Forskelle mellem menstruation og implantationsblødning

I første omgang er det meget svært at vide, om du er gravid eller ej. Af den grund vil det være svært at finde ud af, om din blødning skyldes implantationsblødning, en abort eller et andet problem.
Forskelle mellem menstruation og implantationsblødning

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Implantationsblødning er et lille tab af blod, der opstår tidligt i graviditeten, men det sker ikke for alle kvinder. Det sker den dag, din menstruationscyklus skal begynde, og derfor er det ofte forvirrende for mange vordende mødre. Fortsæt med at læse for at finde ud af forskellene mellem menstruation og implantationsblødning.

Et af de tydeligste tegn på graviditet er fraværende menstruation. Nogle kvinder kan dog stadig opleve blødning på grund af implantationsblødning. Som navnet antyder, indebærer denne tilstand blødning, men det er ikke fra din menstruationscyklus.

Implantationsblødning er også kendt som en “falsk menstruation”. For dem, der allerede tror, at de er gravide, kan denne blødning få dem til at tro, at de gennemgår en abort. For at undgå forvirring er det bedst at blive godt informeret. Det hjælper dig med at undgå misforståelser.

Implantationsblødning

Kvinde med menstruationssmerter

Implantationsblødning er en normal tilstand i en sund graviditet. Det sker mellem 6 og 12 dage efter, at ægget er blevet befrugtet. Denne dato bør mere eller mindre stemmer overens med din normale menstruationscyklus.

Normalt ledsages denne tilstand smerter i underlivet, men de er mindre intense end dem, du har, når du har menstruation. Kvinder kan også opleve hovedpine, kvalme, humørsvingninger, ømme bryster, smerter i lænden, oppustet mave og træthed.

Typisk følger implantationsblødning ikke nogen form for mønster. En kvinde, der allerede har fået børn, kan opleve denne tilstand med nogle af hendes graviditeter og ikke andre. Nogle gange vil kvinden kun opleve en dråbe blod, og andre gange vil det være den samme mængde som en mild menstruation.

Fra æg til embryo

Når befrugtning sker, vil sammenføjningen af ægget og sædcellen skabe en zygote. Dette er det tekniske navn for et befrugtet æg. På så lidt som 72 timer bliver zygoten til en morula, som er en segmenteret zygote. Fire til fem dage senere bliver morulaen til en blastocyst.

Blastocysten eller blastulaen har en gruppe af ydre celler og en anden gruppe af indre celler. Førstnævnte bliver beskyttelsesmembranen, og sidstnævnte bliver embryo. Det er ikke et embryo, før blastocysten har implanteret sig selv i livmoderen.

Cirka en uge efter befrugtning begynder blastocysten at skabe forlængelser. Disse vil gøre det muligt at klæbe til livmoderslimhinden. I denne tidlige fase er livmoderen meget vandet og bløder let. Derfor kan implantation forårsage blødning.

Forskelle mellem menstruation og implantationsblødning

Implantationsblødning illustreret af rødt underliv

Denne form for blødning er en let pletblødning, og vi bemærker normalt kun en lille mængde på undertøj eller toiletpapir. Kun sjældent bliver det kraftigere end det. Farven kan være mørk lyserød eller brun, men ikke rød. Det har ingen blodklumper, og det kan vare fra et par timer op til tre dage.

Med implantationsblødning er der ingen gradvis blodgennemstrømning som ved menstruation. Det kommer og går periodisk, men det forbliver let og bliver ikke kraftigere.

Hvis du tror, du er gravid, og blødningen er en mere intens farve, eller den pludselig øges, skal du kontakte en læge. I nogle tilfælde er dette et symptom på en abort, et tegn på graviditet udenfor livmoderen, eller det kan være et tegn på en mola-graviditet. Det kan også være et symptom på et andet sundhedsproblem.

Bekræftelse af graviditet

I første omgang er det meget svært at vide, om du er gravid eller ej. Af den grund vil det være svært at finde ud af, om din blødning skyldes implantationsblødning, en abort eller et andet problem. Derfor bør du bekræfte din graviditet hurtigst muligt.

De mest pålidelige graviditetstests kan udføres i den første drægtighedsuge. Disse tests udføres i laboratorier og har en høj grad af nøjagtighed. I modsætning hertil har hjemmetests en lavere grad af nøjagtighed, når de udføres kort tid efter befrugtning.

Alle disse tests måler niveauet af hormonet choriongonadotropin (HCG). Dette hormon er til stede i blodet og urinen. Hjemmetests kan udføres, hvis du oplever implantationsblødning, men det er bedst at vente en uge for mere pålidelige resultater.  • Mansilla, M. (2000). Etapas del desarrollo humano. Revista de investigación en Psicología, 3(2), 105-116.
  • Monterde, J. G., & Gano, F. G. (2013). Etapas del Desarrollo Embrionario. Universidad de Murcia.
  • Lédée, N., & Ferretti, C. (2016). Receptividad uterina e implantación embrionaria: aporte de la ecografía y del Doppler a la evaluación de la fecundación in vitro. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/s1283-081x(16)79132-6

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.