Fordelene ved tai chi for gigtpatienter

Tai chi afbalancerer krop og sind, så du kan mærke en forbedring af symptomerne på ledsmerter. Udforsk, hvordan disse blide bevægelser bidrager til at lindre gigtgener.
Fordelene ved tai chi for gigtpatienter
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 08 november, 2022

Der findes hundredvis af beviser for de fordele, som motion har for den fysiske sundhed. Derfor kan nogle aktiviteter, der involverer bevægelse af muskulaturen og ledvæv, anvendes som supplerende terapier inden for medicin. Udøvelse af tai chi for gigtpatienter er en sådan behandling.

I tidsskriftet Endocrinology and Nutrition hævdes det, at motion har en gunstig indvirkning på forebyggelse af udvikling af kroniske sygdomme. En sygdom som gigt øger risikoen for komplikationer, hvis patienten har andre problemer som f.eks. fedme.

I teksten påpeges det, at sund kost og sport forhindrer overvægt. I tilfælde af gigt kan denne overvægt føre til invaliditet eller uarbejdsdygtighed, især hos ældre mennesker.

Hvad er gigt?

Gigt er betændelse i et eller flere led. Denne tilstand kan opstå, når immunsystemet angriber kroppens sunde væv. Andre gange skyldes den slid på ledfladerne.

Sygdommen giver følgende symptomer i leddene:

 • Varme.
 • Rødme.
 • Deformation.
 • Hævelse.
 • Stivhed.
 • Smerter.

Der findes ingen endelig kur mod gigt, men der findes behandlinger, som kan hjælpe dig med at håndtere diagnosen. Ifølge National Arthritis Coordinator udløser sygdommen uden den rette behandling betydelige fysiske skader og en markant forringelse af livskvaliteten.

Slidgigt er den mest almindelige form. Det skyldes slitage af ledbrusk.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bemærker dog, at gigt generelt omfatter flere typer:

 • Slidgigt.
 • Lupus.
 • Fibromyalgi.
 • Leddegigt.

Nogle varianter af sygdommen har en tendens til at forringe kroppens funktion. I tidsskriftet Medicine påpeges det, at mønsteret af ledinvolvering normalt er symmetrisk og erosivt.

Denne lidelse kan udvikle sig i alle aldre, selv om den er mest almindelig i alderdommen.

Kvinde har ledsmerter i hånden

Hvad er tai chi?

National Cancer Institute definerer tai chi som en form for traditionel kinesisk meditation og øvelse for sind og krop, der anvender langsomme kropsbevægelser og kontrolleret vejrtrækning. Formålet er at forbedre balance, fleksibilitet, styrke og sundhed.

Denne behandling er gavnlig for dem, der lider af gigtsygdomme. Det skyldes, at tai chi indebærer en lav belastning, og at musklerne ikke udsættes for ekstreme anstrengelser.

Bevægelserne betragtes som en form for gymnastik eller kampsport, der er egnet til at pumpe blod og væsker gennem sener, muskler og led.

Filosofien bag tai chi er, at sundhed kommer fra kroppens livsenergi, og at så længe denne cirkulerer frit i kroppen, er sygdomme blokeret.

En undersøgelse offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health tyder på, at det er effektivt til at dæmpe tabet af knoglemineraltæthed i lænden og lårhalsen, især hos personer med slidgigt.

Fordele ved tai chi for gigtpatienter

På grund af de langsomme bevægelser forbedrer denne type øvelser balancen og ledmobilitet, mindsker spændinger, reducerer stivhed og lindrer ømhed og smerter. Så hvordan hjælper tai chi ellers gigtpatienter? Vi fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide.

Virker på dit sind

Hos patienter med leddegeneration er det vigtigt at tænke positivt. Til dette formål fremmer tai chi tankens kraft og integration med kroppen for at finde og udnytte vores indre styrke.

Tai chi for gigtpatienter øger styrken i dine knæ

Et projekt udviklet af Sports Medicine Research fandt frem til, at udøvelse af tai chi i 24 uger forbedrer proprioceptionen i ankler og knæ hos patienter med gigt i knæene.

International Journal of Sport Science præciserer på sin side, at denne disciplins effektivitet på knæ med gigt giver anledning til visse modsigelser. Tendensen i forbindelse med smertekontrol og forbedring af funktionaliteten er dog positiv.

Fremmer den fysiske kondition

Tai chi er en kardiorespiratorisk øvelse, så den bidrager til at styrke hjerte og lunger, samtidig med at den fremmer produktionen af histamin.

For væv og led med gigt er det nødvendigt med tilstrækkeligt blod, væske og ilt for at genoprette deres sundhed. Dette kan opnås ved hjælp af traditionel kampsport.

I samme ånd står der i magasinet Clinical Rheumatology, at regelmæssig moderat fysisk aktivitet er en af de foranstaltninger, der reducerer risikoen for kardiovaskulær dødelighed hos patienter med leddegigt.

Tai chi for gigtpatienter styrker musklerne

American Association of Retired Persons fremhæver, at musklerne er meget vigtige for at opretholde balancen, og tai chi er gavnlig i denne henseende. Stillingerne og bevægelserne træner kroppen til at forebygge fald.

Regelmæssig udøvelse af denne aktivitet intensiverer muskelstyrken, og derfor vil leddene være beskyttet og mere stabile. I denne forstand minimerer tai chi risikoen for brud.

Bidrager til fleksibilitet

Disse kinesiske øvelser er forbundet med reduktion af ledstivhed og fleksibilitet, to grundlæggende aspekter til at lindre de smertefulde kriser ved gigt. Hvordan opnår man dette? Jo, når leddene begynder at bevæge sig smidigt, øger sener og muskler deres elasticitet.

Korrigerer kropsholdning

Kropsholdningen er forringet hos patienter med slidgigt. Med tai chi-øvelser korrigerer man kropsholdningen.

En person dyrker tai chi udenfor

Hvilke andre terapier hjælper ud over tai chi for gigtpatienter?

Ifølge Spanish Journal of Rheumatology har alternative terapier, der kan hjælpe i gigtprocesser, at gøre med krop/sind-teknikker og indtagelse af glucosamin- og ingefærekstrakter. Specialisterne mener ikke, at kobberarmbånd og magnetterapi er nyttigt.

Blandt de supplerende behandlinger til konventionel medicin, som viser acceptable resultater, fremhæves følgende i et nummer af Arthritis and Rheumatology:

 • Kulde og varme: Omslag med varmt vand afslapper musklerne og hjælper blodet med at cirkulere bedre, mens omslag med koldt vand reducerer inflammation ved at stramme blodkarrene og reducere smertefornemmelser.
 • Akupunktur: Dette er indsættelse af mikronåle i huden, der følger energiens meridianer, med henblik på at korrigere strømmen af qi, der på kinesisk svarer til livskraften.
 • Hydroterapi: Bad i badekar med terapeutiske formål.
 • Kiropraktisk behandling: Ved at anvende hurtig og kontrolleret kraft forstærker den bevægelsesomfanget og -kvaliteten i skadede områder.

Er der nogen risiko ved tai chi for gigtpatienter?

Da man forstår de fysiske begrænsninger, som mennesker med gigt har, er det bedst at vælge tai chi-øvelser, der ikke øger sandsynligheden for skader. Der er behov for mere forskning om virkningerne af kinesisk motion, men det, der er sandt, er, at den ikke forværrer symptomerne og samtidig forbedrer ledbevægeligheden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.