Forskelle mellem veganere, vegetarer og fleksitarer

Flere og flere personer baserer deres kost på plantebaserede fødevarer og kan påstå at være enten veganere, vegetarer eller fleksitarer. Ved du, hvad forskellen på dem er?
Forskelle mellem veganere, vegetarer og fleksitarer
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Du har måske hørt om begreberne, veganere, vegetarer og fleksitarer, og forstår måske egentlig ikke, hvad de betyder. De lader alle til at være noget om at spise plantebaserede fødevarer, så hvad er forskellen? Læs med for at finde ud af det.

Frugter og grøntsager har en prioritet i denne form for kostplan. Mange personer følger den af respekt for dyr eller på grund af en bekymring for miljøet. Læs med for at finde ud af mere om dette emne.

Forskellene mellem veganere, vegetarer og fleksitarer

Disse kostformer bliver mere populære af forskellige grunde. De er særlige karaktertræk, som beskriver forbruget og livsstilen for hver enkelt gruppe. Lad os finde ud af, hvad de er.

Veganere

Disse personer baserer deres kost udelukkende på frugter og grøntsager. Det vil sige, at de ikke indtager animalske produkter såsom mejeriprodukter og deres biprodukter, æg eller honning. Begrebet, veganer, handler dog om mere end dette og refererer faktisk til en livsstil, som inkluderer en specifik måde at spise på.

Det kommer fra den etiske og moralske begrundelse om, at alle arter er ligeværdigeVeganere afviser derfor misbrug og udnyttelse af dyr og bruger ikke produkter, som enten stammer fra dyr eller er lavet af virksomheder, som laver eksperimenter på dyr.

De er også imod andre former for udnyttelse af dyr såsom blandt andet zoologiske haver, hesteløb, cirkusser og rodeo. De er derudover klar over den indvirkning, som landbrug har på miljøet.

I forhold til det har adskillige studier vist, at landbrug også udnytter naturlige ressourcer i store mængder, hvilket øger drivhuseffekten, forsurer jord og ophober store mængder affald i floder og have.

Ristet salat i træfad

Læs også denne artikel: Miljøvenlig rengøring af dit badeværelse

Vegetarer

Denne form for kost er baseret på plantebaserede fødevarer, men inkluderer også mejeriprodukter, æg og honning. I det henseende er kød og dets biprodukter de eneste, som er fuldstændig udelukket.

Ifølge Sociedad Argentina de Nutrition kan der være forskellige undergrupper indenfor denne gruppe. De mest kendte er ovo-lakto vegetarer, selvom der også er ovo-vegetarer, som udelukker mælk og dets biprodukter. Der er derudover lakto-vegetarer og de personer, som holder sig til at droppe æg.

Nogle personer vælger et vegetarisk liv, og nogle af dem kan gøre det, fordi de stiler efter at klare sig helt uden animalske produkter. Man kan sige, at det er et ret nødvendigt stadie for at nå veganisme.

Fleksitarer

Denne måde at spise på handler om fleksibilitet. Denne gruppe inkluderer faktisk alle de personer, som generelt følger en vegetarisk kost, men nogle gange går med til at spise kød.

Denne gruppe inkluderer dem, som ikke altid spiser kød eller som foretrækker en type af det frem for en anden. Det er som regel det første skridt for dem, som prøver at følge en vegetarisk kost.

Som du kan se, er denne livsstil blevet mere populær de seneste år. Du er måske endda fleksitar uden overhovedet at vide det. Lad os derfor bemærke, at denne form for livsstil ikke ser det som en overtrædelse af reglerne at spise kød, og dermed fører det ikke til skyldfølelse.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Prøv disse lette vegetariske snacks

Er disse måder at spise på sikre?

For år siden troede folk, at den kost, som ikke indeholder animalske produkter, mangler vigtige næringsstoffer. Videnskabelige beviser antyder dog, at selv en ordentlig planlagt vegansk kost mangler B12-vitamin.

B12-vitamin er resultatet af omdannelsen af mikroorganismer, som lever i dyrs tarme. Det er af den grund, at de eneste fødevarer, som indeholder det, er kød, æg, mælk og dets biprodukter.

De daglige mængder, der anbefales af professionelle, mødes ikke i en vegetarisk og fleksitarisk kost på trods af det faktum, at folk i denne gruppe nogle gange spiser animalske produkter.

Som følge af det kan længerevarende underskud af dette vitamin forårsage anæmi, defekter i nervesystemet, forsinkelse i udvikling hos fostre, hukommelsestab og andre komplikationer hos disse personer. Det er derfor, læger anbefaler tilskud for at kunne prøve at forebygge eventuelle komplikationer.

Vegansk burger

Forskellen mellem veganere, vegetarer og fleksitarer

Som du kan se, er disse måder at spise på ret forskellige. Vi kan sige, at fleksitarisme er begyndelsen på en livsstil, som kan udvikle sig til vegetarisme og derefter til veganisme, hvis man ønsker det. En person kan dog springe disse trin over og gå direkte til veganisme.

Som det sidste bør du vide, at uanset hvordan din kost er, bør du planlægge den nøje for at sikre, at den er afbalanceret, og at du vil få alle de næringsstoffer, du har brug for. Det vil ellers føre til fremtidige underskud og sundhedsmæssige problemer. Tal altid med din læge eller en ernæringsekspert for at få råd.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
Unge veganere: En voksende trend
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Unge veganere: En voksende trend

Der bliver flere og flere unge veganere. Det kan medføre gode ting for helbredet, men der er lige et par ting, man skal være opmærksom på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García-Maldonado, E., Gallego-Narbón, A., & Vaquero, M. (2019). ¿ Son las dietas vegetarianas nutricionalmente adecuadas? Una revisión de la evidencia científica. Nutrición Hospitalaria36(4), 950-961.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science360(6392), 987-992.
  • Farran, A., Illan, M., & Padró, L. (2015). Dieta vegetariana y otras dietas alternativas. Pediatría Integral. 5th ed. Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria (SEPEAP), 313-23.
  • Gallo, D., Manuzza, M., Echegaray, N., Montero, J., Munner, M., Rovirosa, A., … & Murray, R. S. (2015). Grupo de trabajo alimentos de la sociedad argentina de nutrición-Alimentación Vegetariana. Available on: http://www. sanutricion. org. ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final. pdf. Consulted on1(06).
  • FAO. Capítulo 11. Vitaminas. Disponible en: http://www.fao.org/3/w0073s/w0073s0f.htm#:~:text=La%20vitamina%20B12%20es,Se%20mide%20en%20microgramos.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.