Forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug

Der er mange forskellige lidelser i forbindelse med cannabisbrug, selv om de fleste mennesker stadig tror, at brugen af dette stof ikke er så alvorligt, som det hævdes.
Forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug er langt mere udbredt i vores samfund, end vi sikkert tror. I modsætning til hvad mange mennesker tror, kan forbruget af dette stof blive et problem, der kan føre til et alvorligt misbrug.

Forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug er en tilstand, hvor en person ikke kan holde op med at bruge det. Afhængighed af dette stof kan diagnosticeres som mild, moderat eller alvorlig afhængig af antallet af symptomer, der er til stede.

Ved vi, hvad cannabis præcist er?

Cannabis, hvis videnskabelige navn er Cannabis sativa, er en populær plante. Med dens harpiks, blade og blomster, fremstilles de mest kendte psykoaktive stoffer, såsom hash og marihuana, og mest anvendte blandt illegale stoffer.

Kvinde på skateboard sidder og ryger

Forbruget af dette stof har fulgt menneskeheden siden tidernes morgen. Det har været brugt til religiøse, medicinske og rekreative formål. Da det er et psykoaktivt stof, ændrer det hjernefunktionen og kan ændre humør, opfattelse og bevidsthed.

Dets psykoaktive virkninger skyldes et af dets vigtigste aktive stoffer, tetrahydrocannabinol eller THC. Koncentrationen af dette aktive stof varierer afhængigt af den form, som cannabis findes i. Hash har en højere koncentration af THC end marihuana, så giftigheden er højere.

Når det indtages ved rygning, optages det let gennem lungerne og når hurtigt frem til hjernen. I løbet af få minutter begynder dets virkninger at manifestere sig, som kan vare mellem 2 og 3 timer. Blandt de mest hyppige er:

 • Afslapning.
 • Disinhibition.
 • En følelse af, at tiden går langsomt.
 • Døsighed.
 • Forstyrrelser i sanserne.
 • Vanskeligheder med at udtrykke sig, koncentrere sig eller huske.

Læs også: Karakteristika og anvendelse af CBD olie

Forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug

Overdrevet brug af dette stof kan ligesom de andre stoffer føre til akut forgiftning. Dette forløb med varierende symptomer og afhængigt af bl.a. dosis, koncentrationen af THC og personens tidligere erfaring.

Desuden er forbruget forbundet med udviklingen af alvorlige psykiske, psykotiske, depressive eller angstlidelser. Derfor anses det for at være en alvorlig situation. Her er flere almindelige forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug som f.eks:

 • Angstlidelser.
 • Skizofreni og induceret psykose.
 • Humørforstyrrelser.

Disse forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug omfatter bl.a:

 • Delirium som følge af forgiftning. Typiske symptomer er forvirring, hukommelsesforstyrrelser, mistænksomhed eller sanse-perceptuelle forstyrrelser. Det er normalt forbigående, men tilbagevendende. Det kan forekomme hos personer, der bruger det for første gang.
 • Amotivationssyndrom. Kronisk brug er blevet forbundet med en tilstand af apati og tab af motivation. Denne symptomatologi forsvinder normalt efter længere tids afholdenhed fra cannabis.

Angstlidelse

Det anslås, at 22% af cannabisbrugere og -afhængige lider af symptomer på angstlidelser. Midlertidige angstsymptomer svarende til generaliseret angstlidelse, paniklidelse eller fobier opstår normalt, når patienten er beruset eller oplever abstinenser.

 • Efter et par dage forsvinder de normalt, men der skal tages hensyn til, at de kan vare ved i månedsvis.
Kvinde oplever forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug

På den anden side er der større sandsynlighed for, at patienter, der allerede har haft panikanfald og bruger cannabis, udvikler angstsymptomer og lider af disse anfald igen. En anden interessant kendsgerning er, at af alle de angstlidelser, der er kendt i dag, er det kun den sociale, der betragtes som en risikofaktor for udvikling af cannabisafhængighed.

Du er måske interesseret i: Rygestop: Du kan lindre abstinenser med naturlægemidler

Skizofreni og induceret psykose

De psykotiske episoder, som cannabisbrug kan forårsage, er kortvarige. De kan dog vare ved, selv om brugen ophører. De typiske psykotiske symptomer, der kan forekomme hos cannabisbrugere, er:

 • Derealisering.
 • Følelse af tab af kontrol.
 • Paranoia.
 • Depersonalisering.

Desuden anses cannabisbrug for at være en risikofaktor hos personer, der er disponeret for at lide af skizofreni, hvilket påvirker allerede diagnosticeret skizofreni. Brugen af dette stof kan øge risikoen for udvikling af psykose med 2-3 gange i løbet af livet.

Humørforstyrrelser

Undertiden beskrives anhedoni (manglende evne til at føle glæde), selvmordstanker og selvmordsforsøg blandt cannabisbrugere. Der er dog ikke blevet observeret en sammenhæng mellem depressive symptomer og overdrevet brug af stoffet.

Men når man begynder at forbruge det i en tidlig alder og regelmæssigt, er der blevet konstateret en sammenhæng med begyndende depression. Personer, der allerede lider af humørforstyrrelser og er cannabisbrugere, kan få komplikationer i det depressive sygdomsbillede.

Forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug

Forstyrrelser i forbindelse med cannabisbrug kan være mindre alvorlige og være længere tid om at udvikle sig end andre. Det kan dog også have alvorlige sociale og psykologiske konsekvenser for den person, der er afhængig.

Nu kender vi sundhedsrisikoen ved cannabisbrug. Derfor er det vigtigt at forebygge, når vi stadig er i gang, og undgå konsekvenserne heraf på fysisk, psykologisk og socialt plan.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Beer, M. D. (2007). Cannabis and mental health. Journal of Psychiatric Intensive Care. https://doi.org/10.1017/S1742646407001045
 • Gonzalez, M. P., Sáiz, P., Quirós, M. G., & López, J. L. (2000). Personalidad y Uso-Abuso de Cánnnbis. Adicciones.
 • Verdejo-García, A. (2011). Efectos neuropsicológicos del consumo de cannabis. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/S1575-0973(11)70021-6
 • Araos Gómez, P., Calado Romero, M., Vegara Moragues, E., Pedraz, M., & Pavón Morón, F. J. (2014). Adicción a cannabis: bases neurobiológicas y consecuencias médicas. Revista Española de Drogodependencias.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.