er også en råvare til produktionen af mange mejeriprodukter, såsom smør, ost, yoghurt, fløde og ostemasse. Eftersom den mest indtagede type mælk er komælk, har vi besluttet at fokusere på dens indhold:

Indholdet i mælk

  • Vand: Størstedelen af indholdet. Mælk består af 80-87% vand.
  • Kulhydrater: Laktose er den primære sukker i mælk. Dette stof er en af grundene til, at det er risikabelt at drikke mælk.
  • Proteiner: Proteinerne i mælk er anset for at have høj biologisk værdi og indeholder mange essentielle aminosyrer. Mælk består af 3-4% protein.
  • Fedt: Dette udgør op til 3 til 6% af mælk. Dette varierer dog meget alt afhængig af koens ernæring og racen. Overordnet set består 90% af fedtet i mælk af triglycerider.
  • Vitaminer: Blandt alle de vitaminer, som mælk indeholder, er A-vitamin, D-vitamin, riboflavin (B2), cyanocobalamin og thiamin især værd at nævne.
  • Mineraler: Mælk er meget rigt på mineraler, hvilket oftest er i form af salt. Mælk indeholder calcium, jod, fosfor, kalium, natrium, klorid, magnesium og zink.

De forskellige ulemper ved at drikke mælk

Som vi har nævnt tidligere i artiklen, er der også nogle ulemper ved at drikke mælk, som bør blive overvejet. Nogle af dem er:

1. Laktoseintolerance

Person siger nej til mælk på grund af de forskellige ulemper ved at drikke mælk

1 ud af 2 personer er laktoseintoleranteSom vi har nævnt tidligere, er laktose det primære sukker i mælk. De fleste personer ved dog ikke, at de er intolerante over for dette stof. De fortsætter derfor med at drikke mælk.

Med hensyn til dette er en stor procentdel af verdens befolkning laktoseintolerante. Dermed er laktoseintolerance ikke en sygdom, men en normal tilstand. Dette skyldes, at i alderen mellem to og fire begynder vores kroppe at stoppe med at syntetisere enzymet, laktase, hvilket er ansvarligt for fordøjelsen af laktose.

Eftersom mennesker som regel fortsætter med at drikke mælk, bliver laktosen ikke fordøjet, og det betyder, at de bliver i tarmene, hvor de bliver fermenteret af tarmbakterier. Dette fører til luft, smerte og nogle gange diarré.

2. Fejloptagelse af calcium efter at have drukket mælk

Det gør blodets pH syrlig at indtage animalske proteiner. Som en rekation bruger kroppen dele af calcium i knoglerne til at neutralisere syren. Det er blevet bevist, at det ikke er en beskyttende faktor mod risikoen for knoglebrud at indtage mejeriprodukter eller fødevarer rige på calcium.

Selvom mælk indeholder essentielle næringsstoffer, behøver du ikke at drikke mælk for at få dem. Grøntsager er faktisk nogle af de fødevarer, der indeholder mest calcium.

3. En af de kendte ulemper ved at drikke mælk er, at det øger risikoen for allergi og astma

Komælk har tre gange flere proteiner end menneskemælk. Og nogle af dem er svære at fordøje.

Hos nogle personer klæber disse proteiner (såsom kasein) til tarmlymfekar, hvilket forhindrer optagelsen af næringsstoffer. De kan dermed forårsage problemer med immunsystemet, allergi og astma.

Konklusion om ulemper ved at drikke mælk

Det er vigtigt at vide, om du er laktoseintolerant, for ikke at undgå nogen komplikationer relateret til at indtage mejeriprodukter. At indtage denne fødevare i moderate mængder (kun efter at have udelukket laktoseintolerance) er dog nyttigt for kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Burt LA, Billington EO, Rose MS, Raymond DA, Hanley DA, Boyd SK. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. doi: 10.1001/jama.2019.11889. Erratum in: JAMA. 2019 Nov 19;322(19):1925. PMID: 31454046; PMCID: PMC6714464.
  • Oak SJ, Jha R. The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1675-1683. doi: 10.1080/10408398.2018.1425977. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29425071.
  • Aparicio Vizuete A, Rodríguez-Rodríguez E, Lorenzo Mora AM, Sánchez-Rodríguez P, Ortega RM, López-Sobaler AM. Mitos y falacias en relación al consumo de productos lácteos [Myths and fallacies in relation to the consumption of dairy products]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):20-24. Spanish. doi: 10.20960/nh.02801. PMID: 31368336.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.