Sådan kan du vælge et sofabord

Indretningen, størrelsen og kombinationen med sofaen er alle aspekter, der skal tages i betragtning, når du vælger et passende sofabord. Få de bedste tips her!
Sådan kan du vælge et sofabord

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Et af de grundlæggende møbler, når vi indretter vores hjem, er et sofabord. Sammen med sofaen er det det vigtigste element i st uen. Det er derfor vigtigt at vælge et sofabord meget nøje.

Det handler ikke kun om form, materiale og størrelse, men også om den måde, det bruges på. Det er almindeligt at give sofaens detaljer mere opmærksomhed i indretningen. Sofabordet har dog en lignende fremtrædende plads.

En almindelig fejl er at bruge det som et sted til at stille praktiske genstande. Men hvis de rigtige dekorative genstande er arrangeret og udvalgt, kan man opnå et mere æstetisk udseende og få det bedste ud af møblets funktionalitet.

Der findes ikke noget perfekt eksempel på dette, selv om der er en række tips, der hjælper med at vælge det, der passer bedst til din personlige smag og rummets behov.

Hvad skal jeg tage hensyn til, når jeg skal vælge et sofabord?

Det er nødvendigt at være opmærksom på forskellige detaljer, når man skal vælge et sofabord, da der er så mange forskellige muligheder og kombinationer.

Fokusér f.eks. på dets direkte forbindelse med sofaen, dets brugerkomfort og den plads, det vil optage, uden at det funktionelle aspekt bliver nedprioriteret. Generelt placeres et sofabord normalt i midten af rummet eller ved siden af sofaen.

Tænk på hjemmets behov, alt efter hvem der bor i hjemmet

En person, der bor alene, er ikke det samme som en familie med små børn. I det andet tilfælde er det tilrådeligt ikke at vælge materialer som glas eller krystal, da de lettere kan gå i stykker.

En person, der bor alene eller sammen med en anden voksen, kan derimod vælge mere risikable elementer som marmor eller uregelmæssige ben.

Kvinde sidder i sofa og tænker på at vælge et sofabord

Selv om sofaer og lænestole normalt er de mest iøjnefaldende genstande i stuen, bør man ikke undervurdere betydningen af et godt sofabord.

De mulige former for et sofabord

Blandt de former, som et sofabord kan have, er der klassiske muligheder og andre mere vovede. De mest almindelige er rektangulære og runde, mens de sekskantede eller asymmetriske også findes, men er ikke alles kop te.

Hvis du foretrækker et pyntemøbel, bør du fokusere på den overordnede indretning, så du bør gå efter sofistikerede materialer. Andre vælger sofaborde til at stille tallerkener med mad eller drikkevarer, hvilket peger på elementer, der er lettere at rengøre. I tilfælde af børn er det tilrådeligt at undgå skarpe hjørner.

Andre designs

Nogle mennesker foretrækker variationer, der ikke altid er et bord, men som opfylder denne funktion. Du kan f.eks. genbruge et tidligere møbel, f.eks. et sengebord.

På den anden side er der dobbelte modeller, herunder tvillingeborde og nestingborde, dvs. det ene mindre end det andet. Disse to sidste muligheder er nogle meget populære tendenser i dag.

Husk målene, når du skal vælge et sofabord

Et grundlæggende aspekt for at integrere et sofabord i omgivelserne på den bedst mulige måde er at tage nogle mål. Det vigtigste er at vide, hvor meget plads det skal fylde. Dette kan simuleres ved at lægge noget tape på gulvet og forestille sig strukturen.

Det er også en god idé at beregne ca. 50 centimeters afstand til sofaen og ca. 1 meter i forhold til fjernsynet. Størrelsen bør ikke overstige halvdelen af sofaens størrelse, men det bør heller ikke være meget mindre, da det ikke vil se godt ud.

Hvad angår højden, skal det være i overensstemmelse med resten af møblerne i rummet, især sæderne. Mange mennesker vælger tendensen med lave borde, hvilket giver et minimalistisk look.

Almindelige materialer, når du vil vælge et sofabord

Det foregående punkt bringer os til spørgsmålet om materialer. Dette er et grundlæggende aspekt at have i tankerne, når det gælder bordets holdbarhed.

Der er nogle grundlæggende ting at vide om de mange varianter, der findes til et sofabord:

 • Bambus: Dette er et fleksibelt materiale med et eksotisk udseende. Det giver en fornemmelse af at være i en have eller i det fri.
 • Glas eller metal: Disse materialer er ofte orienteret mod dem, der foretrækker at prioritere de nyeste tendenser inden for indretning.
 • Massivt træ: Dette er et klassisk valg, der er bestemt til at have lang holdbarhed og uden større komplikationer med hensyn til mode og kombinationer.
 • Marmor eller sten: Disse materialer genererer en følelse af elegance og raffinement. De er normalt kombineret med metal.
 • Glas har den fordel, at det har en visuel effekt, der får det til at synes mindre. Hvis man ønsker at udstille gulve eller tæpper, er det en ideel mulighed på grund af dets gennemsigtighed.

Du er måske interesseret i at læse denne artikel: 10 tips til indretning med industriel stil

Almindelige fejl, når man skal indrette med et sofabord

Ud over møblets form, materiale og opstilling er det almindeligt at begå fejl, når man placerer denne type møbler. Det er trods alt et bord, der skal være funktionelt, men det er også centralt i indretningen, da det udfylder en vigtig visuel plads i stuen.

Her følger nogle almindelige fejl, som det er bedst at undgå:

 • Et højt sofabord med mange stablede genstande, især bøger og planter. Selv om det er OK at give en højdekontrast med et blomsterarrangement, bør det ikke overstige 20 centimeter. Hvad angår bøger, er to eller tre stablede bøger nok.
 • Holde fjernbetjeninger inden for synsvidde: Dette er en uelegant detalje. Den bedste løsning er at opbevare dem i en skuffe eller i en bakke.
 • Mange genstande: Sofabordet skal blive brugt, men det skal ikke være et sted at opbevare genstande.
 • Ikke at fylde bunden: At lade den nederste del af møblet være fri er en almindelig fejl og en spildt mulighed for at supplere indretningen.
 • Kun bruge midten: Bordet har flere sektorer og kan opdeles for at give en afbalanceret indretning.
 • Ikke at kombinere materialer: Mange mennesker har en tendens til at placere genstande af samme materiale som bordet. Ud fra et dekorativt synspunkt skal du gøre det modsatte. Hvis det er træ, skal du placere glasornamenter og omvendt.
En vandkande med en blomst

En blomst kan give en udsøgt kontrast på et bord eller være en total katastrofe, hvis det er dårligt valgt.

At vælge et sofabord: 5 indretningstips

Et andet grundlæggende aspekt for at få et flot, funktionelt og dekorativt sofabord er at vælge de genstande, der pynter godt på det. Det er et møbel, der er designet til at give et æstetisk udseende, så at samle ting på dets overflade går imod dette formål.

1. Fordel genstandene godt på et sofabord

Målet er at afbalancere den visuelle vægt. Derfor skal de tungeste genstande, f.eks. bøger, placeres på modsatte sider af bordet. Vaser og små bakker kan optage den resterende plads. Det er vigtigt at prioritere det, der er funktionelt i hverdagen.

Mange vælger bestemte typer stueplanter til at dekorere bordene med. Til bakker og pynt er materialer som glas altid en fryd for øjet.

2. Vælg pynt, der passer til din personlige smag

Hvis du har en stak bøger, kan bøgerne bruges som sokkel for et dekorativt værk af personlig smag. Hvad angår bakker, anbefales det, at de har samme form, hvis de skal indeholde genstande. De kan også bruges til at opbevare små genstande, der har en tendens til at blive væk.

3. Husk på typen af sofabord

Ud over de forskellige dekorationsstrategier er det ikke en god idé at fylde bordet helt ud. I stedet er det bedst, at der er nok plads til andre ting. Hvis der er valgt et nestingbord, bruges det største normalt til dekoration, mens det mindre har en hjælpefunktion.

4. Opdel pladsen

En nyttig strategi er at opdele bordets omkreds på en imaginær måde i tre eller fire forskellige rum. På den måde er det nemmere at fordele planter på den ene side og bøger eller bakker på den modsatte.

Hvad angår de resterende rum, skal du huske, at mindre genstande, såsom stearinlys eller vaser, fungerer bedre.

5. Kompensér for højder

Generelt er et sofabord et lavt møbel. Og det er fint nok.

Men for at kompensere for dette er det tilrådeligt, at nogle af dets elementer har en vis højde. Dette kan opnås med en vase eller en lille stak bøger.

Du vil måske også nyde disse tips: 9 indretningstricks, der kan forbedre dit helbred

Vær opmærksom på formen, og hvordan det passer ind i stuen, når du vil vælge et sofabord

Når du indretter, er et firkantet sofabord ikke det samme som et rundt bord. I det første tilfælde er det bedst at lave tre eller fire opdelinger for at fylde rummene på en afbalanceret måde. Hvad angår de runde borde, anbefales det at bruge elementer med samme form, såsom vaser og stearinlys.

Det er vigtigt, at sofabordet er i harmoni med sofaen og ledsager den, både i form og længde. Desuden skal det være inden for rækkevidde for alle de personer, der sidder i sofaen, så man kan stille glas eller underkopper på det.

Ved at kombinere alle disse elementer er det muligt at finde og indrette et bord, der ser fantastisk ud i din stue, passer til din personlige smag og er funktionelt at bruge.

Det kan interessere dig ...
De 7 bedste materialer til tæpper til hjemmet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 7 bedste materialer til tæpper til hjemmet

Få mere at vide om de bedste materialer til tæpper, så du kan vælge de mest velegnede muligheder for hvert enkelt rum i dit hjem. • POSADA MONSALVE, Ana. & LAVERDE TORRES, Diana. “Decoración de interiores para hogar y oficina : www.decoralo.com”. Repositorio Institucional – Pontificia Universidad Javeriana. Pontificia Universidad Javeriana. 2009. Web. 25 mar 2022. Disponible en: https://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/9584
 • Vázquez Rodríguez, Yunior,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
 • Fingerman, Karen L et al. “Late Life in the Living Room: Room Décor, Functional Limitations, and Personality.” The Gerontologist, gnab093. 8 Jul. 2021. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34240145/
 • RODRÍGUEZ, MAURICIO BERMÚDEZ. Anfitrión, Cómo Deleitar a Sus Comensales. 1st ed., Universidad del Externado, 2018. Disponible en: https://doi.org/10.2307/j.ctv1ddcx02
 • Matamoros Tuma, Mabel,  Problemas actuales del diseño de interiores de la vivienda social en Cuba. Arquitectura y Urbanismo [Internet]. 2016;XXXVII(1):51-62. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=376846368005

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.