Glutenfri brownie med søde kartofler

Denne brownie med søde kartofler er nem at tilberede og har fremragende organoleptiske og ernæringsmæssige egenskaber. Lær, hvordan du laver den her!
Glutenfri brownie med søde kartofler
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Brownie er en af mange menneskers yndlingsdesserter, men det er ikke ligefrem en sund dessert. Det kan være skadeligt at inkludere dem regelmæssigt i din kost, da de indeholder en masse simpelt sukker og transfedtsyrer. I denne artikel vil vi vise dig en opskrift på brownie med søde kartofler, som kan være et fremragende og sundere alternativ!

Først og fremmest skal du vide, at sunde desserter kan indgå ofte som en del af en afbalanceret kost. Selv om det er sandt, at det bedste er yoghurt eller frugt, er der alternativer, man kan forbruge lejlighedsvis for at øge variationen. Dette vil reducere din risiko for at opleve underskud af essentielle næringsstoffer.

Lad os tage et kig på et godt alternativ!

Ingredienser til brownie med søde kartofler

Brownie med søde kartofler

For at lave en lækker brownie med søde kartofler skal du bruge følgende ingredienser:

 • 1 avocado.
 • 2,4 dl puré af kogt sød kartoffel.
 • 1,2 dl æblemos.
 • 1,2 dl honning.
 • 1 teskefuld vaniljeekstrakt.
 • 4 æg.
 • 0,6 dl kokosmel.
 • 2 spiseskefulde pilerodpulver.
 • 1,2 dl kakaopulver.
 • 1/2 teskefuld havsalt.
 • 1 teskefuld bagepulver.

Fremgangsmåde

 1. Forvarm først ovnen til 180 grader med over- og undervarme.
 2. Smør derefter en bradepande med kokosolie, og dæk den med bagepapir.
 3. Bland avocado med sød kartoffel, æblemos, honning og vanilje i en skål. Bland godt, indtil blandingen er cremet. Tilsæt derefter kakaopulver.
 4. Tilsæt æggene et ad gangen. Du må ikke stoppe med at røre på noget tidspunkt for at sikre, at alle ingredienserne blandes godt og jævnt.
 5. Kom samtidig kokosmel, pilerodpulver, salt og bagepulver i en anden skål. Rør det hele godt rundt og tilsæt det til den tidligere blanding, indtil du får en glat konsistens.
 6. Overfør alt indholdet i skålen til formen med bagepapiret og bag i ca. 25 minutter.
 7. Stik i den for at kontrollere, at den er gennembagt. Hvis den skal have lidt mere, kan du sætte den tilbage i ovnen.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Prøv denne lækre opskrift på brownie i mikrobølgeovn

Fordelene ved denne opskrift på brownie med søde kartofler

Denne opskrift, som vi lige har lært dig, er ikke kun exceptionel med hensyn til smag, men dens inddragelse i en varieret kost kan også føre til flere fordele for din krop. Blandt dem vil vi gerne fremhæve følgende.

Den kan bidrage til at forbedre dit hjertekarsystems sundhed

Denne brownieopskrift har et stort indhold af fedtsyrerne i omega 3-serien. Disse forbindelser kan gavne den hjertekarsystemets sundhed ved at reducere forekomsten af mange komplekse sygdomme relateret til hjertet. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Journal of Atherosclerosis and Thrombosis.

Desuden skal det bemærkes, at de samme næringsstoffer er effektive til at kontrollere kroppens inflammatoriske mekanismer. Dette forbedrer ikke kun genopretningen efter træning, men forhindrer også forekomsten af aldersrelaterede sygdomme.

Nybagt brownie

Søde kartofler kan hjælpe med at styrke dit immunforsvar

Søde kartofler er en kilde til C-vitamin. Dette næringsstof er vigtigt for immunforsvaret. Faktisk er det afgørende for at styrke immunfunktionen og reducere risikoen for smitsomme sygdomme som f.eks. luftvejssygdomme.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism hjælper opretholdelse af tilstrækkelige niveauer af dette stof desuden med at kontrollere symptomer og reducere deres intensitet og varighed.

C-vitamin er også vigtigt for at sikre en korrekt syntese af kollagen. Dette er det protein, der findes mest af i kroppen. Faktisk er det en del af stort set alle væv. Det er således vigtigt for at sikre musklernes kontraktibilitet og for at forhindre udviklingen af rynker i huden.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Lær at lave sukkerfri havregrynskager med yoghurt

Kakao virker som en antioxidant

Kakao er en af de fødevarer af vegetabilsk oprindelse med den højeste koncentration af antioxidanter. Disse forbindelser har vist sig at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv.

Det er vigtigt at huske på, at inflammation er en af de underliggende mekanismer for mange forskellige kroniske sygdomme. Derfor er det afgørende at sikre, at du regelmæssigt inddrager antioxidanter i din kost.

For at gøre dette er det nødvendigt at sikre forbruget af plantenæringsstoffer ved at inddrage plantebaserede fødevarer i kosten. Kakao er en af dem, selv om bær er lige så gode til dette formål.

Lav glutenfri brownie med søde kartofler

Som du har set, er det meget nemt at lave glutenfri brownie med søde kartofler, som hele familien kan nyde. Da denne opskrift indeholder en lav koncentration af simple sukkerarter, er den ikke særlig skadelig for dit stofskifte, så den kan optræde i din kost oftere, end hvis du vælger den traditionelle version af denne velsmagende dessert.

Husk i alle tilfælde, at for at sikre en god sundhedstilstand er det også nødvendigt at kombinere god ernæring med andre sunde vaner såsom regelmæssig fysisk træning og en ordentlig nattesøvn. Det er faktisk vigtigt at få mindst 7-8 timers god nattesøvn hver nat, så kroppens restitutionsprocesser kan foregå effektivt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Watanabe, Y., & Tatsuno, I. (2020). Prevention of Cardiovascular Events with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and the Mechanism Involved. Journal of atherosclerosis and thrombosis27(3), 183–198. https://doi.org/10.5551/jat.50658
 • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of nutrition & metabolism50(2), 85–94. https://doi.org/10.1159/000090495
 • Alkadi H. (2020). A Review on Free Radicals and Antioxidants. Infectious disorders drug targets20(1), 16–26. https://doi.org/10.2174/1871526518666180628124323

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.