Er det sandt, at kvinders menstruation synkroniserer?

Det er en populær overbevisning, at kvinders menstruation synkroniserer, når de bor sammen. Selvom det er sandt, at et 50 år gammelt studie bekræftede denne overbevisning, så er der stadig intet definitivt bevis. Find ud af mere her.
Er det sandt, at kvinders menstruation synkroniserer?
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Idéen om, at kvinders menstruation synkroniserer, er en populær myte, som folk har citeret de sidste halvtreds år. Psykolog, Martha McClintock, introducerede først denne idé efter et studie, hun udførte med kvinder, der boede sammen på kollegier. Hendes forskning blev endda godkendt af det videnskabelige tidsskrift Nature.

Hendes teori om menstruel synkronisering siger, at når kvinder bor sammen eller tilbringer meget tid sammen, så begynder deres menstruationscyklusser at finde sted samtidig. Ifølge McClintock blev hendes teori bekræftet. Senere blev der sagt, at feromoner var ansvarlige for den omtalte synkronisering.

Hvad er feromoner, som kan være skyld i, at kvinders menstruation synkroniserer?

Feromoner er en type hormon, som videnskabsfolk har studeret både hos rotter og andre dyr. De spiller en vigtig rolle i kommunikation og adfærd blandt medlemmer af den samme art.

I tilfælde af mennesker har studier ikke demonstreret kommunikation via feromoner. Vi kan derfor ikke konkludere, at denne hormonelle mekanisme forklarer teorien om, at kvinders menstruation synkroniserer. Det er åbenlyst, at flere studier er nødvendige for at kunne bekræfte eller afvise teorien om menstruel synkronisering.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Sådan kan du håndtere stress korrekt

Hvordan bliver en kvindes menstruationscyklus reguleret?

Kvinde med ur symboliserer, når kvinders menstruation synkroniserer

På nuværende tidspunkt er der meget viden om kvinders kroppe. Det er et emne, som videnskaben har studeret i dybden og fortsætter med at gøre.

Fra det tidspunkt, hvor en kvinde er født, har hun æg i sine æggestokke. Disse bliver der uden at ændre sig indtil begyndelsen på puberteten. Takket være ændringerne, som finder sted i denne fase, træder kvinder på det tidspunkt ind i deres frugtbare fase. Fra det tidspunkt af oplever kvinder menstruation hver måned.

Regulering af disse cyklusser finder sted gennem effekten af stimulatorer og hæmmere af nogle hormoner i hjernen og æggestokkene. Et område i hjernen, der hedder hypothalamus, frigiver periodisk de hormoner, der er involeret (LH og FSH). Disse hormoner har en direkte indvirkning på æggestokkene.

Som et resultat af frigivelsen af dette hormon reagerer æggestokkene ved at frigive et modent æg. På samme tid frigiver de et steroid hormon, der er anderledes end dem, som hypothalamus frigiver. Det modne æg er klar til at blive befrugtet. Og hvis sæd i en god kvalitet når ægget, så vil det blive til en zygote.

Under denne fase finder en fortykning af slimhinden i livmoderen – det indre lag af livmoderen – også sted. Hvis befrugtningen af ægget findet sted, så vil det sætte sig i den fortyknede slimhinde nogle dage senere. Hvis der ikke sker nogen befrugtning, så vil slimhinden dog gennemgå bestemte ændringer, som vil føre til frigivelse.

Hele processen, der er beskrevet ovenstående, vil generelt gentage sig hver 28. til 35. dag. Den første dag i en kvindes menstruation er dag 1. Og kvinder kan tælle fra denne dag for at kunne afgøre, hvornår de er mest frugtbare, for eksempel.

Hvad ved vi om variationen mellem cyklusser?

Generelt har menstruationscyklusser lille variation i alderen mellem tyve og fyrre. Med andre ord er dette fasen med den største regelmæssighed med hensyn til datoer og månedlige gentagelser af tegn på menstruation.

Før tyve-års alderen og efter fyrre-års alderen oplever kvinder større variation mellem cyklusserne. Det betyder, at uregelmæssige menstruationer er mere hyppige. Adskillige situationer kan producere variation i en kvindes cyklus foruden selve alderen.

I ungdommen er uregelmæssighed gængs, fordi en kvindes hormonelle system endnu ikke har nået fuld modenhed. Den samme variation finder sted hos kvinder over fyrre, og indtil de når overgangsalderen. I dette tilfælde skyldes det dog, at deres reserver af æg er ved at løbe tør.

Derudover kan stress, overvægt, lav vægt, problemer med skjoldbruskkirtlen, medicin og bestemte sygdomme såsom diabetes også producere uregelmæssigheder. Ændringerne kan dog være lejlighedsvise og være gældende for en enkelt cyklus i særdeleshed. De kan dog også vare i flere måneder.

Kvinde med kalender

Passer det, at kvinders menstruation synkroniserer? Beviserne er ubekræftede

I 2006 konkluderede Anna Ziomkiewicz, lektor på Jagiellonian University, at hun ikke observerede synkronisering mellem kvinder, som deltog i et studie lignende det, McClintock udførte. Vi kan sige, at der stadig er mangel på konkluderende beviser for tilstedeværelsen af menstruel synkronisering eller feromoner hos mennesker.

Mange forsvarer overbevisningen om, at kvinders menstruation synkroniserer. Hvis vi ser på de nuværende fakta, kan vi dog kun sige, at påstanden er en myte. Måske vil studier i fremtiden formå at give større indblik i det og bevise det.

Det kan interessere dig ...
Fysisk motion og menstruationscyklussen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fysisk motion og menstruationscyklussen

Menstruationscyklussen består af stadier, hvis hormoner påvirker ydeevnen under fysisk motion. Ønsker du at vide mere om motion og menstruationscyk...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Corrine K Welt, MD., retrieved on 14 May 2020, Physiology of the normal menstrual cycle, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/physiology-of-the-normal-menstrual-cycle?search=menstruaci%C3%B3n%20sincronixaci%C3%B3n&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3.
  • B. David Vantman and col., Reproductive physiology and evolutive changes with women age, Tema central: Infertilidad, Vol. 21. Núm. 3, páginas 348-362 (Mayo 2010).
  • Precone V and cols, Pheromone receptors and their putative ligands: possible role in humans, Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 Feb;24(4):2140-2150. doi: 10.26355/eurrev_202002_20394.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.