Gode tips til sunde led

Inflammatoriske sygdomme, der påvirker dine leds sundhed, er meget almindelige. Forekomsten af disse sygdomme stiger med alderen, men der er risikofaktorer, du kan kontrollere.
Gode tips til sunde led
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 30 december, 2022

For at tage dig af dine leds sundhed skal du vide, at det system, der giver dig mulighed for at bevæge dig – bevægeapparatet – er meget komplekst. Det består af knogler, led og muskler, foruden sener og ledbånd. Dit bevægeapparat fungerer, så du kan bevæge din krop, og dette kan opnås takket være sunde led.

Når din hjerne giver ordre til at trække muskler sammen, frivilligt eller ej, trækker de i dine knogler. På denne måde starter de en mekanisme og ledfunktion, der forårsager bevægelse.

Hver dag diagnosticerer læger mange inflammatoriske sygdomme, der påvirker leds sundhed. Forekomsten af ​​disse sygdomme øges med alderen, hvor slidgigt og osteoporose er de mest almindelige lidelser.

Symptomer på og diagnose af ledsygdomme

Hovedsymptomet på sygdomme, der påvirker dine leds sundhed, er ledsmerter, som undertiden ledsages af betændelse og deformitet. I nogle tilfælde kan de begrænse bevægelsen af ​​de berørte led eller forårsage stivhed og tab af dit bevægelsesområde.

En specialist stiller en diagnose baseret på dine symptomer, og hvis det er nødvendigt, kan de gennemføre den med tests såsom blod- og urinprøver, røntgenbilleder og ultralyd af leddene.

Nogle ledsygdomme kan kontrolleres fuldstændigt med korrekt diagnose og behandling. Imidlertid er andre lidelser såsom slidgigt kroniske og vanskelige at kontrollere.

Læs også: Symptomer på slidgigt og hvordan man kan forhindre det

Risikofaktorer for ledsmerter

Der er visse faktorer, der prædisponerer dig for at lide af disse smerter, og som du kan tage nogle forholdsregler for. Der er dog andre, som du ikke kan påvirke.

Fra et genetisk synspunkt er midaldrende kvinder mere tilbøjelige end mænd til at lide af disse smerter. Det er dog ikke klart, om forholdet kun er genetisk, eller om der også er en hormonel komponent.

Fedme er en af ​​de faktorer, du kan ændre. At være overvægtig er i nogle tilfælde en årsag til ledsmerter, og i andre er det en konsekvens. På den ene side belaster overvægt dine led. På den anden side kan det være en konsekvens af ledsmerter, fordi smerten gør det sværere at bevæge sig.

Den type arbejde, du udfører, kan få dig til at overbelaste et led. Konkurrencesport er også relateret til forskellige lidelser, afhængigt af hvilken sport du dyrker.

Illustration af forskellige ømme led

Tips til sunde led

Du kan forhindre visse sygdomme ved at indføre sunde vaner. På denne måde kan du påvirke visse risikofaktorer, der kan ændres. Her er et par tips:

1. Kost spiller en rolle for sunde led

Din kost er grundlæggende. En kost med nok calcium kan sammen med træning med lav effekt hjælpe dig med at forhindre knogleskørhed og forbedre din bevægelse.

2. Motion er vigtigt for sunde led

Ud over din kost er det vigtigt at undgå et stillesiddende liv og dyrke motion. På den måde vil du være i stand til at lindre din smerte, forbedre din ledmobilitet, styrke dine muskler, stimulere knoglevækst og forbedre din søvn.

Læs også: 5 træningsformer til følsomme led

3. Ændringer i kropsholdning

Du bør undgå dårlig kropsholdning, herunder følgende:

  • Tilbringe for meget tid på dine fødder: Stående i længere perioder.
  • Bruge lang tid på at sidde eller ligge.
  • Sidder ikke med ryggen lige og understøttet af et ryglæn.
  • Brug af ubalanceret vægt ved vægtløftning.
  • Bøje i ryggen, når du løfter ting op fra gulvet.
  • Aktiviteter, der forårsager overbelastning, såsom at gå i lang tid på uregelmæssig grund.

4. Korrekt fodtøj kan være afgørende for sunde led

Det er vigtigt at bære store, komfortable sko og helst sammen med indlægssåler. Brug ikke høje hæle; høje hæle fremmer degenerative ændringer i dine fod- og knæled. Vi anbefaler dog heller ikke helt flade sko.

Illustration af sunde led

Sådan kan man lindre ledproblemer

Nogle gange har du brug for medicin for at reducere smerter og betændelse i leddene, såsom smertestillende og antiinflammatorisk medicin. I nogle mere alvorlige tilfælde, afhængigt af din læges råd, kan en kortikosteroidindsprøjtning være nyttig.

Du kan også bruge kolde omslag til akut inflammation eller en varmepude til stive muskler. Disse ikke-invasive teknikker kan hjælpe din mobilitet.

Konklusioner om sunde led

Sygdomme relateret til ledenes sundhed er almindelige. Nu hvor vi har en højere forventet levealder, og vores vaner fremmer overvægt og fedme, forekommer de oftere.

Det er vigtigt at indføre sunde vaner såsom regelmæssig motion, en afbalanceret kost, ordentligt fodtøj og gode arbejdsstillinger. Du kan ændre disse risikofaktorer for at forbedre din livskvalitet og forlænge levetiden for dine led.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • SINAVE, & Secretaria de Salud. (2016). Artritis reumatoide su impacto social y económico. Boletín Epidemiológico.

  • Caudill, A. (2007). Articulaciones, ay que DOLOR! THE AMERICAN QUARTER HORSE RACING JOURNAL ANDREA CAUDILL.

  • Jaime, J., Arabia, M., & Henry, W. (2014). Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.