Fordelene ved nødder i vores kost

Tilføjelse af nødder til din kost kan give dig utallige fordele, som vi vil dele i denne artikel. Find ud af, hvad de er!
Fordelene ved nødder i vores kost

Sidste ændring: 26 august, 2022

Verden er fuld af masser af madtrends. Nødder bliver mere og mere populære i dagens kosttendenser. De er et fremragende alternativ at tilføje til dine måltider og en ideel mulighed for snacks. Men har du nogensinde spurgt dig selv, hvad fordelene ved nødder er?

Vi er alle interesserede i vores helbred. I denne artikel vil vi fremhæve vigtigheden af og fordelene ved nødder i din kost.

Jordnødder, pistacienødder, mandler, valnødder, pinjekerner og hasselnødder… Alle nødder giver store mængder næringsstoffer og gavner  kroppen.

Lad os se på nogle af dem.

Hvad er fordelene ved nødder?

Blandede nødder i en skål

Nødder er faktisk frø indpakket i en hård skal. Uden menneskelig indgriben består de af mindre end 50% vand.

Nødder er så ernæringsmæssige komplette, at de leverer din nødvendige daglige energi.

De indeholder også antioxidanter, en vigtig komponent, der hjælper med at eliminere toksiner og forhindre hjerte-kar-sygdomme og andre tilstande, der er forbundet med aldring. De sunde fedtstoffer i dem beskytter dine blodkar sammen med kalium.

Generelt indeholder nødder nogle utrolige næringsstoffer. Disse inkluderer:

 • Omega-3 fedtsyrer
 • A, B og E-vitamin
 • Magnesium
 • Calcium
 • Zink
 • Jern
 • Kobber
 • Proteiner

På grund af disse egenskaber anbefaler vi, at du spiser dem i deres naturlige tilstand og ikke de forarbejdede. I deres forarbejdede tilstand mister de alle deres komponenter og bliver usunde. Dette skyldes mængden af kolesterol, kalorier og fedt, der kommer fra de kemiske komponenter.

Nødder bidrager til at forbedre din samlede kost

For dem, der ønsker at bevare deres helbred og fremme vægttab, kan nødder være en god allieret. Nødder er så gavnlige for kroppen, at alle burde spise dem.

Nødder spiller en vigtig rolle i fordøjelsesprocessen og for immunsystemet. Desuden har de gode fedtstoffer og hjælper med at kontrollere funktionerne i de forskellige organer i den menneskelige krop.

At spise nødder i moderate mængder og indtage små portioner af dem mellem hvert måltid giver dig fordelene ved nødder, og din krop vil takke dig.

Mindre er altid mere

Lige meget hvad du spiser, er det skadeligt, hvis du får for meget af noget, og nødder er ikke en undtagelse. Bare fordi de har alle disse fordele, betyder det ikke, at du kan spise dem uden at udøve selvkontrol.

Vi anbefaler, at du spiser dem midt på morgenen og om eftermiddagen som en snack.

De rigtige portioner er:

 • 30 mandler
 • Mellem 8 og 10 valnødder
 • 30 jordnødder
 • 30 pistachenødder

De 5 bedste nødder til din kost

1. Peanuts

For det første indeholder jordnødder folsyre og protein. De er gode for dit hjerte takket være deres omega-6 fedt og fibre.

Du kan spise dem rå eller i jordnøddesmør, så du kan smøre dem på brød og kiks.

Kurv med peanuts
30 gram jordnøddesmør kan indeholde 10 gram protein, giver sunde kalorier, jern og calcium, hvilket gør det til en fremragende mulighed at tilføje til din morgenmad.

Anbefalet læsning: 5 spiselige frø og kerner: Derfor er de så sunde

2. Valnødder

Valnødder er nogle af de bedste nødder til hjertesundhed, fordi de indeholder så mange omega-3 fedtsyrer. Deres umættede fedtstoffer hjælper med at forbedre dit hjerte-kar-sundhed, og de indeholder også vitaminer, proteiner og fibre.

Valnødder på et bord

Generelt hjælper de med vægttab, fordi deres antioxidantegenskaber hjælper med at reducere følelsen af sult. De hjælper også med forstoppelse takket være deres opløselige fibre og næringsstoffer.

3. Græskarkerner

Græskarkerner er meget gavnlige for dit helbred. De er især rige på hjerte-kar-egenskaber. Desuden indeholder de antioxidanter og er antiinflammatoriske.

De regulerer endda sukkerblodniveauer og funktionerne i organer som bugspytkirtlen, så de anbefales stærkt til personer med diabetes.

Skål med græskarkerner

Græskarkerner er også ideelle til mennesker, der lider af depression, da de indeholder L-Tryptophan, forklarer Dr. Navarro Clinic.

Du skal dog spise dem i moderate mængder.

4. Hasselnødder

Disse nødder er anderledes end de andre på grund af deres høje koncentration af E-vitamin. De indeholder også fiber, calcium, magnesium, jern og zink. Hasselnødder har også planteproteiner, såsom arginin, hvilket er gunstigt for immun- og enzymatiske funktioner.

Disse nødder leverer energi, fiber og mineraler, der er nødvendige for at forhindre knogleproblemer, skader og risici for brud.

Hasselnødder illustrerer fordelene ved nødder

5. Pinjekerner

Pinjekerner er rige på vitamin B, hvilket fremmer korrekt neuromuskulær funktion. Derudover indeholder de også E-vitamin og antioxidanter. De er ideelle til at overvinde stress og bekæmpe sygdomme forårsaget af aldring.

Pinjekerner symboliserer fordelene ved nødder i ens kost

Disse fem typer nødder er alle fremragende energikilder. Plus, de er alle gode til vægttab. Undervurder ikke deres evner, når det kommer til god ernæring.

Husk, at det at tabe sig afhænger af mere end bare kosten. Træning, at drikke omkring otte glas vand om dagen, hvad du spiser, er nøglen til at nå din ideelle vægt. Sunde nødder er et værdifuldt bidrag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hall KD., Ayuketah A., Brychta R., Cai H., et al., Ultra processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell Metab, 2019. 30 (1): 67-77.
 • Jurado NI., Bulló M., Ferré MG., Ros E., et al., Cross sectional assessment of nut consumption and obesity, metabolic syndrome and other cardiometabolic risk factors: the PREDIMED study. PLoS One, 2013. ç
 • Dehghan M., Mente A., Zhang X., Swaminathan S., et al., Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet, 2017.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.